Naar inhoud

Zorgverzekering 2021

Hoeveel zorgpremie ga je straks betalen? Hoe zit het met het eigen risico? En wat wordt er nu wel of juist niet meer vergoed? Op deze pagina verzamelen we alle informatie over je zorgverzekering in 2021. Inclusief belangrijke data om in de gaten te houden.

De premie voor de zorgverzekering in 2021

De belangrijkste vraag als het gaat om je zorgverzekering: hoeveel ga je betalen? In 2021 betaal je voor de basisverzekering (naturapolis) € 122,50 per maand. Voor de optie Vrije keuze zorgverlener (restitutiepolis) betaal je € 6,- per maand meer. Kies je voor een vrijwillig eigen risico van € 500,-? Dan kost de basisverzekering € 100,50 per maand en de restitutiepolis € 103,50.

Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op de zorgpremie in 2021. De hoogte van de rekenpremie bijvoorbeeld, die bepaald wordt door de regering. Of de ontwikkelingen in de markt. Lees meer over de zorgpremie

Eigen risico in 2021

Een ander belangrijk bedrag is de hoogte van het eigen risico in 2021. Het verplicht eigen risico blijft in 2021, net als in 2020, € 385,-. Naast het verplicht eigen risico, kun je kiezen voor een vrijwillig eigen risico. Je verhoogt die € 385,- dan met € 200,- of € 500,-. In ruil daarvoor betaal je een lagere zorgpremie. Lees meer over het eigen risico.

Belangrijke data voor je zorgverzekering in 2021

Er zijn verschillende momenten in het jaar waarop er informatie bekend wordt gemaakt over de zorgverzekering in 2021. Dat begint in september. Zo kom je steeds iets meer te weten. Hieronder zie je de belangrijkste data.

 • 15 september 2020 – Prinsjesdag
  Op Prinsjesdag maakte de regering bekend wat er in 2021 verandert in de basiszorgverzekering.
 • 12 november 2020 – zorgpremie 2021 bekend
  Alle zorgverzekeraars moesten uiterlijk 12 november 2020 de premie voor de zorgverzekering in 2021 bekend maken. Je kunt nu dus beginnen met vergelijken!
 • 31 december 2020 – overstappen van zorgverzekering
  Wil je overstappen naar een andere zorgverzekeraar? Dan is dit de laatste dag dat dit kan.
 • 31 januari 2021 – kies je aanvullende zorgverzekering
  Heb je gekozen voor de FBTO Zorgverzekering? Dan hoef je in december alleen de basisverzekering te kiezen. Je hebt nog de hele maand januari om aanvullende modules aan of uit te zetten.
tijdlijn met belangrijke data voor je zorgverzekering 2021

Wijzigingen basis- en aanvullende verzekering

Op 15 september 2020, Prinsjesdag, presenteerde het kabinet de plannen voor 2021. Onderdeel van deze plannen zijn de wijzigingen in de basisverzekering in 2021. We hebben alle veranderingen voor je op een rij gezet op deze pagina over de veranderingen in je basisverzekering.

De veranderingen in de aanvullende verzekering, bij FBTO zijn dat de aanvullende modules, werden 12 november bekend gemaakt. Wat er in 2021 precies verandert, lees je op de pagina met veranderingen in je aanvullende verzekering.

Wijziging zorgtoeslag

Op Prinsjesdag werd ook bekend gemaakt dat de zorgtoeslag in 2021 wordt verhoogd. Het gaat om maximaal € 44,- meer voor een eenpersoonshuishouden en maximaal € 99,- meer voor een meerpersoonshuishouden. Lees meer informatie over de zorgtoeslag.

Overstappen van zorgverzekering

Wil je in 2021 naar een andere zorgverzekeraar? Overstappen van zorgverzekering is heel gemakkelijk. Stap je voor 31 december 2021 over naar FBTO? Dan zeggen we de oude verzekering voor je op en hoef je dus zelf verder niets te doen. Wel zo makkelijk!

Veelgestelde vragen

Een zorgverzekering is verplicht in Nederland. Maar als je weinig inkomen hebt, kun je die misschien lastig betalen. Je kunt dan zorgtoeslag aanvragen. Je moet dan wel voldoen aan een aantal voorwaarden. Meer hierover lees je op de pagina over zorgtoeslag.

Iedereen die ouder is dan 18 jaar betaalt zorgpremie in Nederland. Alleen kinderen tot 18 jaar betalen geen zorgpremie. Zij zijn meeverzekerd op de zorgverzekering van 1 van de ouders en betalen geen premie voor de basisverzekering en aanvullende modules.

In sommige gevallen kun je na januari nog overstappen:

 • Je gaat scheiden en je bent niet de hoofdverzekerde
 • Je wordt 18. Dan moet je jezelf verzekeren
 • We veranderen de polisvoorwaarden in jouw nadeel. Behalve als dit een verandering is volgens artikel 11 van de Algemene Voorwaarden van de FBTO Zorgverzekering.

Of je zorgtoeslag krijgt, hangt af van onder andere je leeftijd en inkomen. Op de website van de Belastingdienst kun je checken of je recht hebt op zorgtoeslag.

Ja, iedereen in Nederland betaalt een verplicht eigen risico voor de zorgverzekering. Dit bedrag wordt wettelijk bepaald en is dus voor iedereen gelijk. In 2020 en 2021 is het verplicht eigen risico € 385,-.

Meer lezen over je zorgverzekering in 2021?

Wat is je eigen risico en eigen bijdrage? Hoe krijg je een lage zorgpremie? Waar let je op bij een zorgverzekering kiezen? Lees erover in onze blogs vol slimme tips en informatie.