Naar inhoud

Eigen risico bij stormĀ­schade

Regen is niets geks als je in Nederland woont. Een storm ook niet. Maar eens in de zoveel tijd is die storm zo hevig dat er schade ontstaat aan je huis. Erg vervelend! Je hebt namelijk te maken met een eigen risico bij stormschade. Je betaalt dus altijd een gedeelte zelf. Wat je zelf betaalt en wat vergoed wordt door je opstalverzekering, lees je hier.

Hoogte eigen risico bij stormschade

Heb je schade aan je huis, schuur of garage door een storm? Dan kun je dit verhalen op je opstalverzekering. Je betaalt dan wel een eigen risico. Ja, ook als je hebt gekozen voor een eigen risico van € 0,- bij je opstalverzekering. Bij stormschade geldt namelijk altijd een eigen risico van € 200,-. Goed om te weten: heb je bij de opstalverzekering gekozen voor € 300,- eigen risico? Dan is je eigen risico bij storm ook € 300,-.

Komt de schade aan je woning niet door een storm, maar bijvoorbeeld door een blikseminslag? Dan geldt het eigen risico waar je zelf voor hebt gekozen.

Wat is stormschade?

Verzekeraars – en FBTO dus ook – spreken van een storm wanneer er minstens windkracht 7 gemeten wordt. Dit is een windsnelheid van minstens 14 meter per seconde. Is er dankzij zo’n storm schade ontstaan aan je huis, garage of schuur? Dan spreken we van stormschade en kun je deze verhalen op je opstalverzekering. Schade door een aardbeving of overstroming wordt niet vergoed.

Verzekeren tegen schade door storm

Heb je een opstalverzekering? Dan is stormschade aan je huis verzekerd. Naast je huis zelf, wordt schade aan deze objecten ook vergoed:

  • Schuurtjes
  • Garages
  • Bergingen
  • Veranda’s
  • Zonnepanelen
  • Zonnecollectoren

Ook schade aan terreinafscheidingen is verzekerd binnen je opstalverzekering. Hieronder vallen bijvoorbeeld schuttingen en muurtjes, maar geen beplanting of rieten matten.

Geen vergoeding

In principe krijg je schade dankzij een flinke storm aan de bovenstaande zaken dus vergoed. Maar er zijn uitzonderingen. Je krijgt bijvoorbeeld geen vergoeding als:

  • Je schade hebt door regen die is binnengekomen via openstaande deuren, ramen of luiken
  • Je last hebt van vocht in de muren
  • Er schade is ontstaan door slecht onderhoud of een fout in de bouw van je huis

Check dus altijd goed de voorwaarden van je opstalverzekering (pdf).

Wat te doen bij stormschade?

Als je schade hebt, is het belangrijk dat je zo snel mogelijk duidelijke foto’s maakt van de situatie. Pas daarna mag je beginnen met opruimen en het herstellen van de schade. Neem even contact met ons op, dan schakelen wij een bedrijf in dat de schade herstelt.

Heb je geen last van 2 linkerhanden en wil je de schade zelf aanpakken? Dat kan. We betalen de kosten van het materiaal en geven je een vergoeding  per uur dat je eraan gewerkt hebt. Zorg ervoor dat je van de gebruikte materialen wel een nota hebt, anders kunnen we ze niet vergoeden.

Stormschade en een huurhuis

Heb je een huurhuis? Dan kun je de schade opgeven bij degene van wie je het huis huurt. Hij of zij moet een opstalverzekering afsluiten voor de woning. Alleen schade aan schuttingen en zelfgeplaatste garages of schuurtjes kun je zelf claimen. Deze vallen namelijk onder je inboedelverzekering.