Naar inhoud
weeralarm

Weeralarm: hoe kun je schade voorkomen?

Het gebeurt tegenwoordig steeds vaker: een weeralarm. Hoe voorkom je schade aan je woning als het weer zover is?
27 november 2019
Vliegende dakpannen, vallende takken en regen waardoor geen hand voor ogen meer te zien is. Ja hoor, het is weer zover: een flinke storm. Grote kans dat het KNMI een weeralarm afgeeft. Code geel, oranje of rood. Welke kleur de storm ook krijgt, zorg ervoor dat je er klaar voor bent. Met een goede woonverzekering  én een goede voorbereiding. We helpen je graag op weg.

De 4 codes van een weeralarm

…of eigenlijk zijn het er 3, want code 1 is groen. Dit betekent dat er geen weeralarm en dus geen gevaar is. Zodra er gevaarlijk weer in aantocht is, geeft het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) een andere kleur. Een code kan gelden voor een regio, provincie of het hele land. Er zijn 3 opties die waarschuwen voor gevaarlijk weer:

 • Code geel
  Wanneer: 48 uur van tevoren
  Waarom: er is op dat moment een zekerheid van 60% of meer dat er gevaarlijk weer komt
 • Code oranje
  Wanneer: 24 uur van tevoren
  Waarom: er is op dat moment een zekerheid van 60% of meer dat er gevaarlijk weer komt
 • Code rood
  Wanneer: 12 uur van tevoren
  Waarom: er is op dat moment een zekerheid van 90% of meer dat er gevaarlijk weer komt

Code rood

Een weeralarm met code rood wordt dus pas 12 uur van tevoren afgegeven. En dat gebeurt niet zomaar. Het KNMI kijkt dan namelijk ook naar de ‘verwachte maatschappelijke impact’. Met andere woorden: wat het effect van de storm zal zijn. Wat gebeurt er met het verkeer op de weg? Hoe is de situatie op het spoor? Is er sprake van een bedreiging van de openbare veiligheid, door bijvoorbeeld vallende takken en vliegende dakpannen? Bij het KNMI zit een speciaal team die dit per storm bepaalt.

Wat te doen bij een weeralarm?

Hoe bereid je je voor op een weeralarm? Bekijk de video en voorkom schade aan je huis.

Voorbereiden op een storm

Zodra je weet dat er een grote storm op komst is, kun je beginnen aan de voorbereiding. Ook al weet je nooit zeker of de storm een flinke impact op je zal hebben. Je kunt maar beter het zekere voor het onzekere nemen. Hoe? Nou, zo:

 • Houd het weerbericht in de gaten
  Niet die van RTL of NOS, maar die van jouw regionale omroep. Zo krijg je altijd het laatste nieuws over een eventueel weeralarm in jouw regio. Want een weeralarm in Amsterdam heeft voor jou in Groningen waarschijnlijk niet zoveel toegevoegde waarde.
 • Bedenk of je echt de deur uit moet
  Kun je bijvoorbeeld een dagje thuis werken? Of die afspraak met een vriendin verzetten? Nee? Zorg ervoor dat je dan altijd een telefoon bij je hebt. En een powerbank, mocht de batterij leeg zijn.
 • Loop een rondje door het huis
  …en kijk of alles goed vast zit. Geen losliggende dakpannen? Tuinstoelen die weg kunnen waaien? En zijn alle ramen en deuren wel dicht? Openstaande ramen en deuren zorgen er namelijk voor dat je soms niet verzekerd bent.
 • Trek de stekkers uit het stopcontact
  Bij onweer, voor de zekerheid. Als de bliksem inslaat, kan het namelijk zijn dat elektrische apparaten kapot gaan.

Woonverzekering op orde

Storm of niet, het is altijd verstandig om je woonverzekeringen regelmatig onder de loep te nemen. Want past jouw verzekering nog wel bij je huis? Ben je überhaupt wel verzekerd? Waar je het beste op kunt letten en welke opties je hebt, lees je op de pagina met meer informatie over je woonverzekering afsluiten. We helpen je graag!

Misschien vind je dit ook interessant...