Naar inhoud
slecht weer en met de auto de weg op

Code rood? Opletten als je de weg op moet

Code rood. Dat betekent een flinke storm. Je blijft het liefst binnen. Wat als je toch de weg op moet? Ben je verzekerd?
17 juni 2019
Storm op komst. Het liefst blijf je binnen. Kachel aan, warme kop thee erbij. Maar soms heb je geen keuze. En moet je toch de weg op. Ben je met je autoverzekering  verzekerd bij code rood? En krijg je een vergoeding als je toch tegen een andere auto waait? Lees de antwoorden en bereid je goed voor.

Gewoon verzekerd bij code rood

Hagel, storm, hevige regen, sneeuw... Per provincie kan het KNMI een waarschuwingscode afgeven. Dit is code rood, code oranje of code geel. Geeft het KNMI code rood af, oftewel een weeralarm? Dan is het opletten geblazen. Maar neem je de juiste voorzorgsmaatregelen? Dan ben je gewoon verzekerd via je autoverzekering.

Neem de juiste voorzorgsmaatregelen

De motor draait. Het wordt binnenin de auto al lekker warm. Je krabt het ijs van de ruiten. Zodat je in ieder geval goed zicht hebt als je zo gaat rijden. Want je mag gewoon de weg op bij een weeralarm. Maar heb je je ruiten niet goed ijsvrij gemaakt? En is het zicht daardoor slecht? Dan kun je hier wel een boete voor krijgen.

Pas je rijgedrag aan aan het slechte weer

Heb je schade aan je auto door je eigen schuld? Dan krijg je geen vergoeding. Bijvoorbeeld als je te hard op een spiegelgladde snelweg rijdt. Of als je in de dichte mist rijdt zonder je lampen aan te doen. Zorg dus altijd dat je je rijstijl aanpast aan het weer. Neem geen onnodige risico's.

Je schadevrije jaren veranderen soms bij schade

Waai je tijdens de storm tegen een andere auto aan? Als je, ondanks je goede voorzorgsmaatregelen, toch schade hebt, krijg je meestal een vergoeding. Wel verandert je aantal schadevrije jaren door zo'n ongelukje soms. We zetten het voor je op een rij.

  • Veroorzaak je schade bij een ander? Dan vergoedt je WA-verzekering deze kosten. Dit heeft wel invloed op je schadevrije jaren.
  • Heb je schade aan je eigen auto door de storm en is er windkracht 7 gemeten? Dan krijg je de kosten vergoed als je een WA-Casco of WA-Plus verzekering hebt. In dit geval heeft dit geen invloed op je schadevrije jaren.
  • Heb je schade aan je eigen auto en is er geen windkracht 7 gemeten? Dan wordt de schade alleen vergoed als je een WA-Casco verzekering hebt. Dit heeft wel weer invloed op je schadevrije jaren.

Bedenk goed of je écht de weg op moet

Natuurlijk is het wel verstandig om 2 keer na te denken voordat je de weg opgaat bij code rood, code oranje of code geel. Misschien is het beter om nog een kop thee in te schenken. Ga je toch de weg op ondanks het slechte weer? Regel dan goede pechhulp onderweg. Die laten je zeker niet in de kou staan als het toch misgaat halverwege de rit. Bereken je premie en je weet binnen 2 minuten hoeveel je dat gaat kosten. En afsluiten kan direct online.

Misschien vind je dit ook interessant...