Wow… 53 schadevrije jaren!
26 oktober 2018Meneer Van Zwol is 82 jaar. Hij rijdt al 53 jaar schadevrij. En dan… Lees hoe FBTO hem verraste na zijn eerste deuk.
Lees het artikel overHeb je een eigen auto die op je naam staat? Dan bouw je schadevrije jaren op: elk jaar zonder schade, is 1 schadevrij jaar. Dat is goed voor je portemonnee. Want hoe meer schadevrije jaren je verzamelt, hoe meer no-claimkorting je krijgt op de premie van je autoverzekering.
Goede vraag. De meeste verzekeraars berekenen de premie van je autoverzekering met de bonus-malusregeling. Dat werkt zo: 1 schadevrij jaar = 1 treetje hoger op de bonus-malusladder. Je krijgt dan meer no-claimkorting. Je korting kan oplopen tot maar liefst 75 procent. De moeite waard toch? Onze tip is dus: probeer de top van de bonus-malusladder te bereiken.
Schade die je zelf hebt veroorzaakt, kun je meestal vergoed krijgen van je verzekeraar. Maar, vraag je deze schade terug? Dan ga je een treetje omlaag op de bonus-malusladder. Je krijgt dan minder korting op je premie. Het duurt even voordat je je schadevrije jaren weer hebt opgebouwd. Al die jaren betaal je meer premie. Dan kan het voordeliger zijn om de schade zelf te betalen. Zo klim je richting de top van de bonus-malusladder.
Verander je van verzekeraar? Dan kun je je schadevrije jaren meenemen. Zodat je niet onderaan de ladder opnieuw hoeft te beginnen. Hoeveel schadevrije jaren je hebt, staat namelijk in een centrale databank: Roy-data. Je nieuwe verzekeraar ziet dit. En zorgt dat je de juiste no-claimkorting krijgt. Je hoeft hier zelf niets voor te doen!
Is de deuk of het krasje niet je eigen schuld? Dan krijg je de reparatiekosten gelukkig gewoon vergoed. Dubbel fijn, want je verliest ook geen schadevrije jaren. Dit geldt overigens ook als je schade hebt door een inbraak of storm. Daar kun je tenslotte ook zelf niets aan doen.
Op zoek naar een garage die je auto repareert? Er zijn steeds slimmere en snellere manieren voor de reparatie. Lees hoe automonteur Rob het aanpakt.