Naar inhoud
bescherm je auto tegen pekel en strooizout

Bescherm je auto tegen pekel en strooizout

Het is glad! Dat betekent strooien. Veilig, maar slecht voor je auto. Deze tips helpen om de winter goed door te komen.
18 januari 2019
Sneeuw en ijzel leveren altijd mooie plaatjes op. Om ongelukken door gladheid te voorkomen, wordt er altijd flink wat strooizout gestrooid. Goed voor de veiligheid, maar niet voor je auto. Help je auto daarom een handje en kom zonder schade de winter door. Glibber je toch van de weg? Met een WA-Casco verzekering ben je goed verzekerd.

Pekel en strooizout zorgen voor slijtage

Pekel en strooizout zijn niet goed voor je auto. De rubberen onderdelen van je auto slijten sneller en ook de velgen hebben het zwaar te verduren. Daarnaast komen er door strooizout sneller gaten in de lak. Zeker als je auto al wat ouder is en hier en daar al een gaatje heeft. Ook kunnen de lampjes op het dashboard zomaar gaan branden. Het zout verstoort gevoelige sensoren in je auto, waardoor de lampjes soms gaan branden zonder dat er iets aan de hand is. Controleer wel altijd bij de garage of het inderdaad door het zout komt of dat er wel echt iets aan de hand is.

Wassen, wassen en nog eens wassen

De oplossing? Je auto wassen! En het liefst zo snel mogelijk. Met een ritje door de wasstraat of een handwasje voorkom je dat de pekel zijn tanden in de lak zet. Wacht wel tot de temperatuur weer boven de 0 graden is, anders vriezen de rubberen onderdelen van je auto vast. Ga je door de wasstraat? Kies dan een programma die zich richt op de onderkant van je auto. Hier zit vaak het meeste zout. Wil je zelf de auto wassen? Gebruik dan koud water. Warm water lost het zout op, waardoor het juist dieper in gaten en kieren kan komen. Vergeet niet regelmatig het water te verschonen. Zo maak je je auto goed pekelvrij. Gebruik hierbij een goede shampoo die waterafstotend is en strooizout tegenhoudt.

Kies winterbanden met stalen velgen

Heeft je auto nieuwe winterbanden nodig? Ga dan voor een winterband met een sterke, stalen velg. Velgen hebben het zwaar te verduren tijdens het strooiseizoen. Stalen velgen slijten een stuk minder snel, waardoor je op lange termijn een stuk voordeliger uit bent.

Met de auto op wintersport

Ga je met de auto op wintersport? Dan zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Of er speciale verkeersregels zijn in het land waar je op wintersport gaat bijvoorbeeld. Is je auto klaar voor de reis? Je leest het in onze blog Op wintersport met de auto.

Misschien vind je dit ook interessant...