Naar inhoud
winterbanden

6 veelgestelde vragen over winterbanden

Zijn ze altijd verplicht? Wat kosten ze dan? En kan ik dat wisselen niet zelf? Alles over winterbanden lees je hier!
4 december 2022
Denk je bij winterbanden aan dikke lagen sneeuw in een wintersportgebied? Fout! Ook in Nederland kunnen ze handig zijn. En niet alleen tijdens een horrorwinter. Is het voor jou tijd om aan winterbanden te beginnen? Wat zegt je autoverzekering erover? In deze blog geven we antwoord op de 6 meest gestelde vragen. Zo kun je zelf een goede beslissing nemen.

Hoe herken ik winterbanden?

Goede vraag! Dit kun je zien aan een symbool op de zijkant van de band: een berg met een sneeuwvlokje erin. Daarnaast kun je de banden herkennen aan de dikke groeven. Daardoor heb je meer grip op gladde wegen. Ook het soort rubber draagt daaraan bij. Zomerbanden hebben een andere samenstelling, hun winterse broertje blijft flexibeler bij lagere temperaturen. De all season band zit er qua eigenschappen een beetje tussenin.

Heb je ze ook nodig in Nederland?

Ze zijn hier niet verplicht, maar het is wel verstandig. Ze zorgen er bijvoorbeeld voor dat je remweg veel korter is. En je meer grip hebt op de weg bij ijzel. Wel zo fijn, vooral als je veel in de auto rijdt.

Wanneer is het tijd voor winterbanden?

Als het kouder wordt dan 7 graden. Het is niet slim om voor de zekerheid het hele jaar door op winterbanden te rijden. Ze slijten sneller dan zomerbanden en werken juist minder goed als het wegdek warm wordt.

Waar zijn winterbanden verplicht?

Het zal je misschien niet verbazen: winterbanden zijn vooral verplicht in landen waar het ’s winters flink koud kan worden. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Scandinavië
  • Duitsland
  • Oostenrijk
  • Zwitserland
  • Tsjechië
  • Slovenië

Wat kosten winterbanden?

Je hebt ze in verschillende soorten en maten. Daardoor verschilt ook de prijs behoorlijk. Winterbanden kosten tussen de € 50,- en € 300,- per band. Je kunt dus voor € 100,- klaar zijn – exclusief reserveband – maar het kan je ook € 1200,- kosten. De prijs is onder meer afhankelijk van het type auto dat je hebt. En de eigenschappen van de band die je kiest.

Kan ik zelf winterbanden wisselen?

Naast de kosten voor de banden zelf, betaal je ook de monteur bij de garage om ze er voor je op te zetten. Dit kost tussen de € 30,- en € 100,-. Een logische vraag dus, of je het ook zelf kunt doen. Een direct antwoord op die vraag hebben we niet. Het hangt er vanaf hoe handig je bent met auto’s.

Er zijn namelijk flink wat dingen om rekening mee te houden bij het zelf wisselen van winterbanden. Je hebt bijvoorbeeld een vlakke ondergrond nodig en goed gereedschap. Daarnaast is het belangrijk dat je weet wat je doet. De manier waarop je banden wisselt, kan namelijk ook nog eens verschillen per type en merk auto. Verkeerd gewisselde banden kunnen gevaarlijke situaties opleveren. Denk er dus goed over na voor je zelf aan de slag gaat.

Winterbanden klaar? De weg op maar!

Ho, wacht even. Heb je wel eerst de module Pechhulp binnenland aangezet? Dan word je snel geholpen als je toch met pech langs de weg komt te staan. En dat is fijn, zeker in de winter. Fijne rit!

Misschien vind je dit ook interessant...