Naar inhoud

Winterbanden wisselen met Janny

Kouder dan 7 graden? Wisselen maar! Het is tijd voor winterbanden. Janny van Profile Tyrecentre geeft handige tips.
22 oktober 2013

Vuistregel 1: is het buiten kouder dan 7 graden? Tijd om de zomerbanden voor winterbanden te wisselen. En check gelijk even of je autoverzekering  past bij je winterplannen. Janny stroopt tijdens deze temperaturen haar mouwen op. Ieder jaar weten veel mensen de autogarage waar ze werkt te vinden. Tijd om eens met haar van woorden en banden te wisselen.

“Hoeveel mensen wisselen hun winterbanden?”

“Poe, daar vraag je me wat. Ik heb de exacte cijfers niet zo op zak. Wel zie ik dat de vraag naar winterbanden enorm is toegenomen de afgelopen jaren. Dit komt doordat sommige landen het banden wisselen verplichten.”

“O ja? Voor welke landen moet je dan je banden wisselen?”

“Sowieso in Duitsland, Luxemburg en Oostenrijk. In Duitsland bijvoorbeeld, ben je verplicht je auto aan te passen ‘aan de te verwachten weersomstandigheden’. In de winter betekent dat dus dat winterbanden in feite verplicht zijn. Net als goede ruitenwissers en voldoende ruitenwisservloeistof met antivries overigens. Heb je geen winterbanden? Dan kun je een boete krijgen. Ook zie ik dat steeds meer mensen die in de winter in Nederland blijven hun zomer- voor winterbanden wisselen.” Bekijk op de site van de BOVAG in welke Europese landen winterbanden verplicht zijn.

“Heb je een verklaring voor dit ruilgedrag?”

“Voornamelijk veiligheid. Mensen die veel kilometers maken kiezen voor comfort en stabiliteit. Veel mensen denken dat winterbanden alleen geschikt zijn bij sneeuw of ijzel. Dit is slechts 1 weerbeeld. Ook tijdens het herfstseizoen rijden winterbanden prettig. Die geven meer grip bij regen, modder en bladeren op de weg. Daarom is mijn advies: wissel je winterbanden in oktober.”

“Dat wisselen van de banden, is dat veel werk?”

“Het duurt gemiddeld zo’n 45 minuten. Sommige klanten kiezen ervoor om hier hun laptop op te klappen, wat koffie in te schenken en even te werken. Terwijl ze ontspannen, zetten we hun winterbanden erop. Wel is het is verstandig om op tijd een afspraak te maken voor de bandenwissel. Want - nog zo’n regel: hoe kouder het wordt, hoe drukker we het krijgen.”

“Klinkt goed. Heb je nog meer van die tips?”

“Zeker. Zorg dat je ook een reservewinterband hebt. Zeker als je naar een land gaat waar het verplicht is om met winterbanden te rijden. We zorgen dat je veilig op weg kunt, maar je weet nooit of je onderweg lek rijdt. Dan is een extra winterband wel zo handig. Zeker als je gaat wintersporten.”

Lees waarom een reservewiel op vakantie  noodzakelijk is.

Misschien vind je dit ook interessant...