Naar inhoud
autotips

Auto winterklaar maken in 3 stappen

In de winter komen Ferdi en Chris regelmatig te hulp bij mensen met pech onderweg. Ze geven tips om pech te voorkomen.
16 november 2020
Autotips voor de winter kan iedere automobilist wel gebruiken. Want bij je voorbereiding op de kou hoort meer dan een goede autoverzekering. Sommige auto-onderdelen hebben bijvoorbeeld extra aandacht nodig. Bergers Ferdi en Chris rukken tijdens de donkere maanden regelmatig uit om gestrande automobilisten te helpen. Met hun tips kun je je auto winterklaar maken. En ga je ook in de winter veilig de weg op.

Dé winterklaar-tip voor je accu: maak meters

“Vooral bij korte afstanden en kou slijt een accu sneller”, vertelt Chris. “Zo hielpen we eens een mevrouw met een lege accu weer op weg. Ze vertelde dat ze alleen haar boodschappen met de auto haalt. Totale rijtijd? Misschien een kwartiertje per week. We hebben de mevrouw uitgelegd dat je juist in de winter eigenlijk langere ritjes moet maken. Zo blijft de accu in vorm.”

Lees je deze tip te laat en is je accu leeg? Laat je dan helpen door iemand die er verstand van heeft. “Heb je de module Pechhulp bij je autoverzekering? Dan kun je bij een lege accu de pechhulpdienst inschakelen. Die heeft goede startkabels. Niet-professionele startkabels van je behulpzame buurman kunnen namelijk elektronische schade veroorzaken. Dan ben je nog verder van huis.”

Vul je koelvloeistof op tijd bij

Koelvloeistof als je de ijspegels aan je auto ziet hangen? Ferdi legt dat zo uit: “Je motor heeft, zelfs als het vriest, verkoeling nodig tijdens het rijden. Koelvloeistof voert namelijk de warmte van je motor af, zodat deze niet beschadigt. Zorg er daarom altijd voor dat je genoeg koelvloeistof hebt. En koop koelvloeistof die tegen vorst tot -35⁰C kan.”

Ferdi heeft nog een extra belangrijke tip: “Controleer koelvloeistof alleen als de motor koud is. Als de motor namelijk nog warm is, maak je kans op brandwonden. Je garage kan de controle ook voor je doen.” Is dat niet duur? “Nee hoor”, zegt Chris. “Bij onze garage in ieder geval niet. We zien koelvloeistof controleren en bijvullen als extra service.”

Maak je ramen schoon en ijsvrij

“Die 2-secondenregel kennen de meeste automobilisten wel. Maar afstand houden lukt alleen als je de auto voor je goed in je vizier hebt”, legt Ferdi uit. Een belangrijk onderdeel van het winterklaar maken van je auto dus. Met deze 3 tips is je zicht ook in de winter optimaal:

  1. Maak je ramen regelmatig schoon, zodat ze minder snel beslaan. Beslaan ze toch? Zet dan je airco aan. Die blaast de condens zo weg.
  2. Gebruik blauwe ruitenvloeistof, want daar zit antivriesmiddel in. Deze is verkrijgbaar bij de meeste tankstations.
  3. Koop een ijsdeken zodat je je je voorruit minder hoeft te krabben. Gebruik in ieder geval geen kranten, want die vriezen aan je raam vast. Heeft je ijsdeken je ramen niet volledig beschermd? Gebruik een krabber.

Winterbanden & dekentjes

Zo, met de tips van Ferdi en Chris kun je rustig de weg op in de winter. Vergeet je je zomerbanden niet te verwisselen voor winterbanden? Enne, leg een dekentje in de auto voor het geval je in de vrieskou stil komt te staan.

Check je autoverzekering

En dan de laatste tip, gratis en voor niets: check je autoverzekering. Want ondanks dat je je auto helemaal winterklaar gemaakt hebt, kan het zijn dat je alsnog met pech langs de weg komt te staan. Dan wil je natuurlijk snel geholpen worden en zo min mogelijk betalen. Kun je bijvoorbeeld bij alle schadeherstellers terecht? En hoe zit het met je eigen risico?

Heb je al een FBTO Autoverzekering? Dan check je dit gemakkelijk in MijnFBTO. Nog geen klant? Bereken je premie en je weet binnen 2 minuten hoeveel een autoverzekering je kost.

Misschien vind je dit ook interessant...