Naar inhoud
lege accu voorkomen

Zo voorkom je een lege accu in de winter

Waterkoud winterweer. Brrr. Daar heeft ook je accu last van ... Voorkom een lege accu en lees deze tips.
24 januari 2019
Het is weer koud! 's Nachts daalt de temperatuur in rap tempo en hebben we te maken met vorst. We trekken snel een jas aan, rennen naar de auto en verwachten dat hij start. Maar de accu van een auto is gevoelig voor dit koude winterweer. Hoe kun je een lege accu voorkomen? Wij zochten het voor je uit!

Laat je auto testen

Als je niet wilt dat je tijdens de koude winterdagen wolkjes blaast in je stilstaande auto, laat dan je auto testen bij een autogarage. Doe dat vooral voordat de winter begint! Een accu heeft namelijk een levensduur van 4 – 6 jaar en heeft dus ook geen eeuwig leven. Kom je toch stil te staan? Met onze Pechhulp binnenland en Pechhulp buitenland komen we je helpen.

Om de auto te kunnen starten heeft de auto kracht nodig, maar na enige tijd wordt deze kracht gewoonweg minder. Bij vorst heeft de accu meer kracht nodig om te starten. Het kan daarom gebeuren dat je auto het hier in Nederland prima doet, maar dat hij op je wintersportbestemming niet meer wil starten. De accu is dan niet sterk genoeg meer. Je kunt een lege accu voorkomen door je accu voor de winter te vervangen als dat nodig is.

Krachten sparen

Als je weet dat je accu relatief bejaard is, dan kun je een aantal stroomslurpers uitzetten voordat je de auto start. Op die manier kun je een lege accu voorkomen. Heel handig dat je lichten automatisch aan- en uitgaan. Maar bij het starten van de auto kost dit energie. Dus wil je de krachten van je accu sparen en zorgen dat je auto start? Zet dan vooraf je lichten, airco en radio uit. Lichten zet je uit door de lichtschakelaar naar het teken ‘OFF’ of ‘0’ te draaien. Ook als je lichten normaal gesproken automatisch aangaan.

Hang je auto aan de lader

Ga je de auto een langere tijd niet gebruiken? Bijvoorbeeld als je een cabrio hebt en die alleen gebruikt als het ‘kortebroekenweer’ is? Voorkom een lege accu als je hem weer wilt gebruiken en hang de accu in tussentijd aan de druppellader. Deze lader kun je gemakkelijk thuis aan je accu klemmen.

Elektrisch rijden en een lege accu

Ook elektrische auto’s hebben het tijdens het koude winterweer extra zwaar. De accu kan minder energie opslaan, waardoor je met een elektrische auto minder ver kunt rijden dan normaal. Wordt het buiten kouder? Laad dan uit voorzorg elke dag je auto op en neem een laadkabel mee onderweg. Zo kun je ook onderweg je auto opladen.

Met je auto op wintersport

Ga je met je auto op wintersport? Denk dan vooral ook even aan je accu om ervoor te zorgen dat je niet stil komt te staan. Is je auto verder helemaal klaar voor de reis? In onze blog met de auto op wintersport vertellen wij je waar je allemaal rekening mee moet houden als je met de auto op wintersport gaat.

 

Misschien vind je dit ook interessant...