Naar inhoud
Bergers Ferdi en Chris leunen tegen de achterkant van hun bergauto

IJzel op de weg: tips van Ferdi en Chris

IJzel? Bergers Ferdi en Chris hebben de gouden tip: een autoverzekering mét pechhulp! Ze vertellen over hun avonturen.
22 januari 2020
Winter. Er komen ongetwijfeld weer dagen aan waarbij de temperatuur tot onder het vriespunt zakt. Leuk voor schaatsers, minder leuk voor weggebruikers. IJzel op de weg kan namelijk behoorlijk gevaarlijk zijn. Ferdi en Chris werken als bergers bij een takel- en bergingsbedrijf en weten daar alles van. We gingen met hen een dagje op pad. Ferdi: “De 1e tip die ik mensen geef? Zorg dat je een goede autoverzekering mét pechhulp hebt. Zeker in de winter.” Ontdek waarom dat verstandig is.

Tegen extreme ijzel doe je weinig

“In Nederland strooien we miljoenen kilo’s zout op de weg. Daarmee voorkomen we echt wel wát problemen. Maar tegen extreme ijzel is eigenlijk niets opgewassen. Dan helpen we soms wel bij honderden ongelukken per week”, vertelt Ferdi. “Auto’s glijden bijvoorbeeld van de weg. Onze taak is om ze weg te slepen en mensen in veiligheid te brengen. En dit alles zo snel mogelijk, zodat andere weggebruikers er zo min mogelijk last van hebben.”

Pechhulp laat je niet in de kou staan

Ferdi en Chris strooien met de voorbeelden van mensen die ze te hulp schieten. Chris: “Laatst kregen we een belletje van de alarmcentrale, omdat iemand zijn auto niet meer in kon. De auto ging op slot terwijl de motor liep en de man niet in de auto zat. Het bleek dat de centrale deurvergrendeling niet goed werkte. En de reservesleutel ook niet. Gelukkig had de man de module Pechhulp binnenland  bij zijn autoverzekering. Binnen 5 minuten hadden we de auto open. Da’s ervaring, hè.”

Tips voor je bevroren autodeur

Ferdi en Chris krijgen vaak dezelfde vragen van mensen die door ijzel of vrieskou zijn gestrand. Ze geven daarom een paar handige tips:

  • Leg je slotontdooier niet in je auto neer, maar ergens thuis op een plek waar je er altijd bij kunt.
  • Vet je deurrubbers in. Zo vriest je autodeur niet vast.
  • Controleer bij de aankoop van een auto of alle sleutels passen én werken. Dat lijkt een open autodeur, maar Ferdi en Chris komen het te vaak tegen.
  • Heb je een elektrische afstandsbediening voor je auto? Vervang dan 1 keer per jaar de batterij. De onderhoudsbeurt van je auto is daar een goed moment voor. Vervang ook direct de batterij van de reservesleutel. Tenminste, als deze ook elektrisch is.

IJzel in het buitenland

Deze tips van Ferdi en Chris gaan over de voorbereiding op ijzel. Die heb je in Nederland, maar in sommige andere landen nog veel vaker. Ben je van plan om naar het buitenland te gaan met de auto? En wordt er ijzel op de weg verwacht? Dan is de module Pechhulp buitenland misschien handig voor jou!

Misschien vind je dit ook interessant...