Naar inhoud
winterbanden verplicht

Winterbanden verplicht? Wel in deze landen

De temperatuur daalt tot richting het vriespunt. Tijd voor winterbanden! Lees hier waar en waarom je ze nodig hebt.
28 november 2019

Als echte sneeuwfanaat kun je niet wachten tot het weer tijd is voor de wintersport. Je wintersportland voor dit jaar? Dat heb je al in de zomer uitgezocht, samen met de beste skihut. Je snowboard zit in de wax en je autoverzekering past bij je rit richting de bergen. Er blijven 2 vragen over: waar en wanneer zijn winterbanden verplicht? Lees er meer over, zodat je veilig op reis kunt.

De landen met verplichte winterbanden

In veel wintersportlanden mag je tijdens je ski-avontuur niet rijden met zomerbanden. In Europa moet je bijvoorbeeld in Duitsland, Italië en Oostenrijk met winterbanden rijden. Frankrijk maakt het rijtje met populaire wintersportlanden compleet. Daar zijn winterbanden alleen verplicht als er een bord staat.

Waarom winterbanden zo belangrijk zijn

Wat heb je aan winterbanden in je wintersportland? Ze geven je auto veel meer grip bij sneeuw en regen dan zomerbanden. Dat komt door de zachtere rubbersoort en het profiel van de band. Zo kun je sneller remmen als dat nodig is. En je bereikt de top van een besneeuwde helling zonder glijden. Wel zo handig als je skihut een steile entree heeft.

De Nederlandse regels

In Nederland zijn winterbanden niet verplicht. De weersomstandigheden zijn mild genoeg voor je zomerbanden. Toch is banden wisselen ook in ons kikkerlandje verstandig, voor je eigen veiligheid. Extra grip begint namelijk al bij een temperatuur van 7 graden of kouder.

Andere aandachtspuntjes in de winter

Met winterbanden kom je een eind, maar voor een glansrijke winterperiode van je auto is meer nodig. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Voldoende ruitenwisservloeistof met antivries
  • Warme dekens, voor als je onderweg met pech komt te staan en moet wachten op hulp
  • Krabber om ijs van de ruiten te kunnen krabben, of ruitenontdooier
  • IJsdeken, leg hem op de voorruit voordat het gaat vriezen en je hoeft niet te krabben
  • Een goed verzorgde accu
  • Sneeuwkettingen, als je nog wat extra grip nodig hebt

Sneeuwkettingen verplicht?

Over die laatste gesproken: op sommige wegen in de bergen zijn sneeuwkettingen verplicht als er sneeuw ligt. Die wegen herken je aan een blauw rond bord met een afbeelding van een autoband met ketting. Tip: oefen thuis vast met het vastmaken van sneeuwkettingen. Zodat je onderweg niet voor verrassingen komt te staan. En vergeet je handschoenen niet!

Pech onderweg

Sta je toch met pech langs de kant van de weg? Zorg er dan in ieder geval voor dat je goed verzekerd bent. Bijvoorbeeld met de voertuigenhulp . Zo word je niet alleen geholpen bij pech, maar ook bij diefstal, brand of een ongeluk. Wel zo’n fijn idee!

Misschien vind je dit ook interessant...