Naar inhoud
off piste verzekering

Off piste skiën, en je verzekering dan?

Verse sneeuw, heerlijk! Off piste skiën is misschien een onvergetelijke ervaring. Maar ben je dan eigenlijk verzekerd?
16 januari 2023
Eindeloze witte hellingen met verse sneeuw, waar jij met je ski’s de 1e sporen in gaat zetten. Heerlijk! Steeds vaker kiezen avontuurlijke wintersporters ervoor om off piste te skiën. Volgens sommigen een onvergetelijke ervaring. Maar er kleven natuurlijk ook risico’s aan. De vraag is dan ook: hoe zit het met off piste skiën en je reisverzekering?

Off piste of niet?

Om te weten of je verzekerd bent, beginnen we bij het begin. Want wat verstaan we eigenlijk onder off piste skiën? De naam zegt het eigenlijk al: je skiet off piste als je buiten de geprepareerde pistes komt. Dit zijn dus routes die niet te zien zijn op de pistekaart van het skigebied waar je bent.

Betere sneeuw, bijzondere plekken

Uit cijfers van de Consumentenbond blijkt dat steeds meer wintersporters kiezen voor een tripje buiten de piste. Omdat je dan op plekken komt waar niet veel andere mensen skiën, klinkt het aantrekkelijk. Zeker aan het einde van de dag, als de sneeuw papperig wordt van de zon en de vele ski’s die je zijn voorgegaan.

Toch heeft off piste skiën ook nadelen, het kan namelijk gevaarlijk zijn. Buiten de piste is geen toezicht op de kwaliteit van de sneeuw. Soms is er lawinegevaar of liggen er gevaarlijke paaltjes en hekjes verborgen onder dat witte pak.

Off piste skiën en je verzekering

Niet zo gek dus, dat de meeste verzekeraars huiverig zijn voor verzekering voor off piste skiën. Bij FBTO zit het zo: je bent alleen verzekerd als je het doet onder begeleiding van een instructeur met de juiste papieren. Dat zit zo: als je een ongeluk krijgt of er gebeurt iets buiten de piste, dan kost een reddingsactie veel geld. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je in onherbergzaam gebied gezocht moet worden. Of er een helikopter ingezet wordt. Dat kost duizenden euro’s.

Stel je wintersportverzekering samen

De moraal van het verhaal is duidelijk: wees verstandig en voorzichtig en geniet van je wintersportvakantie. O, en zorg dat je goed verzekerd bent. Vergeet daarom niet je wintersportverzekering af te sluiten voor vertrek. En vergeet de module Zorg op reis niet. Veel plezier!

Misschien vind je dit ook interessant...