Naar inhoud

Inboedelverzekering: op kamers ook nodig?

Op kamers! Welke verzekeringen heeft je kind dan nodig? We zetten de 3 belangrijkste voor je op een rij. 
27 juni 2019

Je kind gaat het huis uit. Studerend de wijde wereld in! Ook al vind je het zelf misschien best spannend, als trotse ouder help je zoveel mogelijk. Van het verhuizen tot het regelen van de inboedelverzekering op kamers. Maar welke verzekeringen heeft een student eigenlijk nodig? We zetten 3 belangrijke woonverzekeringen voor je op een rij.

De inboedelverzekering op kamers

Met een inboedelverzekering verzeker je losse spullen in huis. Vaak hebben studenten meer waardevolle spullen dan ze zelf denken. Zelfs wanneer je meubels van Marktplaats haalt, kan alles bij elkaar flink oplopen in waarde. Een inboedelverzekering op kamers is daarom geen overbodige luxe.

Een simpele rekensom bewijst het. Stel dat je kind de volgende spullen heeft:

  • Spiksplinternieuwe studieboeken voor € 1.950,-
  • De laptop waarop alle scripties komen voor € 1.150,-
  • Een dure fiets die nog de rest van de studententijd mee moet voor € 379,-
  • Een lcd-tv om de favoriete series op te kijken voor € 249,-

Zonder de kleding en de meubels mee te rekenen zit je al snel op bijna € 4.000,-. Met de inboedelverzekering op kamers is schade tot € 150.000,- vergoed. Verzekeraars vergoeden dan schade door bijvoorbeeld brand of diefstal. Dus wordt de deur in het studentenhuis van je kind opengebroken? En missen er spullen? Dan kun je met een inboedelverzekering op kamers geld terugkrijgen voor je schade die je hebt opgelopen. Geld dat je als student meestal niet zelf zomaar achter de hand hebt.

Een eigen aansprakelijkheidsverzekering

Hoe vaak heb je je kind gewaarschuwd voor het fietsen met een koptelefoon op? Spotify luisteren en door het verkeer sjezen is nou eenmaal geen geschikte combinatie. Gelukkig gaat het meestal goed. Maar rijdt hij of zij toch per ongeluk een voetganger aan waardoor diegene in het ziekenhuis belandt? Dan is er de aansprakelijkheidsverzekering. En betaalt de verzekeraar de kosten.

Heb je zelf een aansprakelijkheidsverzekering? Dan hoef je hem niet apart af te sluiten voor je kind. Want studerende kinderen zijn op je eigen verzekering meeverzekerd. Is je kind klaar met de studie? Dan is het tijd voor een eigen aansprakelijkheidsverzekering. Hij of zij kan dan niet meer meeliften op die van jouw.

Opstalverzekering voor een studentenhuis

Bepaal eerst of je kind een huur- of koopwoning heeft voordat je deze verzekering afsluit. Huurt je kind een kamer, woning of appartement? Dan heeft de eigenaar van de woning waarschijnlijk al een opstalverzekering. En heeft je kind met deze verzekering niets te maken.

Voor de gelukkige student die een koopwoning heeft, is de situatie anders. Voor een eigen huis is een opstalverzekering namelijk wél belangrijk. Dan is je kind goed verzekerd voor de schade aan het huis veroorzaakt door storm, brand, inbraak of water.

Een kind met reislust

Veel studenten trekken de wereld in, op zoek naar avontuur of voor de studie. Voor je het weet backpackt je dochter door Azië. Of ziet je zoon een gave stageplek in Amerika. Als dit het geval is, geef dan de tip om een reisverzekering af te sluiten. Voor elke reis – lang of kort, werken of vakantie vieren – vindt hij of zij wel een passende verzekering. Lees waarom een reisverzekering verstandig is.

Misschien vind je dit ook interessant...