Naar inhoud

Second opinion

Voor een second opinion kun je een vergoeding krijgen met een FBTO Zorgverzekering (basisverzekering). Heb je daarnaast de module Zorg & Herstel aanstaan? Dan heb je ook recht op een vergoeding van een second opinion bij Royal Doctors.

Met een second opinion kijkt een andere arts nog een keer naar de diagnose, voorgestelde of gegeven behandeling van je eigen arts. Je blijft onder behandeling bij je eigen arts. Is dit voor jou een stap te ver? Bekijk je mogelijkheden met Tweede arts online.

De vergoeding in het kort

Snel weten hoe het zit? Bekijk je vergoeding hieronder. Meer informatie vind je in de veelgestelde vragen.

2023
Basisverzekering
Ja
Aanvullende module
Zorg & Herstel
Eigen risico
Alleen bij een vergoeding uit de basisverzekering
Verwijzing nodig
Niet van je tandarts, maar wel van je huisarts, medisch specialist, klinisch psycholoog of psychotherapeut

100% vergoed bij zorgverlener met contract

Dat is een zorgverlener waar we afspraken mee hebben. Je vindt onze gecontracteerde zorgverleners in de Zorgzoeker. Bij een zorgverlener zonder contract krijg je meestal minder vergoed

Veelgestelde vragen

Wat wordt vergoed vanuit de basisverzekering?

Vanuit de basisverzekering heb je recht op vergoeding van 1 second opinion per indicatie. Je kunt zelf vragen om een second opinion. Je arts kan hier ook zelf om vragen.

Je kunt ook een second opinion bij de tandarts of orthodontist vergoed krijgen. Goed om te weten: voor een vergoeding van een second opinion van een tandarts heb je de aanvullende module Tand nodig. En voor de orthodontist heb de je module Gezichtszorg & Orthodontie nodig.

Wat vergoedt de module Zorg & Herstel?

Vanuit de module Zorg & Herstel heb je recht op vergoeding van een second opinion bij Royal Doctors. Ook al heb je ergens anders een second opinion aangevraagd. Wij vergoeden die kosten. De second opinion wordt uitgevoerd door een (internationale) specialist uit het netwerk van Royal Doctors. De beoordeling vindt plaats op basis van je bestaande medisch dossier. Je wordt niet fysiek door een specialist van Royal Doctors onderzocht. 

Een second opinion door Royal Doctors vraag je telefonisch aan bij FBTO Zorgbemiddeling op telefoonnummer (058) 297 74 56. Let op: Neem je zelf contact op met Royal Doctors? Dan krijg je geen vergoeding.

Bekijk ook de vergoeding in 2022.

Ja, je betaalt eigen risico. Wanneer je gebruikmaakt van de second opinion via Royal Doctors uit de aanvullende module, betaal je geen eigen risico.

Nee, je hebt geen eigen bijdrage.

Je kunt bij een 2e arts terecht met hetzelfde specialisme als je eigen arts. Of een 2e arts die in hetzelfde vakgebied werkt. Je vindt gecontracteerde zorgverleners in de FBTO Zorgzoeker.

Ja, je hebt een nieuwe verwijzing nodig van je huisarts, medisch specialist, klinisch psycholoog of psychotherapeut. Voor een second opinion bij een tandarts heb je geen verwijzing nodig.

Nee, je hoeft vooraf geen toestemming aan te vragen.

De module Zorg & Herstel kies je tegelijk met de basisverzekering per 1 januari. De module blijft aan staan tot en met 31 december.

Lees de voorwaarden

Het vergoedingenoverzicht geeft een samenvatting van de voorwaarden. Je kunt hieraan geen rechten ontlenen. De polisvoorwaarden en de reglementen die hierbij horen, bepalen de vergoeding waar je recht op hebt.
De vergoeding in andere jaren vind je in de polisvoorwaarden van 202320222021.

Zo werkt de FBTO Zorg app

De FBTO Zorg app kan méér dan zorgnota's declareren alleen. Bekijk de video en ontdek alle voordelen!