Naar inhoud

Vruchtbaarheids­behandelingen voor wensmoeders

Je wens kan misschien uitkomen. Vruchtbaarheidsbehandelingen met een donor krijg je vergoed vanuit de basisverzekering.
21 maart 2019

Lesbische stellen en alleenstaande moeders krijgen een vruchtbaarheidsbehandeling met behulp van een donor vergoed vanuit de basisverzekering. In ieder geval tot 1 januari 2020. Eerder ontstond hierover verwarring door een uitspraak van minister Bruins van Medische Zorg.

De minister zei begin maart dat vruchtbaarheidsbehandelingen met behulp van een donor voor alleenstaande en lesbische vrouwen niet meer vergoed werden vanuit de basisverzekering. Het gaat dan om de KID-behandeling. Dit is een behandeling waarbij donorzaad kunstmatig geïnsemineerd wordt.

KID-behandeling

De KID-behandeling wordt wel vergoed vanuit de basisverzekering voor heterovrouwen van wie de man vruchtbaarheidsproblemen heeft. Vruchtbaarheidsproblemen van de man worden namelijk gezien als een medische noodzaak. Het ontbreken van een man is geen medische noodzaak. En dus valt de behandeling voor alleenstaande en lesbische vrouwen niet binnen de basisverzekering.

Kamerbrief van minister Bruins

Ruim 90.000 vrouwen tekenden een petitie tegen het niet meer vergoeden van deze behandeling met donor. Naar aanleiding van de petitie schreef minister Bruins een brief aan de Tweede Kamer. Hierin zei hij het onwenselijk te vinden dat er onduidelijkheid is ontstaan over de vergoeding. Daarom is er een overgangsregeling ingesteld.

Vergoeding vanuit de basisverzekering

De onduidelijkheid is daarmee voor nu voorbij. Vruchtbaarheidsbehandelingen met behulp van een donor worden vergoed vanuit de basisverzekering voor iedereen die aan de voorwaarden voldoet. Ook voor lesbische en alleenstaande vrouwen. Je hoeft je hier dus niet aanvullend voor te verzekeren.

De vergoeding vanuit de basisverzekering geldt sowieso tot 1 januari 2020. Hoe het vanaf die datum zit met de vergoeding, wordt wettelijk bepaald en zal later dit jaar bekend gemaakt worden. We laten het je natuurlijk weten als je vergoeding verandert.

Misschien vind je dit ook interessant...