
Zo maak je een financieel overzicht
21 augustus 2019Het bijhouden wat je uitgeeft is handig. Zo houd je grip op kosten. Lees de tips voor het maken van een financieel overzicht.
Lees het artikel overLoïs (39) is moeder van 2 kinderen en woont in Drenthe. Haar moeder Jannie (85) woont een dorpje verderop. Waar ze vroeger genoot van leuke logeerpartijtjes met haar kleinkinderen, zit dat er nu niet meer in. Jannie heeft door haar dementie veel zorg en begeleiding nodig. Gelukkig wilde en kon Loïs haar mantelzorger worden.
Loïs kijkt terug op de ziekte van haar moeder: “Ze vergat steeds meer. In het begin hielpen geheugensteuntjes zoals briefjes haar nog, maar later niet meer. Iemand moest haar er bijvoorbeeld aan herinneren dat het tijd werd om te eten. Of om haar medicijnen in te nemen.”
Samen met haar broer en zus bekeek Loïs de mogelijkheden. “Mijn moeder kon nog thuis blijven wonen als 1 van ons voor haar zou gaan zorgen. Ik besloot om haar mantelzorger te worden. Dat was best even wennen, zeker in combinatie met m’n eigen gezin.”
Mantelzorger worden doe je meestal als iemand in je omgeving voor lange tijd veel zorg nodig heeft. Dankzij je hulp, kan degene die zorg nodig heeft thuis blijven wonen. Je krijgt er niet voor betaald.
Je kunt ook mantelzorger worden voor iemand die je niet kent. Dan kies je bijvoorbeeld voor mantelzorg als vrijwilligerswerk. En help je anderen enorm met je zorg.
Een gemiddelde dag van Loïs? “Als ik wakker word, ontbijt ik eerst met de kinderen en breng iedereen naar school. Dan rijd ik door met de auto naar mijn moeder. Ik help mijn moeder met wassen en aankleden en daarna drinken we samen koffie. De kleinkinderen zijn haar favoriete gespreksonderwerp.
Maar ook al hebben we het over koetjes en kalfjes, ik merk dat ze mijn gezelschap fijn vindt. Ik blijf vaak tot een uur of 11. Dan maak ik vast haar lunch en rij ik weer naar huis. Voor het avondeten kom ik terug om haar te helpen. ’s Avonds drinken we samen nog wat voordat ik haar klaarmaak voor de nacht.”
Dankzij het intensieve contact hebben Loïs en haar moeder een hechte band. “Ik zie mijn moeder nu vaker dan voordat ze ziek werd. Ik help haar met liefde en dat waardeert ze enorm. Ook al is het best intensief om elke dag voor mijn moeder te zorgen, ik heb er geen seconde spijt van gehad dat ik mantelzorger werd.”
Van geldzaken heeft Jannie geen besef meer. Daarom doet Loïs haar administratie. “Ik probeer het zo goed mogelijk te regelen. Zo heb ik bijvoorbeeld het betaalmoment van haar zorgverzekering aangepast. Nu is deze maandelijkse afschrijving vlak nadat ze haar AOW krijgt. Ook kreeg ik de tip om voor mijn moeder een financieel overzicht te maken. Dit helpt me om de controle te houden.”