Naar inhoud
Adelina van Gurp vertelt tijdens wandeling buiten over een goede voorbereiding op de bevalling

Eenvoudige voor­bereiding op je bevalling

Er komt een kindje en je wilt je goed voorbereiden. Door drukte is er weinig tijd voor een cursus van een paar weken. Geen zorgen! Ex-verloskundige Adelina van Gurp is zwangerschapscoach en geeft je enkele tips.
5 december 2023
Stel: je verwacht binnenkort een kindje en je wil graag alle ins en outs leren over de bevalling. Er is alleen 1 uitdaging: je hebt weinig tijd voor een cursus van een paar weken. Maar gelukkig hoeft een cursus niet zo lang te duren. Adelina van Gurp heeft De Geboorte Academie opgericht en werkt samen met de FBTO Zorgverzekering. “Met mijn ervaring als ex-verloskundige geef ik 1-daagse- en online cursussen over de voorbereiding op de bevalling. Voor degene die zwanger is, maar ook voor de partners.”

3 tips om je voor te bereiden op de bevalling

Adelina geeft alvast 3 tips van groot naar klein:

  • Maak gebruik van de kennis die er is
  • Voorbereiden op de pijn: oefen met ijsklontjes
  • Voor de partner: (fysieke) ondersteuning

1. Maak gebruik van kennis die er is

‘’De middelen en informatie over bevallingen zijn er volop’’, zegt Adelina. ‘’Dus maak daar gebruik van. Doe een cursus of lees je in. Heb je een partner? Kies dan een cursus die bij jullie allebei past. Of doe de cursus met degene die bij je bevalling gaat zijn als je geen partner hebt. Want als de ander op de hoogte is van wat jullie kunnen verwachten en tips weet om te ondersteunen, kan jij alles ook beter loslaten. Ik wil vooral negatieve bevalervaringen voorkomen wanneer mensen zich niet hebben voorbereid. En dat kan dus met een cursus. Een cursus hoeft dus echt geen weken te duren. Wel zo fijn als je weinig tijd hebt.”

2. Bereid je voor op het omgaan met de pijn

Adelina: “Iedereen weet dat er pijn komt kijken bij de bevalling. Maar hoe ga je daarmee om? Hou in beide handen een ijsklontje vast en kijk hoe lang je dat volhoudt. Doordat het pijn gaat doen, wil je best snel loslaten waarschijnlijk. Doe de oefening dan nog een keer, maar let daarbij op je ademhaling. Adem diep in door je neus en adem met pufjes uit. Gaat de kou dan minder pijn doen aan je handen? Nee. Maar het is een manier om met de pijn om te leren gaan. Je zult zien dat je het dan langer volhoudt.”

3. (Fysieke) ondersteuning van partner

Zoals gezegd is het fijn als je partner weet waar je behoefte aan hebt tijdens de bevalling. “Dat bespreek ik ook tijdens mijn cursus” vertelt Adelina. “Wat bijvoorbeeld goed kan helpen bij rugweeën, is hard duwen op de onderrug. En dat mag echt keihard, haha! Ik heb van meerdere partners gehoord dat ze schrokken hoe hard ze mogen duwen. Het helpt de vrouw om de weeën op te vangen.”

Cursus in combinatie met werk

Er gaat nogal wat tijd zitten in het voorbereiden op de komst van je kindje. Je hebt spullen nodig, het kamertje moet op orde. En dat allemaal naast je werk en je sociale leven. Dan kost een 8-weekse cursus veel tijd. “Mijn online cursus kan je doen wanneer je wilt. Je hebt onbeperkt toegang en je kan het via de app volgen. Goed te combineren naast je werk.”

Nuchter en realistisch beeld van de bevalling

In de cursus van Adelina vertelt ze over de laatste fase van de zwangerschap en alle fases van de bevalling tot en met het kraambed. “Dat doe ik heel praktisch en nuchter. Ik wil mensen een realistisch beeld meegeven van hoe het kan gaan. Het is geen zweverige pufcursus. En dat slaat aan. Mijn cursus wordt ook veel door mannen gekozen!”

Positieve kijk op de bevalling

De belangrijkste boodschap die Adelina wil meegeven: je hoeft geen droombevalling te hebben om er toch positief op terug te kijken. “Eerder vertelde een deelnemer: ‘Ik had geen droombevalling. Maar door de cursus wist ik precies overal genoeg van af. Zo kon ik op belangrijke momenten de juiste beslissing maken.’ Daar doe ik het voor.”

Gratis webinar De Geboorte Academie

Heb je een FBTO Zorgverzekering? Dan is het goed om te weten dat je geen vergoeding krijgt voor een zwangerschapscursus. Wél organiseert Adelina 1 x per maand een gratis webinar. Dit is 1 van de FBTO Blijmakers. Na het volgen van de webinar kun je zelf kiezen of je verder wilt met een cursus. “Zo bereid jij je eenvoudig voor op de bevalling zonder dat je puffend op een matje hoeft.”

Adelina van Gurp is expert op het gebied van zwangerschappen en bevallingen. Als ex-verloskundige heeft ze jarenlang ervaring met het begeleiden van zwangerschappen en bevallingen. In 2018 richt ze De Geboorte Academie op en geeft ze cursussen en seminars aan zwangere vrouwen en hun partners. Inmiddels heeft ze met De Geboorte Academie al meer dan 6000 zwangere vrouwen/stellen geholpen via haar online cursus. Ook geeft ze cursussen op locatie.

Misschien vind je dit ook interessant...