Naar inhoud
Vader houdt zijn 2dochters op de kop vast

Verschil restitutiepolis en combinatiepolis

Onze restitutiepolis heeft sinds 2023 plaatsgemaakt voor onze combinatiepolis. In dit artikel lees je wat dit betekent voor jou.
7 november 2023

Heb je een FBTO Zorgverzekering en kies je voor Basis Vrij? Dan kun je een lagere vergoeding krijgen als je zorg krijgt via GGZ of wijkverpleging die geen contract heeft met FBTO. Volg je in 2023 dus een traject voor geestelijke gezondheidszorg? Of krijg je hulp van een wijkverpleger? Lees hieronder dan wat er voor jou is veranderd. Geen GGZ of wijkverpleging nodig? Dan is er niets veranderd.

Wat is ook alweer een restitutiepolis?

Bij een restitutiepolis maakt het niet uit welke zorgverlener je kiest. Je krijgt dan altijd maximaal 100% vergoed van het wettelijke of marktconforme tarief als je zorg krijgt van een ‘niet-gecontracteerde zorgverlener’. Bijvoorbeeld als je naar je favoriete fysiotherapeut of de diëtist op de hoek gaat, waar je zorgverzekeraar geen contract mee heeft. Dit noemen we niet-gecontracteerde zorg.

Waarom is de restitutiepolis vervangen door de combinatiepolis?

In de GGZ en wijkverpleging stijgen de kosten bij niet-gecontracteerde zorg al jaren op rij. Daardoor was een flinke premiestijging nodig om de restitutiepolis te behouden. Dat vinden wij niet verstandig, zeker niet in deze dure tijden. Door alleen voor niet-gecontracteerde GGZ en wijkverpleging de vergoeding te verlagen, houden we de premieverhoging voor alle klanten zo laag mogelijk.

Verschil tussen restitutie en combinatie

Met onze combinatiepolis ben je bijna hetzelfde verzekerd als bij een restitutiepolis. Het verschil zie je in dit overzicht:
Restitutiepolis Tot 2023 FBTO Basis Vrij
Combinatiepolis Vanaf 2023 FBTO Basis Vrij
Gecontracteerde zorgverleners
100%
100%
Niet-gecontracteerde GGZ of wijkverpleging
100%*
75%**
Niet-gecontracteerde zorgverleners (geen GGZ en wijkverpleging)
100%*
100%*

* van het wettelijke- of marktconforme tarief
** van het gemiddeld gecontracteerde tarief

De zorgverleners met een contract vind je met de FBTO Zorgzoeker. Ga je naar een zorgverlener waar wij geen contract mee hebben? Bekijk dan de maximale tarieven die wij vergoeden.

Wat als mijn zorgverlener wél een contract heeft met FBTO?

Ook dan verandert er voor jou niets. Met onze FBTO Basisverzekering Basis Vrij krijg je 100% van het bedrag vergoed. Sterker nog, ook met de FBTO Basisverzekering Basis en Basis Plus krijg je 100% vergoed.

Kan ik mijn behandeling bij GGZ of wijkverpleging in 2023 afmaken?

Heb je een FBTO Basisverzekering Basis Vrij? En ben je in 2022 al in behandeling bij een niet-gecontracteerde zorgverlener? Dan mag je in 2023 de behandeling afmaken met de vergoeding van het marktconforme tarief. We noemen dit de 'overgangsregeling'. Heb je in 2022 zorg aangevraagd voor wijkverpleging? En wordt deze aanvraag pas in 2023 afgerond? Ook dan geldt de overgangsregeling voor jou.

Maakt het ook uit wat voor soort hulp ik krijg via GGZ?

Nee. De verandering geldt voor alle zorg. Dus krijg je hulp van bijvoorbeeld een psychiater, klinisch (neuro)psycholoog, psychotherapeut of GZ-psycholoog? Of is een opname in een GGZ-instelling nodig? Dan vergoedt onze combinatiepolis maximaal 75%   vergoeding van het gemiddeld gecontracteerd tarief als je zorgverlener geen contract heeft met FBTO.

Onze 3 basisverzekeringen kort uitgelegd

Wil je de belangrijkste verschillen tussen onze basisverzekeringen weten? Binnen 4 minuutjes weet je het met deze video.

Werkt FBTO samen met mijn GGZ-zorgverlener of wijkverpleger?

In de FBTO Zorgzoeker vind je alle zorgverleners waarmee wij afspraken hebben. We werken samen met veel GGZ-zorgverleners en aanbieders van wijkverpleging. De kans dat er eentje bij jou in de buurt zit, is dus groot.

En wat als ik geen zorg krijg via GGZ of wijkverpleging?

Heb je een FBTO Basisverzekering Basis Vrij? Dan verandert er met de vervanging van de restitutiepolis door de combinatiepolis voor jou niets in de vergoeding. Voor alle andere zorgsoorten krijg je nog steeds 100% van het marktconform tarief vergoed (min je eventuele eigen risico) als je kiest voor een niet-gecontracteerde zorgverlener. 

Wat kost een combinatiepolis?

Benieuwd naar de premie van onze combinatiepolis? Bereken je premie binnen 2 minuten.

Misschien vind je dit ook interessant...