Naar inhoud

De health check: 5 veel gestelde vragen

Weet jij hoe je er lichamelijk voor staat? Doe de health check! De wat? We geven antwoord op de 5 meest gestelde vragen.
7 mei 2020

Hoe ouder je wordt, hoe meer lichamelijke pijntjes je krijgt. Of misschien heb je nog nergens last van. In beide gevallen kan het fijn zijn om een health check te doen. Maar hoe gaat dat in z’n werk? En krijg je daarvoor een vergoeding van je zorgverzekering? We geven antwoord op de 5 veel gestelde vragen.

1. Wat is een health check?

Een health check valt onder preventieve gezondheidszorg. Je wordt dus gecheckt, terwijl je eigenlijk nog nergens last van hebt. Dankzij zo’n test krijg je een goed beeld van je gezondheid. Bijvoorbeeld of je een verhoogde kans hebt op diabetes. Of je bijvoorbeeld onbewust bepaalde gezondheidsrisico’s loopt. Een health check duurt ongeveer een half uur. Na afloop krijg je een persoonlijk advies.

2. Wat wordt er precies getest?

Wat er tijdens een health check precies getest wordt, verschilt per kliniek. Vaak wordt bijvoorbeeld je lengte en gewicht gemeten om je BMI te bepalen. Daarnaast meten ze je bloeddruk, spiermassa en het vetpercentage. Ook worden er een paar druppeltjes bloed afgenomen via je vinger. Zo kan de specialist bijvoorbeeld het glucose- en cholesterolgehalte meten. Soms word ook een longfunctietest of conditietest gedaan, maar dat is niet altijd het geval.

3. Wanneer kan ik het beste zo’n check laten doen?

Dat mag je zelf weten. Door sommige klinieken word aangeraden om vanaf een jaar of 50 een health check te laten doen. Omdat ouder worden een risico is voor je gezondheid. Ben je 30 en wil je graag een preventieve gezondheidscheck laten doen? Dan kan dat ook gewoon.

4. Wat als er iets ernstigs uit de uitslag komt?

Dan word je daarover uiteraard geïnformeerd. De kliniek waar je je hebt laten testen zal je vervolgens doorsturen naar een specialist. Bijvoorbeeld in het ziekenhuis.

5. Krijg ik een health check vergoed?

Dat verschilt per zorgverzekeraar. Neem dus altijd contact op met je verzekeraar voor je een afspraak maakt. FBTO heeft een contract met de gediplomeerde verpleegkundigen van Care for Human. Je krijgt een vergoeding voor een health check vanuit de module Conditie & Fitheid . Heb je die aanstaan? Dan ben je klaar voor de check!

Misschien vind je dit ook interessant...