Naar inhoud
Bovenaanzicht van de haven van Kreta met een stralend zonnetje en azuurblauw water

Kind alleen op vakantie: zo regel je dat

Het ene moment liggen ze in de wieg, het andere moment boeken ze feestvakantie op Kreta. Hoe zit dat met de verzekering?
16 maart 2020

Johan krijgt de schrik van zijn leven als zijn dochter Yara zegt dat ze met vriendinnen naar Kreta wil. Christina vindt het alleen maar leuk dat zoon Julian een vergelijkbare vakantie geboekt heeft. Ze denken er misschien anders over, maar 1 ding weten ze zeker: het moet zo goed mogelijk geregeld worden. Reisverzekering aan is dan stap 1.

Doorlopende reisverzekering voor je kind

Thailand, Zuid-Afrika, Italië; Christina gaat regelmatig op vakantie. “De wereld zien, geweldig!”, vertelt ze. “Toen Julian nog klein was, ging hij gewoon mee. Later lieten we hem vaak bij zijn opa en oma. Inmiddels is hij oud genoeg om zelf op vakantie te gaan. 16 jaar alweer, wat gaat de tijd snel! Ik heb hem aangemoedigd om te gaan, ik vind het goed voor zijn ontwikkeling.”

Voor Christina en Julian is een reisverzekering snel geregeld. Omdat ze vaak op vakantie gaat, heeft zij namelijk al een doorlopende reisverzekering. “Het was dus een kwestie van mijn gezinssamenstelling aanpassen, omdat Julian nog thuis woont. Heel makkelijk. Dat scheelt weer. Kon ik hem mooi helpen met het inpakken van z’n koffer.”

Tijdelijke reisverzekering voor je kind

Johan gaat eigenlijk nooit op vakantie. “We hebben een heerlijk huis, waar ik eigenlijk net zo lief zit als in het buitenland. Je weet nooit waar je terecht komt als je een hotel of huisje boekt. En eerlijk gezegd, is geld bij ons ook wel een issue.” Zijn dochter Yara heeft lang gespaard en heeft nu genoeg om met vriendinnen naar Kreta te kunnen. “Ja, daar schrok ik wel wat van. Je hoort vaak verhalen over dat soort feestvakanties.”

“Maar goed, als zij wil gaan, houd ik haar niet tegen. Ik wil dan wel alles zo goed mogelijk geregeld hebben.” Johan heeft zelf geen reisverzekering, maar wil die voor zijn dochter wel afsluiten. Een tijdelijke, kortlopende reisverzekering is dan verstandig. “Gelukkig kon ik die makkelijk voor haar afsluiten. Voor de zekerheid heb ik ook de module Zorg op reis aangezet.”

Toestemming geven als je kind alleen reist

Naast een reisverzekering, is er nog iets dat je moet regelen als je kind alleen op vakantie gaat. Toestemming van beide ouders. Dit is een wettelijke regel vanuit de overheid. Als je kind jonger is dan 18, moeten beide gezaghebbende ouders – zoals dat heet – schriftelijk toestemming geven. De overheid heeft hiervoor het formulier ‘Toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland’ op haar website staan.

Check, check, dubbelcheck

Julian en Yara zijn klaar voor hun vakantie! Jij ook? Of wil je toch nog snel een reisverzekering afsluiten? Geen probleem! Bereken je premie en sluit direct online de verzekering af die je nodig hebt. Snel én goed geregeld.

Misschien vind je dit ook interessant...