Naar inhoud
Rugzaktoeriste gaat lachend een roltrap van een vliegveld af

Wat mag mee in je handbagage?

Daar ging ze dan, op vakantie. Vol goede moed stond Chantal bij de douane. Maar daar werd ze toch even teruggefloten.
30 maart 2022
Chantal gaat op vakantie. Niets geks, een lang weekend Barcelona staat op de planning. Een koffer inchecken vindt ze dan ook niet nodig. Lekker makkelijk, reizen met alleen handbagage. Maar dan moet je wel precies weten wat mee mag in je handbagage. En daar ging het bij Chantal niet helemaal goed.

Handbagage afmetingen

“Ik had me heus een beetje ingelezen van tevoren”, verdedigt Chantal zich direct. “Toen ik Barcelona boekte, zag ik bij het betalen dat ik voor die ene koffer aan ruimbagage € 50,- extra moest betalen. Dat werd een handbagage-tripje. Ja, ik heb me wel even ingelezen over hoeveel ik mee mocht nemen en wat de afmetingen van mijn koffer moesten zijn. Maar verder dacht ik wel te weten hoe het zat. Reisverzekering aan en gaan dus!”

Dit mag niet mee in je handbagage

“Met ingepakte koffer rolde ik naar Schiphol. Via de roltrap van het treinstation naar de centrale hal om een kop Starbucks te halen. En vervolgens door naar de paspoortcontrole. Die gaat automatisch tegenwoordig dus ik was er lekker snel doorheen. Pas toen ik mijn koffer moest laten checken bij de douane ging het mis.”

“Dat begon al met het broodje dat ik van plan was te eten in het vliegtuig. Smeerkaas, mijn lievelings. Maar zachte kaas, dat mag niet. In de prullenbak dus. Zonde! Ik had beter plakken kaas kunnen meenemen. Dat mag dan weer wel. En dat was niet het enige dat weg moest. Want ja, ik weet dat ik moet stoppen met roken, maar ik heb het nog niet gedaan. Een pakje sigaretten en 2 aanstekers, altijd reserve bij je hebben, behoren tot mijn standaard uitrusting. Ook die aanstekers belandden in de prullenbak. Ik hoorde trouwens wel dat je soms 1 mee mag nemen, maar 2 is echt niet toegestaan.”

Deodorant is ook vloeistof

“Was dat het dan? Nou, nee. Ik begon me inmiddels best wel te schamen want al snel trok de douane een 3e verboden product uit m’n koffer: deodorant. Dat mijn vloeistoffen niet meer dan 100 milliliter mocht zijn. En in een apart zakje van 1 liter moesten, wist ik. Maar niet dat deodorant ook als vloeistof gezien wordt. Het was notabene een spuitbus! Toch werd ook deze weggegooid.”

Regels voor je handbagage

Uiteindelijk kon Chantal het vliegtuig naar Barcelona in en heeft ze een heerlijk weekendje weg gehad. Maar die situatie op het vliegveld, dat had toch wel voor wat stress gezorgd. Die ben je liever kwijt dan rijk. Check daarom voor vertrek goed wat je wel en niet mag meenemen in je handbagage.

Zo mag je dus niet meer dan 100 milliliter aan vloeistoffen mee. Behalve als het voor babyvoeding is. Enne, ook niet alle elektrische apparatuur mag mee. Die powerbank moet namelijk in het ruim. Je laptop en elektrische scheerapparaat mogen wel mee. Ook goed om te weten: soms heb je voor medicijnen een (Engelse) verklaring van je huisarts nodig.

Met een gerust hart op vakantie

Heb je nog een tripje op de planning staan? Check dan goed wat je wel en niet mee kunt en mag meenemen in je handbagage. En vergeet je reisverzekering niet he! Hoeveel dat gaat kosten? Bereken je premie en je weet het binnen 2 minuten. Afsluiten kan volledig online. Goed om te weten: je verzekering gaat dan direct in. Handig!

Misschien vind je dit ook interessant...