Naar inhoud
vakantie op Malta eindigt in ziekenhuis

“Ik moest medische zorg in het buitenland”

Een acute hernia op vakantie. Dat is schrikken! Gelukkig was Meindert verzekerd voor goede zorg in het buitenland.
14 augustus 2020
Op vakantie wil je eigenlijk maar 1 ding: onbezorgd genieten. Voor Meindert ging dat helaas niet op. In Malta kreeg hij een hernia. Hij verbleef dagen in het ziekenhuis. Hoe liep het af? En wat gebeurt er bij jou als je in het medische zorg in het buitenland nodig hebt? Heb je dan je reisverzekering nodig? Of je zorgverzekering? Meindert vertelt hoe dat bij hem ging.

Een acute hernia op vakantie

"Na een mooie stranddag liepen we terug naar onze hotelkamer”, vertelt Meindert. “De sleutel viel op de grond en die zou ik even oppakken. Ik had direct door dat het foute boel was. Mijn been én mijn onderrug deden ineens zo'n zeer dat ik niet kon lopen. Wat bleek: een acute hernia. Ik moest gelijk naar het ziekenhuis.”

Zo snel mogelijk in het vliegtuig naar huis

“We waren in lichte paniek en wilden iemand spreken in het Nederlands. Gelukkig had ik mijn zorgpas bij me. Daarop stond het nummer van de FBTO Alarmcentrale. Zij maakten voor ons afspraken met het ziekenhuis, die zorg werd ons in ieder geval uit handen genomen. Ze regelden ook dat mijn vrouw in mijn kamer mocht slapen. Heel fijn.”

“In het ziekenhuis werd direct een plan gemaakt. Er was geen noodzaak om onder het mes te gaan. Dat doen ze alleen als je verlammingsverschijnselen hebt. Ik had alleen moeite met lopen. Vroeger dachten ze dat je bij een hernia plat moet liggen, maar je moet juist bewegen. Met fysiotherapie werd ik klaargestoomd om in het vliegtuig te kunnen.”

Een operatie in Nederland?

“Toen ik in Nederland aankwam, kon ik amper lopen. Laat staan iets tillen. Toen werd ik er op voorbereid dat ik mogelijk geopereerd moest worden. Als ik na 2 maanden rust en fysio nog steeds zoveel last zou hebben, zou een operatie gepland worden. Na 7 weken begon het beter te worden; het lopen ging al goed, alleen het tillen nog niet. Ik hoefde dus gelukkig niet onder het mes.”

Regel je zorg in het buitenland goed

"Ik had nooit verwacht dat ik medische zorg in het buitenland zorg nodig zou hebben. De volgende keer dat ik op vakantie ga, maak ik me niet als 1e druk over zonnebrand, zonnebril of zwembroek. Het is veel belangrijker om te weten of je verzekerd bent voor goede zorg. De kosten van de ziekenhuisopname op Malta zijn uiteindelijk volledig vergoed."

Moet je op vakantie met spoed naar een dokter of ziekenhuis? De basisverzekering van de zorgverzekering vergoedt alleen wat dezelfde behandeling in Nederland kost. Met de module Zorg op reis krijg je de kosten terug die je zorgverzekering niet vergoedt. Ook het verplicht eigen risico dat je voor je behandeling op reis betaalt. Je vrijwillig eigen risico betaal je wel zelf.  

Misschien vind je dit ook interessant...