Naar inhoud

Grenzen verleggen onderwater. Gewoon doen!

Duiken op vakantie. Waar moet je op letten? Duiker Hans vertelt. En deelt tegelijk de mooiste plekjes onder water.
19 februari 2016

Vaak begint het met snorkelen op vakantie. En als het dan eenmaal begint te kriebelen, wil je meer. Duiken! Voor de beste tips en weetjes namen we contact op met Hans Hijlkema: op en top duikliefhebber en "kartrekker" van Dutch Caribbean Travel.

Hans houdt van het leven onderwater

Toen Hans 10 was maakte hij zijn 1e duik. En inmiddels doet ie het al 38 jaar: "Ik leerde duiken van mij broer. Hij was er heel fanatiek in. Op mijn 14e behaalde ik mijn 1e brevet. Inmiddels heb ik zo'n beetje alle papieren die je kunt halen." En aan wie kun je nu beter tips vragen dan aan iemand die onder andere zijn eigen duikschool heeft gehad?

Duiken op vakantie. Waar moet je op letten?

De 1e kennismaking met duiken is vaak op vakantie. Maar waar moet je dan allemaal op letten? Een paar handige tips van Hans:

  • Officiële duikscholen hebben een keurmerk. Doe hier voor je vakantie alvast onderzoek naar.
  • Check de apparatuur. Bekijk bijvoorbeeld hoe de compressorruimte er uitziet. Zijn de mondstukjes op de ademsets nog heel en niet uitgedroogd? Zijn de Stabilizing Jackets lekvrij? Zien de wetsuits er netjes uit? Het is helemaal niet vreemd om te vragen of je dit eerst mag testen in het zwembad.
  • Ben je van plan minimaal 1 week lang te duiken op vakantie? Reken dan uit wat voordeliger is. Soms kun je voor je vakantie goedkoper nieuwe duikspullen kopen, in plaats van een week lang huren.
  • Vaak ga je met een bootje de zee op. En rol je vanaf de boot in het water. Maar word je gauw zeeziek? Neem dan een pilletje tegen de misselijkheid.
  • Vergeet je duikbewijs en je logboek met duiken niet mee te nemen.
  • Duik alleen als je gezond bent. Twijfel je over je gezondheid? Laat je dan medisch keuren door een sportduikarts. Kijk voor meer informatie op de website duikgeneeskunde.nl.

De favoriete duikbestemmingen van Hans

"Overal op de wereld is het mooi om te duiken. Bali was waanzinnig! Je kunt ook heel mooi duiken in Mexico of Brazilië. In de zomer is zelfs de Noordzee mooi!" Het Caribisch gebied blijft toch wel een favoriet van Hans. "Ik heb jaren gedoken op Curaçao en heb 1 jaar op Bonaire gewoond en heel veel gedoken. We konden daar gewoon met de auto van de ene naar de andere duikplek. Daarna was ik wel een beetje 'duikmoe'. Maar gelukkig komt het plezier steeds meer terug!"

Ga jij ook duiken op vakantie? Zet dan je module Winter- en Onderwatersport aan. Je bent dan meteen verzekerd.

Misschien vind je dit ook interessant...