Naar inhoud
duiken op vakantie

Op duikvakantie met Hans

Waar moet je zijn en wat moet je regelen? Hans is ervaren duiker en vertelt je wat je wilt weten over duikvakanties.
27 juli 2021
Het leven onder water, je moet ervan houden. En dat doet Hans Hijlkema. Op en top duikliefhebber en “kartrekker” van Dutch Caribbean Travel. Daarom namen we contact met hem op voor de beste tips en leukste weetjes. Hans weet waar je moet zijn onder water. En wat je moet regelen. Met je reisverzekeraar bijvoorbeeld.

Al 38 jaar aan het duiken

Toen Hans 10 was maakte hij zijn 1e duik. En inmiddels doet ie het al 38 jaar: "Ik leerde duiken van mijn broer. Hij was er heel fanatiek in. Op mijn 14e behaalde ik mijn 1e brevet. Inmiddels heb ik zo'n beetje alle papieren die je kunt halen." En aan wie kun je nu beter tips vragen dan aan iemand die onder andere zijn eigen duikschool heeft gehad?

Een goede duikschool vinden op vakantie

De 1e kennismaking met duiken is vaak op vakantie. Vaak begint het met snorkelen. En als het dan eenmaal begint te kriebelen, wil je meer. Duiken! Voor je het weet boek je een speciale duikvakantie. Maar hoe vind je dan de beste duikschool? Een paar handige tips van Hans:

  • Officiële duikscholen hebben een keurmerk. Doe hier voor je vakantie alvast onderzoek naar.
  • Check de apparatuur. Bekijk bijvoorbeeld hoe de compressorruimte er uitziet. Zijn de mondstukjes op de ademsets nog heel en niet uitgedroogd? Zijn de Stabilizing Jackets lekvrij? Zien de wetsuits er netjes uit? Het is helemaal niet vreemd om te vragen of je dit eerst mag testen in het zwembad.
  • Ben je van plan minimaal 1 week lang te duiken op vakantie? Reken dan uit wat voordeliger is. Soms kun je voor je vakantie goedkoper nieuwe duikspullen kopen, in plaats van een week lang huren.
  • Vaak ga je met een bootje de zee op. En rol je vanaf de boot in het water. Maar word je gauw zeeziek? Neem dan een pilletje tegen de misselijkheid.
  • Vergeet je duikbewijs en je logboek met duiken niet mee te nemen.
  • Duik alleen als je gezond bent. Twijfel je over je gezondheid? Laat je dan medisch keuren door een sportduikarts. Kijk voor meer informatie op de website duikgeneeskunde.nl.

De beste duikplekken ter wereld

Hans vertelt: "Overal op de wereld is het mooi om te duiken. Bali was waanzinnig! Je kunt ook heel mooi duiken in Mexico of Brazilië. In de zomer is zelfs de Noordzee mooi!" Maar het Caribisch gebied blijft toch wel een favoriet van Hans. "Ik heb jaren gedoken op Curaçao en heb 1 jaar op Bonaire gewoond en heel veel gedoken. We konden daar gewoon met de auto van de ene naar de andere duikplek. Daarna was ik wel een beetje 'duikmoe'. Maar gelukkig komt het plezier steeds meer terug!"

Je reisverzekering aanpassen

Ga jij ook duiken op vakantie? Dan is het slim om je reisverzekering te checken. Je hebt vaak een aanvullende verzekering nodig om je duikvakantie te verzekeren. Bij FBTO zet je dan bijvoorbeeld de module Winter- en Onderwatersport aan. Dit kan je eventueel ter plekke nog doen, je bent dan namelijk meteen verzekerd. Doe dit wel voordat je gaat duiken.

Misschien vind je dit ook interessant...