Naar inhoud
een vrouw heeft een kopje in de hand en kijkt lachend naar haar mobiele telefoon in de andere hand

Gezondheids­verklaring bij ORV: zo zit dat

Sluit je een overlijdensrisico­verzekering af? Dan vul je een gezondheids­verklaring in. Wat dat betekent, lees je hier!
2 september 2020
Ben je van plan om een overlijdensrisicoverzekering  af te sluiten? Dan moet je een gezondheidsverklaring invullen. Wat voor vragen krijg je dan? We vertellen je er alles over in deze blog.

Gezondheids­verklaring en ORV: moet dat?

Ja, een gezondheidsverklaring is verplicht. Dat zit zo. Een overlijdensrisicoverzekering keert een bedrag uit als je binnen de verzekerde periode komt te overlijden. Daarom wil een verzekeraar meer weten over je gezondheid. Zijn er dingen die ervoor kunnen zorgen dat je vroegtijdig komt te overlijden? Bijvoorbeeld als je behandeld wordt voor een ziekte? Dan wil een verzekeraar dat weten. In dat geval betaal je een soms een hogere premie.

De vragen in de gezondheids­verklaring

Om een goed beeld te geven van je gezondheid, moet je best wat vragen beantwoorden. Logisch ook, er zijn nu eenmaal veel klachten, ziekten en aandoeningen die je kunt hebben. Neem er even goed de tijd voor. Bij FBTO gaat het invullen van de gezondheidsverklaring voor je overlijdensrisicoverzekering volledig online.

Voorbeelden van vragen zijn:

  • Rook je of heb je sigaretten, sigaren, pijp of e-sigaretten gerookt?
  • Heb je last van bepaalde klachten en ziekten?
  • Welke klachten had je? Wat was de diagnose?
  • Welke medicijnen gebruik je of heb je gebruikt?

Wees niet bang om ja in te vullen

Vul je soms ja in? Schrik dan niet. Iedereen is in zijn of haar leven weleens ziek geweest, toch? Vul alles zo eerlijk mogelijk in. Als je de gezondheidsverklaring voor je overlijdensrisicoverzekering namelijk niet eerlijk invult, kan het zijn dat het bedrag niet (volledig) wordt uitgekeerd. Dat is vervelend voor je nabestaanden.

Vul hem ook volledig in. De verzekering kan namelijk pas starten als er een goed beeld is van je gezondheid. Je mag natuurlijk om hulp vragen, bijvoorbeeld van familie. Maar vul de verklaring wel zelf in, het gaat over jou.

Wat gebeurt er na het invullen?

Bij FBTO vul je de verklaring online in. Je ziet meteen wat de uitslag is. Er zijn 4 mogelijkheden:

  1. Je bent geaccepteerd. De verzekering start meteen.
  2. De Medische Dienst heeft meer informatie nodig van jou of je arts.
  3. De verzekering kan nog niet direct starten. We vragen om een keuring.

Kan je verzekering niet direct starten? Dan krijg je wel een voorlopige dekking. Tot de verzekering start ben je verplicht om te melden als er iets verandert in je gezondheid.

Overlijdensrisico­verzekering en chronische ziekte

Of je een ORV kunt afsluiten als je chronisch ziek bent, hangt af van je situatie. Mensen met diabetes kunnen zich bijvoorbeeld vaak zonder hogere premie verzekeren. Of dat kan hangt niet alleen af van een ziekte, maar van je gezondheid als geheel.

Goed om te weten: FBTO wil het voor zoveel mogelijk mensen mogelijk maken om een ORV af te sluiten. Zodat je je nabestaanden financieel kunt helpen of zodat je een hypotheek kunt afsluiten waarbij een ORV verplicht is.

Overlijdensrisico­verzekering afsluiten bij ernstige ziekte

Mensen die een ernstige ziekte hebben of daarvan genezen zijn, hebben misschien een kortere levensverwachting dan anderen. Daardoor kan het moeilijk zijn om een ORV af te sluiten. Toch is soms meer mogelijk dan je denkt. De Medische Dienst kan je niet vooraf persoonlijk vertellen of je een ORV kunt afsluiten. Ze kijken namelijk niet alleen naar de ziekte, maar naar je hele gezondheid. Daarom is de gezondheidsverklaring nodig.

Hogere premie als je rookt

Als je rookt ben je een groter risico voor de verzekeraar. De gemiddelde levensverwachting van rokers is namelijk lager dan van niet-rokers. Daarom betaal je een hogere premie. Dit is ook zo als je producten met nicotine gebruikt, zoals nicotinekauwgom of -pleisters.

De kosten van een overlijdensrisicoverzekering

Overweeg je om een overlijdensverzekering af te sluiten? Of wil je eerst de kosten en premie op een rij zetten? Je regelt het bij FBTO online. Bereken je premie binnen 2 minuten en sluit online de verzekering af. Je krijgt dan per sms de inloggegevens voor je gezondheidsverklaring. Wel zo makkelijk, toch?

Misschien vind je dit ook interessant...