Naar inhoud
Moeder speelt met zoontje

Wanneer een overlijdens­risico­verzekering?

Een overlijdensrisico­verzekering. Wat is dat eigenlijk? En in welke situatie heb je die precies nodig? Lees het hier!
15 juli 2020
Het is iets waar je liever niet aan denkt: overlijden. Toch is het soms wel verstandig om na te denken over de gevolgen hiervan. Door er goed over na te denken, help je namelijk je nabestaanden. Met een overlijdensrisicoverzekering  bijvoorbeeld. Zo kun je ervoor zorgen dat je partner in jullie huis kan blijven wonen. Of je kinderen later kunnen studeren. Wel zo’n fijn gevoel, toch?

Wat is een overlijdensrisicoverzekering?

Wat als je er ineens niet meer bent? Jouw nabestaanden hebben dan verdriet en moeten veel zaken regelen. Je wilt voorkomen dat zij dan ook nog zorgen krijgen over geld. Daarvoor sluit je een overlijdensrisico­verzekering (ORV) af. De ORV keert eenmalig een bedrag uit aan je nabestaanden.

  • Als de verzekering is afgesloten op jouw leven, dan ben jij de ‘verzekerde’.
  • Als jouw partner de uitkering ontvangt, dan is hij of zij de ‘begunstigde’.
  • Ook je kinderen kunnen begunstigden zijn.
  • Je bepaalt zelf het bedrag dat de begunstigde krijgt. Bij FBTO is dit tussen de € 10.000,- en € 750.000,-.

Wanneer is een overlijdens­risico­verzekering nodig?

Veel mensen hebben een overlijdensrisico­verzekering. Een overlijdensrisico­verzekering zorgt ervoor dat er even financiële ruimte ontstaat om het leven weer op de rit te krijgen. Sommigen sluiten hem dan ook bewust af. En soms omdat het verplicht is bij het kopen van een woning. Hieronder lees je een paar voorbeelden:

  • Rob en Sanne: “Wij hebben een nieuwe woning gekocht. Als 1 van ons komt te overlijden, willen we dat de ander de hypotheek kan blijven betalen. Met de uitkering wordt een groot deel van de hypotheek afgelost.”
  • Gerard: “Mijn kinderen zijn knappe koppen en kunnen later misschien studeren. Toen dacht ik: stel dat ik kom te overlijden, wie ondersteunt hen dan financieel in hun studietijd? Daarvoor heb ik een ORV afgesloten.”
  • Imane: “Ik wilde per se een huis kopen, ook al woon ik alleen. Ik heb geen ouders meer, wel een jongere zus. Ik wil haar niet met een schuld opzadelen als ik kom te overlijden.” 
  • Robert: “Ik ben net vader geworden. Ik leef niet alleen meer voor mijzelf, maar ook voor mijn kind. Als ik er later niet meer ben, wil ik dat mijn kind geen financiële zorgen heeft.”
  • Mike: “Ik ben gescheiden en heb een nieuwe partner. De kinderen uit mijn 1e en 2e relatie kunnen het goed met elkaar vinden. Stel dat ik kom te overlijden, dan stopt de alimentatie. Wat ik erg zou vinden is dat de kinderen – uit beide relaties – niet meer op vakantie kunnen en andere leuke dingen kunnen doen.” 

Kies ik voor een gelijkblijvende of dalende vorm?

Dat bepaal je zelf. Bij een gelijkblijvende vorm blijft het verzekerd bedrag de hele looptijd gelijk. Bij een dalende vorm daalt het verzekerd bedrag elke maand. Een ORV met een dalende uitkering wordt meestal afgesloten bij een hypotheek waarop wordt afgelost. Als de schuld steeds lager wordt door de aflossing, dan wordt het bedrag dat de ORV moet uitkeren om de hypotheek af te lossen ook lager.

Wat gebeurt er als ik niet overlijd binnen de periode van de verzekering?

Gelukkig maar, deze verzekering was niet nodig en stopt. Met een ORV spaar je niet, dus als je niet overlijdt voor de einddatum, keert deze ook geen bedrag uit.

Moeten mijn nabestaanden erfbelasting betalen over het uitgekeerde bedrag?

De uitkering van de ORV valt onder de erfbelasting. Dat is de belasting die nabestaanden moeten betalen over het geld en andere zaken die ze krijgen na het overlijden. Als je getrouwd of geregistreerd partner bent of een samenlevings­overeenkomst hebt, kan je voorkomen dat die belasting betaald moet worden. Dit doe je door kruislings verzekeren. Je sluit dan beiden een ORV af voor het geval de ander overlijdt. Meer over de belastingregels en overlijdensrisicoverzekeringen.

Let op: ben je getrouwd of geregistreerd partner in gemeenschap van goederen? Dan werkt kruislings verzekeren niet.

Hoe sluit je een ORV af?

Het afsluiten van een ORV is heel simpel en kun je online doen. Bereken je premie en je weet binnen 2 minuten wat je dat gaat kosten. Heb je al een ORV bij een andere aanbieder dan FBTO? Je kunt je overlijdensrisico­verzekering makkelijk oversluiten.

Misschien vind je dit ook interessant...