Naar inhoud

Dekking bootverzekering vergelijken

Zoek je een verzekering voor je boot? Dan kun je de bootverzekering vergelijken op dekking en vaargebied bijvoorbeeld. Heb je een keuze gemaakt? Bereken je premie van de FBTO Bootverzekering.

Vergelijken: hoe is je boot verzekerd?

Met de bootverzekering van FBTO kies je zelf hoe je je boot verzekert. Kies uit 2 verzekeringen:
WA bootverzekering
WA Casco bootverzekering
Schade aan anderen
Wel verzekerd
Wel verzekerd
Schade aan spullen van anderen
Wel verzekerd
Wel verzekerd
Kosten van hulpverlening
Wel verzekerd
Wel verzekerd
Kosten om je boot te bergen
Wel verzekerd
Wel verzekerd
Schade aan je eigen boot
Niet verzekerd
Wel verzekerd
Schade aan je inboedel en scheepsuitrusting
Niet verzekerd
Wel verzekerd

Niet alles is verzekerd. Lees meer over de WA bootverzekering, de WA-Casco bootverzekering of bekijk de polisvoorwaarden (pdf).

Vergelijken: in welk vaargebied is je boot verzekerd?

Waar je gaat varen met je boot, is belangrijk voor je bootverzekering. Blijf je alleen in Nederland of heb je vaarplannen voor het buitenland? Of ga je op zee varen? Bij de FBTO Bootverzekering heb je keuze uit 4 vaargebieden. Wil je buiten deze vaargebieden varen? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag.

1. Nederlandse binnenwateren

Verzekerd op Nederlandse binnenwateren, Randmeren, vaart van Muiden naar Eemmeer en vaart van Eemmeer naar Muiden.  Lees meer over vaargebied 1

2. Europese binnenwateren

Verzekerd op de binnenwateren van Europa, Europese territoriale wateren van de Middellandse Zee en tot 5 mijl uit de kust van de Europese landen.  Lees meer over vaargebied 2

3. Klein vierkant

Verzekerd voor zeevaart in het kleine vierkant begrensd door 48° tot 62° N.B. en 6° W.L. tot 25° O.L. Ook in de havens binnen dit vierkant.  Lees meer over vaargebied 3

4. Groot vierkant

Verzekerd voor zeevaart in het grote vierkant begrensd door 27° tot 72° N.B. en 32° W.L. tot 40° O.L. Ook in de havens binnen dit vierkant. Lees meer over vaargebied 4

Premie bootverzekering vergelijken

Weet je welke bootverzekering bij je past? Bereken binnen 2 minuten je premie van de FBTO Bootverzekering. 

Veelgestelde vragen

Volgens de Nederlandse wet hoef je je boot niet te verzekeren. Het is wel verstandig je boot minimaal voor wettelijke aansprakelijkheid (WA) te verzekeren. Dit wordt namelijk vaak niet verzekerd als je een gewone aansprakelijkheidsverzekering (AVP) hebt. Daarnaast stellen jachthavens en winterstallingen het vaak verplicht om je boot minimaal WA te verzekeren. Ook in het buitenland is het vaak verplicht. Met een WA-verzekering is de schade die je veroorzaakt aan iemand anders of aan zijn of haar spullen verzekerd.

Het is belangrijk dat je het juiste vaargebied hebt gekozen voor je verzekering. Vanaf vaargebied 2 mag je in Europa varen. Met vaargebied 3 mag je ook buiten de 5 mijls kust op zee varen. Check goed wat je precies nodig hebt op de plek waar je gaat varen.

Afhankelijk van het land heb je ook een aanvullend verzekeringsbewijs nodig, een polis is vaak niet voldoende om aan te tonen dat je verzekerd bent. Tip: vraag het bewijs op tijd aan, zodat je niet in de problemen komt tijdens de vakantie! Het Internationaal Verzekeringsbewijs kun je bijna in alle landen gebruiken om aan te tonen dat je WA verzekerd bent. Dit staat in diverse talen omschreven. In Italië en in Griekenland heb je wel een ander document nodig.

  • Het Italië-certificaat heb je nodig als je in Italië wilt varen met een boot die een motor heeft. Heb je dit bewijs niet bij je? Dan kun je een hoge boete krijgen. Soms wordt je boot zelfs in beslag genomen.
  • Het Griekenland-certificaat heb je nodig als je in Griekenland wilt varen en daar in een jachthaven wilt liggen. Het is een aanvulling op het Internationaal Verzekeringsbewijs.

We kunnen het meestal verzekeren wanneer je deelneemt aan World Cup-wedstrijden of andere internationale wedstrijden namens Nederland. Je hebt dan een aangepast Internationaal Verzekeringsbewijs nodig. Het is belangrijk om deze op tijd bij ons aan te vragen. We willen dan graag weten wat de wedstrijdorganisatie voor eisen stelt aan de aansprakelijkheidsdekking.

Als je een bootverzekering afsluit, kun je kiezen uit een aantal vaargebieden (het gekozen vaargebied vind je op je polis). Of je boot verzekerd is op zee, hangt af van het vaargebied dat je hebt gekozen.

  • Bij vaargebied 2 mag je tot 5 mijlen uit de kust van Europa varen.
  • Bij vaargebied 3 en 4 mag je verder op zee varen.

Check voor de zekerheid de vaargebieden voordat je vertrekt. Voorwaarde is wel dat het vaartuig, de uitrusting en de bemanning zeewaardig zijn. Een zeewaardigheidsverklaring kun je vooraf aanvragen bij FBTO. Bekijk de voorwaarden voor meer informatie over de omschrijving van de vaargebieden.

Je kunt je Jetski of waterscooter niet verzekeren bij FBTO.

Misschien vind je dit ook interessant...