Naar inhoud
watersportseizoen vaarklaar

Boot vaarklaar maken in 6 stappen

De dagen worden langer. Het water warmer. Het watersportseizoen is geopend! Maak je boot vaarklaar in 6 stappen.
8 februari 2022
De gure wind verandert in een zacht briesje. De vogeltjes fluiten uit volle borst. De zon schijnt. Dat kan maar 1 ding betekenen: de start van het watersportseizoen komt eraan! Maar voor jouw boot te water kan, is een controle wel even handig. Hoe je dat doet? We hebben de tips voor je op een rij gezet. Zo maak je je boot er helemaal klaar voor! Enne, check dan gelijk of je bootverzekering nog bij je past.

1. Check de motor

Heb je er al aan gedacht om je boot voor de winter nog een grote beurt te hebben geven? Dan wacht nu je beloning: met de motor ben je zo klaar. Even de motorolie verversen en een paar nieuwe filtertjes plaatsen. En klaar is Kees! Loop alles nog wel even bij langs, bijvoorbeeld:

  • Check de v-snaren en breng ze opnieuw op spanning als dat nodig is. En zorg voor een reservesetje aan boord, voor de zekerheid.
  • Controleer de impeller op scheurtjes. Zo weet je zeker dat de koelwatertoevoer naar de motor goed is.
  • Controleer de koelvloeistof, het oliepeil en de accu.
  • Bekijk of de brandstoftank bacterievrij is, de brandstof is dan helemaal helder. Twijfel je of dit het geval is? Laat de tank dan nakijken door een professional. Bacteriën in de brandstoftank leveren vervelende schade op.

2. Zorg voor goede antifouling

Algen, mossels en schelpjes klampen zich stevig vast aan je boot als hij stilligt. En dat is niet fijn, want ze kunnen de lak behoorlijk beschadigen. Een laag antifouling zorgt ervoor dat de beestjes niet zo makkelijk aan je boot kunnen blijven hangen. Kijk voor je gaat varen dus goed of je boot een nieuwe laag nodig heeft of niet.

3. Vervang de anodes

Bij de start van het watersportseizoen is het tijd voor nieuwe anodes. Dit zijn kleine stukjes metaal die je boot beschermen tegen corrosie. Ze worden aangevreten en dat hoort ook zo. Want zo beschadigt de rest van je boot niet. Tenminste, als er genoeg anode overblijft.

Is meer dan de helft weggevreten? Dan is het tijd voor nieuwe. Let bij het vervangen op: vaar je in zout water? Dan werken alleen zinken anodes. Meer een zoetwaterliefhebber? Gebruik dan anodes van aluminium of magnesium.

4. Check de nooduitrusting

Je wilt natuurlijk helemaal zorgeloos het water op. Zorg er daarom voor dat je de juiste veiligheidsspullen bij je hebt. Moeten je reddingsvesten gekeurd worden? Zijn de fakkels en lichtkogels nog voldoende houdbaar? En heb je een werkende brandblusser aan boord?

Als je op zee vaart, is het belangrijk om te controleren of je schip nog aan alle eisen voldoet. Dit kan met een zeewaardigheidsverklaring (pdf). Check deze regelmatig. Zo weet je zeker dat je uitrusting nog up-to-date is.

5. Controleer gas en elektriciteit aan boord

Dit is misschien wel een van de belangrijkste punten: controleer altijd het gas en de elektriciteit aan boord. Check alle aansluitingen, stekkers en de verlichting. En vergeet ook niet de gasslang op tijd te vervangen. Dit moet iedere 2 jaar, ook al ziet hij er nog zo goed als nieuw uit.

6. Extra check voor de zeilboot

Heb je een zeilboot? Dan hebben we nog een aanvullende checklist voor je. Zorg dat je voordat je het water weer ingaat, het volgende goed gecontroleerd hebt:

  • Loop de touwen goed na en maak ze eventueel schoon
  • Check of de bevestiging van het beslag nog in orde is
  • Loop de verstaging na op knikken, braampjes en verbuigingen
  • Controleer het staand en lopend want
  • Maak de lieren en draaiende onderdelen goed schoon, zodat ze weer soepel lopen
  • Kijk of de lak, stootwillen en polyester niet beschadigd zijn
  • Check of de mast en zalingen niet beschadigd zijn

Hoe zit het met je bootverzekering?

Het vaarklaar maken van je boot is hét uitgelezen moment om ook je bootverzekering eens te checken. Misschien is je situatie wel veranderd. Bereken je premie en je weet binnen 2 minuten hoeveel je betaald en hoe je precies verzekerd bent bij FBTO. Is je boot vaarklaar gemaakt? Dan ben je klaar om te gaan!

Misschien vind je dit ook interessant...