Naar inhoud
sluis verhalen

Helemaal thuis in de sluis

Kopje koffie erbij en genieten maar. Bij de sluis is altijd wat te beleven. Amsterdamse Annie deelt gezellige sluisverhalen.
23 juli 2019
Een prachtig uitzicht op de sluis en leven in de brouwerij. Daar tekende Annie (78) uit Amsterdam meteen voor. Vorig jaar verruilde ze haar rijtjeswoning in Osdorp voor een klein huisje in Amsterdam Noord, pal naast de Oranjesluizen. Ze verzamelde al wat mooie sluisverhalen vanaf haar nieuwe stekkie.

File in de sluis

Elke zomer vinden duizenden mensen de Amsterdamse grachten voor een heerlijke vaartocht. Dat zorgt vaak voor drukte bij de sluis. Heb je de drukke snelwegen gehad, sta je op het water nog in de file. Maar dit keer wel een leuke. “Ik heb heel wat te kijken hier in de buurt. Bakkie koffie erbij en mijn dag is goed”, vertelt Annie. Gelukkig hebben de meeste boten een bootverzekering, want zo’n tocht door de sluis gaat lang niet altijd goed.

De vaartocht van ‘98

Annie heeft zelf ook wel eens avonturen beleefd in de sluis. Die ene in 1998 weet ze nog goed. “We gingen van Amsterdam naar Zaandam. De Amsterdamse vlag wapperde met ons mee. Bij de sluis was het een drukte van jewelste. We kwamen een paar Rotterdammers tegen, met Rotterdamse vlag. Toen botsten de achterkanten van onze boten, per ongeluk natuurlijk!”, vult ze voor de zekerheid aan.

“De touwen raakten helemaal verstrikt. Maar erger nog: de vlaggen ook. Het duurde wel even voordat we weer uit elkaar waren. Ik ben nooit zo dicht bij een Rotterdammer geweest! Tja, bij sluizen gebeuren die dingen.”

Muziekje erbij en zingen maar

Bij een sluis vind je altijd gezelligheid. Geen wonder dat Annie koos voor een nieuwe woning daar in de buurt. “Mensen zetten een stoeltje en een koelbox neer en zijn de hele middag zoet, hartstikke gezellig. Soms onder luid gezelschap van een shantykoor. Ik houd wel van die klassiekers. Het kleine café aan de haven zing ik uit volle borst mee. Ik zou zo lid kunnen zijn.”

Door alle drukte en geklungel moet je soms best lang wachten. En dat zorgt voor ongeduld, weet Annie. “Je ziet ze botsen, trekken, duwen. Stelletje haantjes-de-voorsten! Maar iedereen heeft een goed humeur. Waar ze op de A10 een bumperklever de huid vol schelden, hebben de schippers hier een jobsgeduld. Da’s dan toch het Amsterdamse sfeertje. Heerlijk!

Schade door al dat gebots

Meestal vaar je met zo’n lage snelheid door een sluis dat een beetje botsen geen kwaad kan. Maar het kan zijn dat er toch iets mis gaat en je boot beschadigd raakt. Dan komt die bootverzekering met module Aanvaring & Eigen gebrek goed van pas. Met 10% korting als je lid bent van een erkende watersportvereniging!

Weten wat een bootverzekering kost?

Zo geregeld! Je berekent je premie snel en makkelijk online. Toch liever meer weten over bijvoorbeeld de dekkingen? Lees dan alle informatie over de onze bootverzekering. Zo weet je precies hoe je verzekerd bent tijdens je boottochten.

Misschien vind je dit ook interessant...