Naar inhoud
bootuitrusting

Veilig het water op: juiste bootuitrusting

Veiligheid op de boot is belangrijk. En dat begint met een goede bootuitrusting. Bekijk onze checklist.
16 februari 2022
Heerlijk, het water op als de zon schijnt! Of je nou liever dobbert op de Friese wateren of gelukkig wordt van volle zee: veiligheid op de boot is belangrijk. Dat begint met een goede bootuitrusting. En denk ook aan het verzekeren van je boot. Bekijk onderstaande checklist en ontdek wat handig is voor je boot.

De voorbereiding

Een goed begin is het halve werk. Bereid je daarom goed voor en check voordat je het water op gaat de veiligheid van de boot en of je bootuitrusting compleet is. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Is de accu vol?
  • Heb je voldoende brandstof bij je?
  • Heb je een zeilboot? Check de stagen en werp een blik omhoog naar je mast.

Een reddingsvest

Een reddingsvest is een vast onderdeel van je bootuitrusting. Zorg ervoor dat voor iedere passagier een reddingsvest aan boord is Dus ook voor je huisdieren als die meevaren. Vaar je normaal gesproken met 4 personen, maar gaat er ineens een gast mee? Zorg dan voor een 5e reddingsvest aan boord. Belangrijk is ook om je reddingsvesten te laten keuren. Dit moet iedere 2 jaar gebeuren.

Een brandblusser

Gasflessen, kortsluiting, een sigaret. Ze kunnen allemaal een brand veroorzaken. Wapen je met een brandblusser. En zorg vóór je boottocht dat je weet hoe die werkt. Als er nood aan de man is, is het te laat je nog in de gebruiksaanwijzing te verdiepen. Vaak moet je eerst een pinnetje in het handvat eruit halen. Daarna? Knijpen en blussen maar.

Bootuitrusting voor varen op het IJsselmeer of op zee

Ben je van plan wat verder weg te varen dan alleen de binnenlandse meren en rivieren? Dan heb je net even wat meer nodig om je veiligheid op de boot te garanderen.

Fakkels en lichtkogels

Je hoopt er natuurlijk niet op, maar stel je hebt hulp nodig. Dan is het belangrijk dat je de juiste spullen bij je hebt om hulp mee te vragen. Denk bijvoorbeeld aan noodvuurwerk. Bekijk wel regelmatig of de fakkels en lichtkogels nog werken. Geen zorgen, daar hoef je ze niet voor af te steken. Er staat gewoon een houdbaarheidsdatum op.

Download de KNRM-app

Wat je precies nodig hebt voor de veiligheid aan boord van je boot, verschilt per type boot. Dat is anders voor een sloep dan voor een grote zeiljacht. Download daarom de app van de KNRM: KNRM Helpt. Hierin staat voor iedere soort boot een volledige checklist. Sowieso handig om te downloaden voor je het water op gaat, deze app. KNRM Helpt biedt je namelijk de meest actuele informatie over het weer en het water. Je krijgt actuele vaarkaarten. En kunt gemakkelijk hulp vragen aan de KNRM via de app.

Veiligheid voor jou én je boot

Wil je niet alleen zeker weten dat je zelf veilig bent, maar ook je boot beschermen? Dan is een bootverzekering een goed idee. Bereken je premie en je weet binnen 2 minuten wat je daarvoor betaalt. Ben je lid van een watersportvereniging? Goed nieuws! Dan krijg je 10% korting op je premie.

Misschien vind je dit ook interessant...