Naar inhoud
varen buitenland tips

Varen in het buitenland: wat je nodig hebt

Met je boot varen in Italië, Griekenland, Europa. Heerlijk! Je bootverzekering is geregeld. Wat heb je nog meer nodig?
9 maart 2022
Dobberen op het Italiaanse Gardameer, tapas eten langs de Spaanse kust of genieten van de Griekse zon op je gezicht. Wat is er fijner dan varen in het buitenland? Weinig! Als je goed voorbereid bent tenminste. Een bootverzekering  is slechts stap 1. Bekijk onderstaande tips en je komt niet voor verrassingen te staan.

Verschillende regels

Laten we beginnen bij het begin: per land en gebied kunnen de regels nogal verschillen. In dit artikel hebben we de meest voorkomende regels op een rij gezet. Maar wil je echt zeker weten dat je goed voorbereid op pad gaat? Neem dan contact op met een van onze bootexperts. Ze helpen je graag om een flinke boete te voorkomen.

Internationaal Verzekeringsbewijs (IVB)

Is je boot verzekerd in het buitenland? In de meeste Europese landen is het namelijk verplicht om een bootverzekering af te sluiten, zeker in de populaire vakantielanden rond de Middellandse Zee. Vaak heb je voldoende aan een Internationaal Verzekeringsbewijs (IVB). Hierin staat in verschillende talen dat je verzekerd bent. Je kunt het bewijs aanvragen bij de afdeling Pleziervaartuigen voor het land waar je naartoe gaat. 

Varen in Italië of Griekenland?

Dan heb je een ander bewijs nodig. De wetgeving is in Italië en Griekenland namelijk anders dan in Nederland en afwijkend van andere landen waarvoor een Internationaal Verzekeringsbewijs (IVB) nodig hebt. Heb je een tripje Gardameer of Griekse eilanden op de planning? Zorg dan dat je onderstaande geregeld hebt:

 • Italië
  Voor je mag varen in Italië, heb je het Italië Certificaat nodig. Deze vraag je ook bij de afdeling Pleziervaartuigen aan. Bij het aanvragen van dit certificaat heb je de gegevens van je motor en je registratienummer nodig.
 • Griekenland
  Op de boot in Griekenland heb je het Griekenland Certificaat nodig. Dit is een aanvulling op het IVB, waar je ook de naam van je boot en het registratienummer op staat.

International Certificatie of Competence (ICC)

Dankzij Europese verdragen, heb je geen speciaal internationaal vaarbewijs nodig als je gaat varen in het buitenland. Sinds 2010 krijg je namelijk automatisch een International Certificate of Competence (ICC) als je een Klein Vaarbewijs of Groot Pleziervaarbewijs aanvraagt. Heb je voor 2010 je vaarbewijs gehaald? Dan moet je je huidige vaarbewijs omruilen voor een ICC voordat je naar het buitenland gaat. Dat kan via Vamex vaarexamens. 

Internationaal Certificaat Pleziervaartuigen (ICP)

Wat je altijd mee moet nemen op een vaartripje over de grenzen, is een Internationaal Certificaat Pleziervaartuigen (ICP). Met het ICP toon je aan dat je de eigenaar van je boot bent. Je kunt het ICP gemakkelijk online aanvragen bij het Watersportverbond. Zo heb je het binnen een paar dagen geregeld.

Inpaklijst varen in het buitenland

Er bestaan honderden artikel online over wat je in je koffer doet als je een lange vliegvakantie in het vooruitzicht hebt of gaat kamperen in Frankrijk. Maar wat mag je écht niet vergeten als je met de boot op pad gaat? Denk aan:

 • Een ankerlijn of ketting
 • Geschikte afmeerlijnen en fenders
 • Reddingsvesten voor alle opvarenden
 • Een complete EHBO-doos
 • Licht voor op de boot en waterdichte zaklamp
 • Een brandblusser

Met de boottrailer door Europa

Heb je eerst nog een lange autotocht te gaan, voor je te water gaat? Zorg dan dat de boot goed gezekerd op de boottrailer ligt. Wel zo fijn als hij midden op de snelweg niet ineens begint te schuiven of beweegt als je plotseling moet remmen. Check daarom voor vertrek alle sjorbanden en lieren en controleer de bandenspanning.

Even een koffiepauze onderweg? Koppel de trailer met een disselslot. Diefstal komt vaker voor dan je denkt. Op stopplekken en ter plekke. Dus ben je aangekomen op de plaats van bestemming? Zorg er dan ook voor dat de trailer een wielklem of een disselslot heeft.

Je boot, motor en trailer fotograferen

Papieren geregeld? Dan ben je klaar om te gaan! Maar wacht even, we hebben nog een laatste tip voor je. Fotografeer je boot, de motor en de boottrailer. Zo weet je precies hoe alles er voor vertrek uitziet en heb je bewijs bij eventuele schade.

Dichter bij huis blijven?

Niet genoeg tijd voor een buitenlands vaaravontuur deze zomer? Of blijf je sowieso liever wat dichterbij huis? Geen zorgen. Voor mooie vaartochten hoef je de grens helemaal niet over. Check deze blog met de leukste vaarroutes in Nederland. Veel plezier!

Misschien vind je dit ook interessant...