Naar inhoud
Lelijke eend op het gras

Dit zijn de kosten van een oldtimer

Een oldtimer doet vaak denken aan vroeger. Oude tijden herleven, heerlijk! Maar wat zijn de kosten van een oldtimer?
28 oktober 2019
Louise (45) heeft mooie herinneringen aan haar 1e auto: een wit lelijk eendje. “Mijn trots en vrijheid. 18 jaar en net m’n rijbewijs op zak. Dakje open, radio op 10 en vol gas de snelweg op.” Louise wil graag weer in haar eigen eendje rondtoeren. Maar ze vraagt zich af: wat kost een oldtimer nou? Betaal je meer of juist minder voor je autoverzekering? We doen een dakje, uh boekje, open zodat je weet waar je rekening mee moet houden als je ook een oldtimer wilt rijden.

Oldtimers kosten tijd en aandacht

Louise is niet de enige die een sluimerende liefde voor oldtimers voelt. Er zijn maar liefst 200.000 oldtimers in ons land. Dat wil zeggen, klassieke personenauto’s van 40 jaar of ouder. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Niet al deze klassiekers kom je tegen op de weg. Ongeveer 1 op de 4 is niet apk-gekeurd en mag niet de weg op. Zij krijgen vooral veel liefde en aandacht in de garage of stalling. Heerlijk een zaterdagje sleutelen aan je auto, lekker toch?

Kosten voor de winterstalling

Heb je je grote liefde na lang speuren gevonden? Dan ben je daar graag zuinig op. Daar is Marco het helemaal mee eens. Hij was al een paar jaar op zoek naar een originele Triumph. “Mijn jeugd op 4 wielen. Ik was dan ook dolgelukkig toen ik er eentje vond. Uit 1973 in het bijzondere babyblauw. In goede staat ook nog! Ik twijfelde geen seconde, dit moest ‘m worden. Maar ik wist ook zeker: deze schoonheid laat ik niet op de oprit staan. Zeker niet in de winter.” Hij ging op zoek naar een goede winterstalling.

Niet te koud, droog en goed beveiligd

Een goede winterstalling is belangrijk om je klassieker in goede conditie te houden. Een paar tips:

  • Zorg dat je oldtimer droog staat in een goed geventileerde ruimte.
  • De ideale temperatuur in een winterstalling is rond de 15 graden.
  • Houd de luchtvochtigheid in de stalling rond de 40%.
  • Gebruik een autohoes van luchtdoorlatende stof voor extra bescherming tegen stof en vuil.
  • Zorg dat de winterstalling goed beveiligd is tegen diefstal en brand.

Oldtimers? Claude weet er alles van

Ook Claude is namelijk gek op oldtimers. Waar die liefde vandaan komt? Dat vertelt hij in deze video.

Meer lezen over Claude

Je betaalt kosten voor verbruik en onderhoud

Met een beetje geluk vindt Louise binnenkort een niet al te lelijk eendje voor een redelijke prijs. En is haar bescheiden spaarpotje voldoende om haar droom uit te laten komen. Maar aan sommige oldtimers hangt een flink hoger prijskaartje. Afhankelijk van de staat waarin de auto verkeert en hoe zeldzaam de klassieker is.

Daar weet Anjo alles van. Hij is de trotse eigenaar van een originele Aston Martin DB5, de klassieker waarin James Bond elk vrouwenhart wist te veroveren. “Ik weet het, ik ben geen James Bond”, lacht hij, “maar dat weerhoudt me er niet van me af en toe een beetje 007 te voelen. De hoge benzinekosten heb ik daar wel voor over.”

Oudere auto’s hebben vaak een hoger verbruik dan moderne auto’s. Ook iets om rekening mee te houden. Een oplossing kan een LPG-installatie zijn. Aangezien je geen wegenbelasting betaald voor een oldtimer heeft dit geen extra maandelijkse kosten tot gevolg. Dit in tegenstelling tot modernere auto’s, daarbij betaal je extra wegenbelasting als je op LPG rijdt.

Zeldzaam, speciaal… dus duur

Oldtimers hebben vaak meer onderhoud nodig dan een nieuwe auto. Daarnaast zijn onderdelen vaak schaars en daarmee duur, afhankelijk van het model en type. Anjo: “Ik ga naar een garage die is gespecialiseerd in klassieke sportwagens. Tja, een oldtimer kost nou eenmaal wat. Maar het is me elke cent waard.”

Oldtimer autoverzekering

Bij FBTO stel je je autoverzekering samen zoals je dat wilt. Ook als je een oldtimer hebt! Vul je autoverzekering aan met de modules die bij jezelf en je oldtimer passen. Met de WA-Casco verzekering  van FBTO ben je bijvoorbeeld verzekerd voor schade aan de eigen auto. Handig, want schade herstellen aan een oldtimer kost veel geld. Louise heeft ook nog een goede tip: “Ik ben van plan mijn Eend te verzekeren als 2e auto. Dan krijg ik 7,5% korting op de basispremie.”

Misschien vind je dit ook interessant...