Naar inhoud
aanschafwaarde of dagwaarde vergoed

Wanneer krijg je aanschaf­waarde vergoed?

Dagwaarde of aanschafwaarde. Wanneer krijg je wat vergoed?
2 juni 2021
Je hebt een prachtige auto gekocht en je bent er natuurlijk super zuinig op. Toch kan het gebeuren dat je auto wordt gestolen. Of dat je flinke schade oploopt bij een aanrijding. Is jou zelf niets ernstigs overkomen? Dat is al een hele opluchting. Maar dan komt de vraag: wat vergoedt de autoverzekering? De dagwaarde of de aanschafwaarde? Dat lees je aan de hand van 3 voorbeelden.

Aanschafwaarde vergoed

Merel heeft een bijna nieuwe auto gekocht. Het is een schattig rond autootje van een half jaar oud, die ze haar ‘rugzakje’ noemt. Groot genoeg om met een vriendin en 2 rugzakken op vakantie te gaan. Haar 1e eigen auto is bijna nieuw en daarom wil ze ‘m goed verzekeren. Ze sluit bij FBTO een WA-Casco verzekering af. Dat is de meest gekozen verzekering voor een auto die jonger is dan 7 jaar. Merel heeft een autoverzekering met een aanschafwaarderegeling van 3 jaar. In de eerste 3 jaar na de aankoop vergoedt deze verzekering daarom de aanschafwaarde tot € 50.000,-.

Merel krijgt de aanschafwaarde vergoed
Door een ongeluk is de auto total loss geraakt. Dat betekent dat het repareren van de auto duurder is dan een nieuwe auto kopen. Merels auto was pas 2 jaar oud en kostte niet meer dan € 50.000,-. Daarom krijgt ze het hele bedrag wat ze er destijds voor betaalde vergoed. Zo kan ze een nieuwe auto aanschaffen.

Dagwaarde + 10% vergoed

Chris kocht een nieuwe auto van € 65.000,- Chris is voor z’n werk veel met zijn auto onderweg. Daarom zocht hij een auto die hem comfortabel van A naar B brengt. Hij wil niet moe uitstappen als hij nog met een klant in gesprek gaat. Na lang wikken en wegen koopt hij een nieuwe elektrische auto. De aanschafwaarde deed 1 keer erg pijn: € 65.000,- maar liefst! Vooral door de grote batterij met extra lang bereik die in de auto zit. Toch heeft Chris uitgerekend dat hij in deze auto de komende 5 jaar goedkoper autorijdt dan nu. Vanwege alle voordelen waarmee de overheid elektrisch rijden stimuleert. Nog geen jaar later wordt de auto gestolen. Net als Merel heeft hij ook een WA-Casco verzekering, waarmee je ook voor diefstal verzekerd bent.

Chris krijgt de vervangingswaarde + 10% vergoed
Chris krijgt niet de aanschafwaarde vergoed. Dat geldt bij FBTO alleen voor bedragen tot € 50.000,-. Een schade-expert stelt vast dat de auto van Chris nog € 52.000,- waard was, toen die werd gestolen. Hij krijgt € 52.000,- + 10% = € 57.200,- vergoed. Van dat geld koopt hij bijna precies dezelfde auto die hij had, maar dan slechts een half jaar oud. “Niet slecht!”, vindt Chris.

Dagwaarde vergoed

Hans geeft niet zoveel om luxe en reist het liefst met het OV. Toch moet hij soms op plekken komen die moeilijk met het OV te bereiken zijn, zoals sportwedstrijden. Hans kocht voor € 5.500,- een tweedehan(d)sje. Een auto zonder toeters en bellen, die vooral veilig is. Hans koos voor een WA-Plus verzekering. Gelukkig maar, want de auto is gestolen…

Hans krijgt de dagwaarde vergoed
Volgens een expert was de auto nog € 4.500,- waard op de dag dat de auto gestolen is. Die dagwaarde krijgt Hans vergoed. Hij heeft al een nieuwe tweedehands op het oog.

Een autoverzekering, precies zoals jij hem wilt!

Een autoverzekering stel je bij FBTO naar eigen wens samen. Je kiest eerst je basis autoverzekering. WA, voor schade aan anderen, is verplicht. Dit kun je aanvullen door WA Plus te kiezen. Daarmee verzeker je ook een aantal schades aan je eigen auto. Verzeker je daarnaast graag de schade die je zelf veroorzaakt? Dan is WA Casco (all risk) iets voor jou. Daarna kun je de verzekering aanvullen met extra modules. Bijvoorbeeld met inzittendenverzekering, pechhulp in Nederland of het buitenland en rechtsbijstand in het verkeer.

Misschien vind je dit ook interessant...