Naar inhoud

Wonen in een tiny house. Hoe doen zij het?

Tiny houses kom je op steeds meer plekken tegen. Wij vertellen je alles over deze duurzame huisjes.
28 oktober 2019

Duurzaam en tiny wonen

Je komt ze op steeds meer plekken tegen: duurzame huisjes. Tiny houses heten ze, vernoemd naar de Amerikaanse tiny house movement. Ze worden bewoond door mensen die er bewust voor kiezen om kleiner en duurzamer te leven. Veel van hen hebben hun huisje zelfgebouwd en wonen samen met andere tiny house-bewoners op tijdelijke plekken waar ze ook hun eigen energie opwekken.

“In een tiny house leef je heel bewust met de ruimte én heel veel buiten.”

Alles over tiny houses

 • Een tiny house is maximaal 50 vierkante meter groot. (Tiny House Nederland)
 • Op dit moment staan er in Nederland zo’n 250 tiny houses. (Tiny House Nederland)
 • Veel tiny houses kunnen in hun geheel vervoerd worden naar een nieuwe plek. (Tiny House Nederland)
 • Een tiny house laten bouwen kost meestal tussen de € 25.000,- en € 60.000,-. (Tiny House Nederland)
 • Veel tiny houses wekken hun eigen stroom op met zonnepanelen. (Tiny House Nederland)

Ontdek 'De Eerste'

In het thema ‘De Eerste’ lees je inspirerende verhalen van FBTO-klanten die hun eerste ervaringen delen. Lees het verhaal van Daan en Annelies, die zelf een tiny house lieten bouwen.
lees hun verhaal
Daan en Annelies zitten gezellig in hun tiny house

Hoe is het om in een tiny house te wonen?

Volgens de meeste tiny house-bewoners is het wonen in een tiny house niet alleen een manier van wonen, maar vooral een manier van leven. Duurzamer, met minder spullen en meer aandacht voor de mensen en ruimte om je heen. Hier en daar ontstaan kleine dorpjes van tiny houses, waar mensen samen leven, spullen delen en elkaar helpen. Tiny houses zijn slim ingedeeld: door bijvoorbeeld opbergruimte te maken onder de bank en een inklapbare tafel in te bouwen, kun je comfortabel wonen op weinig vierkante meters. Al kun je er natuurlijk niét zoveel spullen kwijt als in een gewone woning. Tiny wonen betekent vaak flink opruimen en keuzes maken. Enthousiast geworden? Ga eens met de gemeente praten! Er is nog geen landelijk beleid over tiny houses: wat er mag en kan verschilt per gemeente.

Alles wat je wil weten over tiny houses

Nieuwsgierig geworden naar wonen in een tiny house? We delen nog wat leuke feitjes met je:

 • Tiny houses zijn een Amerikaanse uitvinding. Sinds orkaan Katrina in 2005 en de financiële crisis sluiten steeds meer Amerikanen zich aan bij de tiny house movement. Zo’n tien jaar later waaide de trend over naar Nederland. (Tiny House Nederland)
 • Geen gas-, elektriciteits- en waterrekening meer? Door zonnepanelen op het dak te leggen en gezuiverd regenwater te gebruiken kan dit. Zuinig doen met gas, elektra en water past bij de gedachte van het wonen in een tiny house: zo zuinig mogelijk met het milieu omgaan. (Marjolein in het Klein)
 • Steeds meer gemeenten staan open voor tiny houses. In bijvoorbeeld Leeuwarden, Alkmaar, Almere en Nieuwegein zijn dorpjes en straten ontstaan van tiny houses. Maar er is nog geen landelijke regelgeving voor de kleine huisjes. (Marjolein in het Klein)
 • Een tiny house kun je helemaal zelf (laten) ontwerpen. Zo kun je het aanpassen aan je smaak, je levensstijl en gezinssamenstelling. Tiny houses zijn vaak echte kunstwerkjes. (Tiny House Nederland)
 • Er zijn steeds meer bedrijven die tiny houses ontwerpen en aanbieden. Zo is er de Heijmans ONE: een kant-en-klaar verplaatsbaar huurhuis voor eenpersoonshuishoudens. (Heijmans)
 • Benieuwd of tiny wonen iets voor jou is? Neem een kijkje op open dagen van tiny houses of ga een nachtje proefslapen in een tiny bed & breakfast. Adressen en data vind je op de website van Tiny House Nederland.

Hoe verzeker je een tiny house?

Een tiny house verzekeren kan niet met een gewone opstalverzekering. Maar het is wel een geruststellend idee om je huis te verzekeren tegen schade door storm, brand of inbraak. Daarom komt FBTO later in 2020 met een speciale tiny house-verzekering. Hou hiervoor onze website in de gaten. Voor de spullen in je tiny house kun je wel een gewone inboedelverzekering afsluiten. Nieuwsgierig naar de premie?

 

Misschien vind je dit ook interessant...