Naar inhoud
Martijn met zijn gepimpte Lada

De eerste Lada van Martijn

Vanaf het moment dat Martijn een foto zag van een gepimpte Lada 2106, was hij verkocht. Het betekende de start van een groot avontuur. De ultieme roadtrip is in de maak.

De eerste keer is altijd spannend

In de blogserie de Eerste volgen we FBTO-klanten die over die bijzondere 1e keer willen vertellen. Of dat nu de 1e auto, de 1e reis, de 1e sportuitdaging of een andere 1e keer is. Je vindt de vorige en de volgende aflevering via de knoppen hieronder.
Martijn in zijn Lada
Martijn achter het stuur van zijn Lada

From Russia with love

Als mensen praten over Lada, volgen er snel grappen over de kwaliteit van deze typische Russische auto. Zoals: Waarom heeft een Lada kofferbak verwarming? Antwoord: Dan krijg je geen koude handen bij het duwen. Maar Martijn reageert heel anders als het over Lada’s gaat. Verhoogde hartslag, sleuteldrang en roadtrip-kriebels. Vanaf de eerste keer dat Martijn een gepimpte Lada zag, was hij stapelverliefd. En nu heeft hij er zelfs twee voor de deur staan.

Zoektocht naar perfectie

De liefde voor speciale auto’s ontstond bij Martijn Timmers toen hij als 14-jarige samen met zijn vader een auto bouwde. “Ik wist al vroeg dat ik een Russische Lada wilde. Maar ze zijn behoorlijk zeldzaam. Daarom duurde het drie jaar voordat ik hetzelfde model vond, zoals op die eerste foto.” Uiteindelijk vond hij een Lada 2106 uit Polen. Goed onderhouden en inclusief APK. Alleen was hij nog niet helemaal naar zijn smaak. “Op de oprit van mijn ouders heb ik de originele velgen opgeknapt, luchtvering geplaatst en het chassis 7 centimeter verlaagd. Steeds als ik bezig ben, bedenk ik weer iets nieuws. Zo blijf ik sleutelen.”

“Ik wist niet of de Lada het 1.500 kilometer zou volhouden”

De eerste roadtrip

Lada staat niet bepaald bekend als sterk en betrouwbaar. Toch heeft Martijn al een flinke roadtrip door Engeland gemaakt. “Vorig jaar ben ik naar Engeland geweest. Spannend, omdat ik niet wist of de Lada het ruim 1.500 kilometer zou volhouden. Voor de zekerheid had ik online allerlei reserveonderdelen gekocht om mee te nemen. Gelukkig heb ik niets nodig gehad. Zelfs de koeling bleef gewoon werken, terwijl het ruim 35 graden was. Ik was en ben een trotse Lada-eigenaar!”

Elke rit een groot plezier

Martijn hoeft niet ver te rijden om volop te genieten van zijn Lada. Gewoon op de snelweg trekt hij al veel bekijks. “Zo’n Lada auto ziet er natuurlijk wel indrukwekkend uit, maar hard gaat hij niet. Op de snelweg word ik vaak ingehaald. Gelukkig steken veel mensen wel hun duim op als ze me voorbijrijden. En ook op parkeerplaatsen krijg ik veel aandacht. Veel mensen willen meer weten over het model of maken foto’s.”

Martijn staat bij de motorkap van zijn rode Lada

Passie moet je delen!

“Ik ben lid van een Rat Rod Car Club. Dit is een club van eigenaren van roestige auto’s. Inmiddels zijn we echte vrienden geworden en gaan we regelmatig toeren of naar autoshows. Vaak gaan we een heel weekend. Dan neemt iedereen zijn tent mee en genieten we van alle bijzondere auto’s.”

Roadtrip naar Rusland

De reis naar Engeland was nog maar het begin. Zijn ultieme trip gaat veel en veel verder, naar de roots van zijn geliefde auto. “Mijn grote droom is om met mijn 1e Lada auto een tocht van ruim 8.000 kilometer te maken. Naar Toljatti. De geboorteplek van mijn auto.”

Tip van Martijn

Wil jij ook met je Lada op reis? Zorg voor voldoende reserveonderdelen. En neem vooral de tijd om te genieten van het moment: jij en je Lada samen op pad.

Meer inspirerende klantverhalen

Benieuwd naar andere bijzondere auto’s? Deze FBTO-klanten vertellen je er graag over.