Naar inhoud
Een meneer installeert zonnepanelen op het dak

De zonnepanelen van Willem & Anja

Groningers Willem en Anja hebben flink wat zonnepanelen op het dak. Ze vertellen graag over hun ervaring.
20 januari 2022
Heerlijk vinden ze het, een zwembad in de tuin. Op warme dagen gebruiken Willem en Anja hun zwembad veel. Maar het is koud en dat is niet altijd even lekker. Daarom besluiten ze het zwembad te verwarmen. Met een flinke energierekening als resultaat. De oplossing? Zonnepanelen! En ze zijn gewoon verzekerd via hun woonverzekering. Hoe dat zit? Dat vertellen ze je zelf.

Zwembad in de tuin

Willem en Anja wonen in het kleine Gronings dorpje Niekerk. Als we bij ze op bezoek komen, dobberen ze lekker in hun verwarmde zwembad. Helemaal zen. Snappen we. “Welkom in Niekerk!”, roept Willem enthousiast.

Anja lacht en begint direct te vertellen over hun keuze voor een zwembad in de tuin. “Het is zo lekker om een eigen zwembad te hebben. Niekerk is maar klein, er wonen hier 72 mensen, dus we hebben geen eigen zwembad. Wil je zwemmen? Dan moet je naar een ander dorp. En daar hadden we geen zin in.” Ze laten een zwembad aanleggen in de tuin en gebruiken hem regelmatig. Maar dat koude water? “Ja, dat was niet zo fijn. Even afkoelen is prima, maar lekker dobberen doe je alleen als het wat warmer is.”

Hoge energierekening

Ze besluiten daarom om hun zwembad te verwarmen. Een goed idee. Vanaf dat moment zijn Willem en Anja nóg vaker in hun eigen zwemparadijs te vinden. En dat merken ze aan de energierekening. “Ja, daar schrokken we gigantisch van”, knikt Willem. “De verwarming voor het zwembad verbruikt 3.000 watt, dat is net zoveel als het gemiddelde stroomverbruik van een huishouden van 2 personen per jaar!” Tel daar bij op dat het zwembad minstens 5 maanden per jaar gebruikt wordt en je hebt een flinke rekening.

Zonnepanelen in Niekerk

Daarom besluiten ze zich te verdiepen in zonnepanelen. “Dat levert nog wat op, ook als het zwembad uitstaat”, legt Willem uit. Zo gezegd zo gedaan. Het huis van het stel is pas het 2e in Niekerk met zonnepanelen. Best een bijzonder gezicht in het dorp dus.

Willem en Anja besparen niet alleen kosten met hun zonnepanelen. Ze helpen de natuur ook een handje. Via een app kan Willem zien hoe. “In de app zie ik hoeveel CO2-uitstoot ik bespaar door zelf energie op te wekken. De app laat dat zien door een boom te planten. Als ik de app open en zie dat ik wéér een boom geplant heb, word ik helemaal blij”, lacht hij. Van het geld dat ze besparen gaan ze op vakantie. “Het klinkt misschien wat tegenstrijdig, maar we gaan naar Florida. We hebben daar vrienden wonen en die hebben we al heel lang niet gezien. We willen er daarom graag weer eens naartoe.”

Zonnepanelen huren

Willem is erg enthousiast over de techniek van de zonnepanelen. "Iedereen kan zelf energie opwekken. Of je nou een schuin- of een plat dak hebt, dat maakt niets uit.” Anja vindt de zonnepanelen leuk, maar wordt toch vooral blij van haar warme zwembad. En ook de kleinkinderen genieten er lekker van.

Zonnepanelen verzekeren

Zonnepanelen zijn kostbare dingen. Anja en Willem zijn dan ook erg zuinig op die van hen en maken ze regelmatig schoon. Ze zouden het namelijk vreselijk vinden als de panelen beschadigen. “Ook door storm of hagel trouwens. Maar gelukkig zijn we daarvoor verzekerd”, vertelt Willem. Bij FBTO zijn zonnepanelen namelijk standaard verzekerd als je een opstalverzekering hebt. Bijvoorbeeld tegen schade door storm, hagel, blikseminslag of brand en zelfs diefstal. Heb je een huurwoning? Dan zijn je zonnepanelen verzekerd met een inboedelverzekering. Goed om te weten: schade die je niet kunt zien is niet verzekerd.

Wil je meer weten over hoe dat precies zit? Lees hier alles over het verzekeren van zonnepanelen.

Misschien vind je dit ook interessant...