Naar inhoud
Hollands groen landschap met oude witte schuur en molen, en daarboven samenpakkende donderwolken

Zo voorkom je schade door regenval

Kun je met een bootje door de straat varen? Wateroverlast kan flink wat schade aanrichten aan je huis. Check snel de tips.
7 november 2019
Extreem weer komt steeds vaker voor. Straten staan blank en we kunnen met een bootje naar de buren. Hoe zorg je ervoor dat je zelf de voeten droog houdt? Lees onze tips over hoe je schade door regenval kunt voorkomen. En hoe je je woonverzekering kunt inschakelen als je toch wateroverlast hebt.

Maak je dakgoot elk jaar schoon

Schade door regenval ontstaat vaak bij de dakgoot. Bijvoorbeeld doordat hij vol bladeren, takjes, mos of ander afval ligt. Dan voert de dakgoot het regenwater niet meer goed af. Pak daarom regelmatig de ladder erbij en maak de dakgoot schoon. Wil je voorkomen dat je regenpijp verstopt raakt? Dan kan een bladvanger helpen. Dat is een netje dat je in de dakgoot legt. Het voorkomt dat de bladeren in je regenpijp terechtkomen. Dat is bijvoorbeeld handig als er veel bomen rondom je huis staan.

Bescherm je kelder

De kelder is een handige opslagplaats voor je voorraden. En ideaal voor je vakantiespullen en andere spullen die je niet elke dag nodig hebt. Het nadeel aan een kelder is dat deze ruimte vaak vochtig is. En dat ie als 1 van de eerste ruimtes volloopt bij extreme regenval. We hebben 2 tips voor je:

  • Zorg voor een pomp in de kelder. Die kun je bijvoorbeeld in de waterleiding laten plaatsen. Een pomp of terugslagklep houdt regen- en rioolwater tegen. Handig als je bijvoorbeeld een wc, wasbak, douche of wasmachine in je kelder hebt.
  • Plaats stopcontacten, kabels en leidingen hoog. Zo voorkom je problemen met de elektra

Ga slim om met je spullen

Het spreekt voor zich dat je voorzichtig omgaat met je spullen. Zo voorkom je dat je later je inboedelverzekering nodig hebt. Je hoeft je niet op iedere regenbui voor te bereiden, maar bij extreem weer is dat wel verstandig. Zo kun je je spullen dan beschermen tegen regenschade:

  • Doe de stoppen in de wasbakken en de gootsteen
  • Breng waardevolle spullen naar boven en laat ze niet in de kelder liggen

Gebruik je tuin als opvang

Al het regenwater moet ergens heen. En bij voorkeur níet naar binnen. Gelukkig kun je de natuur een handje helpen om het water goed op te vangen. Je tuin is daarvoor de ideale plek. Je voorkomt schade door regenval met:

  • Planten en bomen, zodat het water wegzakt in de grond
  • Een regenton, het opgevangen water kun je dan weer gebruiken om de planten water te geven
  • Een groen dak, die werkt namelijk als een spons

Vergoeding bij schade door regenval

Heb je ondanks al je voorbereidingen toch regenschade? Dan heb je je inboedel- en opstalverzekering nodig. Je opstalverzekering is voor alle vaste onderdelen van je huis, zoals de muren en het dak. Voor al je losse spullen heb je je inboedelverzekering. Het is wel belangrijk dat al je ramen en deuren dicht waren tijdens de regenbui. En dat je waterdichte tegels in je woning hebt. Wel zo fijn, een droog huis!

Misschien vind je dit ook interessant...