Naar inhoud
Jong gezin voor garage

Een garage­verzekering: nodig of niet?

Wat als in je garage niet alleen je auto, maar ook je meest dierbare verzameling staat. Hoe verzeker je die dan goed?
8 oktober 2019

Dirk is een apetrotse verzamelaar van modelauto’s. Vorige week nog tikte hij een nieuwe Lamborghini op de kop. Die kreeg een ereplekje in zijn garage. Dirk vroeg zich af of zijn woonverzekering voldoende bescherming biedt voor zijn verzameling. Of had hij een aparte garageverzekering nodig? Ben je ook benieuwd hoe het zit met jouw garage en de verzekering daarvan? Het antwoord vind je in dit artikel.

Je garage als museum?

“Een garage is misschien niet de meest voor de hand liggende plek voor een verzameling. Maar voor ons is het ideaal. Mijn 3 favoriete auto’s staan binnen, zodat ik ze vanaf de bank kan zien. Mijn vrouw vond 3 echt het maximum. Daarom richtte ik de garage in als een soort museum voor de rest van m’n modelauto’s. Echt gaaf”, glundert Dirk. “Het zijn een beetje m’n kindjes. Die bescherm ik graag. Daarom ging ik op zoek naar een garageverzekering.”

Welke garageverzekering koos je?

Dirk belde met zijn verzekeraar om informatie in te winnen. “Het bleek dat ik helemaal geen aparte garageverzekering nodig had. Een garage of garagebox hoort bij FBTO namelijk bij je opstalverzekering. De spullen erin verzeker je met een inboedelverzekering. Of dat nu een fiets, gereedschap of verzameling is. De verzameling werd niet als diefstalgevoelige inboedel gezien.” Toeval of niet, een week na z’n belletje had Dirk beide verzekeringen nodig.

Hoe schoten je verzekeringen je te hulp?

“Ik deed ‘s ochtends de gordijnen open en zag de deur van de garage openstaan. Eenmaal buiten zag ik dat er was ingebroken. Zo’n 30 modelauto’s waren weg. Ook m’n nieuwe Lamborghini. Dat was even slikken. Wie doet nou zoiets?” Van de diefstal deed Dirk aangifte, maar daar kreeg hij z’n auto’s niet mee terug.

Gelukkig vergoedde Dirks opstalverzekering de schade aan de – overduidelijk opengebroken – garagedeur. En door zijn inboedelverzekering was Dirk het meest gerust. “Ik kreeg de gestolen auto’s vergoed. Want de verzekeraar zag de verzameling niet als diefstalgevoelige inboedel. Ik gebruik de vergoeding om m’n collectie weer aan te vullen. Het was vervelend, maar uiteindelijk goed opgelost. Nu heb ik een extra slot op de deur laten zetten.”

Wat gebeurt er bij stormschade aan je garage?

Bij Dirk ontstond de schade aan zijn garage door diefstal. Maar wat als er een storm tekeergaat tegen je garagebox? Aangezien je garagebox gewoon onder de opstalverzekering valt, gelden hier dezelfde regels voor. De opstalverzekering van Jolanda kwam goed van pas tijdens code geel. Lees meer over haar ervaring met stormschade en ontdek bijvoorbeeld welk deel van stormschade bij je eigen risico hoort.

Misschien vind je dit ook interessant...