Naar inhoud
Stel

Inboedel­verzekering vergelijken: 6 punten

Een inboedelverzekering is handig. Zo verzeker je je spullen tegen schade. Maar hoe kies je de beste? Met deze tips!
28 december 2020
Zit je op de bank in je woonkamer? Kijk eens om je heen. Hoeveel spullen heb je? En hoeveel spullen staan er in de rest van je huis? Als je alles bij elkaar optelt, kom je waarschijnlijk op een behoorlijk bedrag. Wel zo fijn als dat verzekerd is. Daarom wil je een inboedelverzekering. Vergelijken dus! We hebben 6 punten voor je op een rij gezet waar je op kunt letten. 

Beginnen met je inboedelverzekering vergelijken

Voor je een inboedelverzekering gaat kiezen, is het goed om te weten wat je daarmee verzekert. Je inboedel, dat spreekt voor zich. Maar wat valt er dan onder je inboedel? Kort gezegd is dit alles wat in je huis staat, maar er niet aan vastzit. Dat laatste valt namelijk onder de opstalverzekering. Losliggend laminaat valt bijvoorbeeld onder je inboedel, maar vastgelijmd tapijt is opstal. Net als dat een inbouwoven opstal is, maar een losse combimagnetron inboedel.

Een handig ezelsbruggetje is bijvoorbeeld: alles wat je mee kunt nemen tijdens een verhuizing, valt onder je inboedelverzekering. Alles wat vast zit aan je huis en kapot gaat door het mee te nemen, valt onder je opstalverzekering.

Inboedelverzekering: verplicht?

Ook goed om te weten: een inboedelverzekering is niet verplicht. Je hóeft je spullen dus niet te verzekeren. Toch is het vaak wel verstandig. Je wilt er natuurlijk liever niet over nadenken, maar wat als je huis (gedeeltelijk) afbrandt? Of je waterschade hebt over de hele begane grond? Als je alles moet vervangen, kan dat flink duur worden. Een verzekering voor je inboedel is dan toch wel erg handig.

1. Hoogte van de premie
Bij het vergelijken van een inboedelverzekering begin je vaak met de premie. Hoe meer je verzekert, hoe hoger de premie natuurlijk wordt. De uiteindelijke hoogte van de premie wordt bepaald op basis van onder meer:

• De plek waar je woont
• Wat voor soort woning je hebt
• Hoe je gezinssamenstelling is
• Daarnaast verschilt de premie natuurlijk per verzekeraar. Daarom is het verstandig om te vergelijken. Maar hoeveel je betaalt voor een verzekering is niet het belangrijkst. Het gaat er immers om dat je goed verzekerd bent. Let daarom ook op de volgende punten.

2. Polisvoorwaarden
Lees goed de voorwaarden door om te zien waarvoor je precies verzekerd bent. Een inboedelverzekering is namelijk niet bij iedere aanbieder gelijk. Vergelijken heeft dus zeker zin. Zijn je spullen bijvoorbeeld ook verzekerd als je je huis tijdelijk of voor langere termijn gemeubileerd verhuurt? Hoe zit het met rookschade? En wat als je de huissleutel kwijt bent? De ene verzekeraar vergoedt wel en de ander niet.

3. Verzekerde bedragen
Ook belangrijk ook te checken is hoeveel je uitbetaald krijgt bij schade. Is dat maximaal € 100.000,- of € 200.000,- bijvoorbeeld? Of is er helemaal geen maximum, zoals bij FBTO? Afhankelijk van de waarde van je inboedel, kan dat behoorlijk schelen. Kijk niet alleen naar het totale bedrag, maar ook naar het bedrag per item. De ene verzekeraar betaalt bijvoorbeeld maximaal € 10.000,- voor computers, terwijl de ander tot € 35.000,- gaat. Ook dat scheelt nogal. Heb je kunst, antiek of een bijzondere verzameling in huis? Dan is het zeker verstandig om de bedragen te checken.

4. Eigen risico
Heb je schade? Dan betaal je vaak eerst een eigen risico. Voor het bedrag dat overblijft, krijg je een vergoeding. De hoogte van dit eigen risico verschilt per verzekeraar. Ook dit is dus handig om even te checken voor je een inboedelverzekering afsluit. Goed om te weten: vaak betaal je bij stormschade een verplicht eigen risico.

Bij sommige verzekeraars kun je er ook voor kiezen om je eigen risico vrijwillig te verhogen. In ruil daarvoor, krijg je dan korting op je premie. Meer hierover lees je op de pagina over eigen risico.

5. Afsluitkosten en opzegtermijn
Het zijn vaak maar kleine bedragen. Maar toch is het fijn als je het niet hoeft te betalen: afsluitkosten. Sommige verzekeraars rekenen afsluitkosten wanneer je een inboedelverzekering afsluit. Goed om op te letten dus.

De opzegtermijn in het eerste jaar verschilt ook nog al eens. Bij veel verzekeraars zit je minstens een jaar aan je afgesloten verzekering vast. Maar bij sommige verzekeraars, waaronder FBTO, heb je geen opzegtermijn. Je kunt dan iedere dag opzeggen. Ongeacht hoe lang de verzekering al loopt. Handig, als je bijvoorbeeld verwacht naar het buitenland te verhuizen. Of tijdelijk ergens anders gaat wonen, maar je spullen niet meeneemt.

6. Aanvullende verzekeringen
Naast de standaard inboedelverzekering, kun je kiezen voor aanvullende verzekeringen. Je kunt je bijvoorbeeld All risk verzekeren. Dan verzeker je bijna alle schade. Ook als je zelf iets omstoot of laat vallen. Ook de buitenshuisverzekering kan erg handig zijn. Zo zijn je spullen niet alleen in huis, maar ook daarbuiten verzekerd. Als je per ongeluk je tas laat vallen met die dure laptop erin bijvoorbeeld. Wel zo fijn! Weet je even niet meer wat je nou precies nodig hebt voor je huis? Je kunt hier gemakkelijk woonverzekeringen vergelijken.

Wanneer een inboedelverzekering afsluiten?

Zodra je spullen in huis hebt staan, is het verstandig om een verzekering voor je inboedel af te sluiten. Het maakt niet uit of je een huur- of koophuis hebt. Deze verzekering sluit je altijd zelf af. In tegenstelling tot de opstalverzekering, die je alleen nodig hebt als jij de eigenaar bent van je huis. Vergeet dan ook niet een adreswijziging door te geven aan je verzekeraar als je gaat verhuizen.

Benieuwd hoeveel dat kost, het verzekeren van je inboedel? Bereken je premie en je weet het binnen 2 minuten. Ook handig: afsluiten kan helemaal online, je bent dan direct verzekerd.

Misschien vind je dit ook interessant...