Naar inhoud

Dit vergoedt de FBTO Inboedelverzekering

Je bent met de FBTO Inboedelverzekering verzekerd voor schade aan je spullen door brand, schroeien, diefstal en water. Heb je een schade die gerepareerd kan? Dan betalen we de kosten van de reparatie. Kan de schade niet meer gemaakt worden? Dan krijg je een vergoeding. Dat is de nieuwwaarde of de dagwaarde. Je vindt hier alle informatie over de vergoedingen van de FBTO Inboedelverzekering.

Krijg je de nieuwwaarde of dagwaarde vergoed?

Kan de schade aan je spullen (inboedel) niet meer gerepareerd worden? Dan krijg je in veel gevallen met de FBTO Inboedelverzekering de nieuwwaarde vergoed. De nieuwwaarde is het bedrag dat je moet betalen om de spullen nu nieuw te kopen. We kijken dan naar de prijs wat de spullen op dit moment kosten. En niet wat je er toen voor hebt betaald. Zijn de spullen minder waard dan 40% van de nieuwwaarde? Dan krijg je de dagwaarde vergoed.

De dagwaarde is de waarde die de spullen op het moment van schade nog hadden. FBTO gebruikt afschrijvingslijsten om te bepalen welk bedrag je vergoed krijgt. Spullen hebben afschrijving omdat ze minder waard worden door bijvoorbeeld slijtage. Maar ook omdat de techniek steeds nieuwer wordt. Dat zorgt ervoor dat vooral de waarde van elektronica snel daalt.

Bekijk de afschrijving

We hebben een overzicht voor je gemaakt met voorbeelden van veelgebruikte spullen en welke afschrijving daarbij geldt. In de laatste kolom staat het aantal jaren waarover we afschrijven. Let op! Deze tabel is een richtlijn. Je kunt hier geen rechten aan ontlenen. Kun je in dit voorbeeld niet vinden wat je zoekt? Bekijk dan de complete afschrijvingslijst van de inboedelverzekering (pdf).

Voorwerp Afschrij­ving per jaar Zolang schrijven we af
T-shirt 50% 2 jaar
Smartphone (Apple iPhone) 25% 4 jaar
 Smartphone (overige merken) 33% 3 jaar
Apple Macbook 17% 6 jaar
Andere laptops tot € 1.200,- 25% 4 jaar
Andere laptops duurder dan € 1.200,- 17% 6 jaar
Tablets alle merken, ook Apple iPad 25% 4 jaar
Bril en zonnebril 25% 4 jaar
Televisie 10% 10 jaar
Was­machine < € 600,-  12,5%  8 jaar 
Was­machine > € 600,- 9% 12 jaar
Kasten - kunststof fineer 10% 10 jaar
Kasten - massief hout 5% 20 jaar
Bank - stof < € 500,- 17% 6 jaar;
Bank - leer 7% 15 jaar
Tapijt - synthetisch (kamers)
10% 10 jaar
Laminaat (klik)  10% 10 jaar
Tapijt > 50% wolmenging 8,5% 12 jaar
Houten vloer­delen 5% 20 jaar

Soms moet je eigen risico betalen

Bij de FBTO Inboedelverzekering kun je kiezen of je een eigen risico wilt. Je krijgt dan korting op je premie. Je moet dan wel bij schade een deel van de kosten zelf betalen. 

Bij diefstal krijg je soms een maximaal bedrag vergoed

Je kunt je diefstalgevoelige spullen extra verzekeren met de optie Diefstal plus. Voor sommige spullen krijg je een maximaal bedrag vergoed:

  • Sieraden, horloges of wearables die niet in een kluis liggen: tot € 5.000,-.
  • Edelmetaal, edelstenen en munten die niet in een kluis liggen: tot € 7.500,-.
  • Dieren: tot € 35.000,-.
  • Geld of waardepapieren: tot € 1.250,-.
  • Motorrijtuigen zonder kenteken die in de garage of schuur staan: tot € 35.000,-.
  • Gereedschap: tot € 35.000,-.

Precies weten wat je vergoed krijgt? Kijk dan in de polisvoorwaarden (pdf).

Je krijgt een vergoeding voor opruimings­kosten of opslag

Heb je schade in huis door brand, schroeien, diefstal en water? En moet het opgeruimd worden? Dan ben je verzekerd voor:

  • De kosten van vervoer en opslag van spullen.
  • De kosten van het opruimen van schade. En voor het schoonmaken van spullen.

Soms krijg je geen vergoeding

Sommige schades vergoedt de FBTO Inboedelverzekering niet. Of je krijgt een lagere vergoeding. Omdat wij vinden dat je meer risico op schade loopt. Lees meer op onze pagina over de inboedelverzekering of in de polisvoorwaarden (pdf) voor schades die wij niet vergoeden.

Kies de woonverzekering die bij je past

Je kunt naast de FBTO Inboedelverzekering ook kiezen voor de FBTO Opstalverzekering of FBTO Buitenshuisverzekering. Zo stel je de verzekering samen die bij je past.