Naar inhoud
Een huis met een rieten dak

Verliefd op een huis met een rieten dak

Aly werd verliefd op een huis met een rieten dak. Daar zaten wel wat haken en ogen aan, dacht ze. Gelukkig viel dat mee.
23 maart 2022
Een oprit met kiezelstenen stuurt je richting een kleine donkergroene voordeur. De witte stenen van het oude huis staan in mooi contrast met het lichte rieten dak. “Niet gek dat ik hier verliefd op werd hè?”, lacht Aly. Ze staat in de deuropening van het huis dat ze vorig jaar kocht. Een huis mét rieten dak dus. En dat betekent dat je soms over andere dingen moet nadenken dan bij een pannendak. Hoe dat zit en welke woonverzekering je nodig hebt om een rieten dak te verzekeren? Lees snel verder! 

De droom: een huis met rieten dak

“Eigenlijk begon het als klein meisje al”, vertelt Aly. De geboren Groningse groeide op in een dorp in de buurt van de stad. “Wij woonden in een vrij simpel rijtjeshuis, zoals je er zoveel ziet. Maar tegenover ons stond een prachtig vrijstaand huis. Met witte muren, een rieten dak en kiezelsteentjes op de oprit. Onze overbuurvrouw was een chique vrouw. Altijd mooie sieraden om en zo’n klein hondje dat ze overal mee naartoe nam. Maar ze was heel aardig tegen me. Voor mij was haar huis de ultieme droom. Zo wilde ik later ook wonen.”

Op zoek naar je droomhuis

Toen Aly en haar man besloten dat het tijd was om te verhuizen, wist ze dus precies welke zoekterm ze moest invullen. “Een vrijstaand woonhuis met een tuin. Helaas kun je bij Funda niet direct aangeven dat je een rieten dak wilt. Dus ik scrolde net zo lang door de foto’s tot ik wat tegenkwam.” Het 1e huis met rieten dak spreekt haar direct aan. “Nou moet ik eerlijk zeggen: de lat lag niet zo hoog. We woonden in een appartement dus alles was eigenlijk een vooruitgang.”

Toch werd de lat snel ietsje hoger gelegd. Tijdens de bezichtiging van dat 1e huis bleek het namelijk vooral van buiten een pareltje te zijn. “Huizen met een rieten dak zijn natuurlijk vaak oud”, knikt Aly. “Dat wist ik. Maar dit was oud én niet onderhouden. Niks voor ons dus, want zulke goede klussers zijn we niet.”

Zoveel haken en ogen heeft een rieten dak niet

Maar Aly geeft niet op en besluit zich meer voor te bereiden. “Na die bezichtiging ben ik me gaan inlezen. Wat betekent het eigenlijk precies als je een rieten dak hebt? In welke categorie huizen kom je dan? En waar moet je rekening mee houden? Een rieten dak is tegenwoordig populair dus er zijn veel websites die informatie verzamelen. Daar heb ik gretig gebruik van gemaakt.”

Uiteindelijk valt het haar best mee. Zoveel haken en ogen zitten er eigenlijk niet aan een huis met een rieten dak. “Natuurlijk zijn het oude huizen, maar dat betekent niet direct dat ze er slecht aan toe zijn. Dat is wel een puntje om op te letten. Verder is vooral het soort rieten dak belangrijk, las ik. Een traditioneel rieten dak heeft vaak geen extra laag of bescherming. Daardoor is het niet goed geïsoleerd, snel koud en brandgevaarlijk. Dat kan ook anders, bijvoorbeeld door brandwerende platen. Of door te kiezen voor een schroefdak. Voordat ik de volgende bezichtiging liet inplannen, heb ik dat dus goed nagevraagd bij de makelaar.”

Een huis met rieten dak verzekeren

Uiteindelijk is het na de 6e bezichtiging raak. Aly en haar vriend vinden een mooi huis, binnen hun budget mét rieten dak. “Het is een ontzettend schattig huisje! Er moest nog wel wat gebeuren, maar daardoor konden we het voor een lagere prijs krijgen dan we voor ogen hadden. Het geld dat we over hebben, gebruiken we voor een verbouwing.”

De persoon die het huis te koop had gezet, wilde er snel vanaf. Het stel kan daardoor al snel verhuizen. “Toen werd het ook tijd om ons te verdiepen in de verzekering. Gelukkig was dat ook snel gedaan. Doordat we geen traditioneel rieten dak hadden, maar een schroefdak, konden we een normale opstalverzekering afsluiten. Dan moet het dak bijvoorbeeld ook vastzitten aan het huis. En dat doet het! Het is wel iets duurder dan bij een dak met dakpannen, maar dat heb ik er wel voor over. Ik ben helemaal gelukkig in mijn droomhuis!”

Alles over een rieten dak verzekering

Het verzekeren van een huis met een rieten dak hoeft dus helemaal niet moeilijk te zijn. Wel zijn er een aantal voorwaarden aan verbonden. Dat heeft bijvoorbeeld te maken met het soort rieten dak dat je hebt, zoals Aly ook merkte. En of je een open haart of houtkachel hebt, dat levert namelijk brandgevaar op. Lees hier alles over een rieten dak verzekeren. Inclusief een aantal handige tips om brand te voorkomen! 

Misschien vind je dit ook interessant...