Naar inhoud
Rowan met haar elektrische auto

Elektrische auto: feiten, kosten en tips

Je ziet steeds meer elektrische auto’s op de weg. Is elektrisch rijden duur? En hoe laad je een elektrische auto op?

Is een elektrische auto duur?

Elektrische auto’s zijn al lang niet meer alleen voor mensen die het kunnen betalen. Er komen steeds meer kleinere, betaalbare modellen bij. Toch kost elektrisch rijden 10% meer dan rijden in een benzine-auto. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Dat komt vooral door de hogere aanschafwaarde. Als je kijkt naar de kosten per kilometer, is elektrisch rijden wél voordeliger.

Het kabinet wil graag dat er vanaf 2030 alleen nog maar elektrische auto’s worden verkocht. Amsterdam is van plan om vanaf 2030 geen benzine- en dieselauto’s meer toe te laten. Zo komen er langzaam steeds meer redenen bij om op een elektrische auto over te stappen. Er komen ook steeds meer laadpalen bij, bijvoorbeeld in parkeergarages. Zo kan je je auto opladen tijdens het shoppen.

“Als je kijkt naar de kosten per kilometer, is elektrisch rijden voordelig.”
Rowan staat naast haar elektrische auto
De elektrische auto wordt aangesloten op een laadpaal

Is een elektrische auto duur?

Elektrische auto’s zijn al lang niet meer alleen voor mensen die het kunnen betalen. Er komen steeds meer kleinere, betaalbare modellen bij. Toch kost elektrisch rijden 10% meer dan rijden in een benzine-auto, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Dat komt vooral door de hogere aanschafwaarde. Als je kijkt naar de kosten per kilometer, is elektrisch rijden wél voordeliger. Je betaalt ongeveer 3 à 4 cent per kilometer, tegenover gemiddeld 39 cent per kilometer in een benzine-auto (Nibud). 

Hoe verzeker je een elektrische auto?

Basisverzekering vergelijken

We hebben 3 basis autoverzekeringen: WA, WA-Plus of WA-Casco. De keuze is aan jou! Vergelijk onze basis autoverzekeringen

Aanvullende modules

Met de basis autoverzekering is je auto voor veel verzekerd. Kies met de aanvullende modules wat je nog meer wilt verzekeren. Lees meer over aanvullende modules

Rijstijlverzekering

Geld besparen op de verzekering van je auto? Download de FBTO Rijstijl app en sluit via de app je autoverzekering af. Lees meer over onze rijstijlverzekering

Schadevrije jaren

Je hebt schadevrije jaren en geen claims. Dan krijg je korting op je premie. Die wordt vaak hoger als je meer schadevrije jaren hebt. Lees meer over schadevrije jaren

Stel zelf je autoverzekering samen

Heb jij een sportauto, elektrische auto of rij je in een heel ander model? En wil je daar zonder problemen van genieten? Kies dan voor de juiste autoverzekering.
Bereken je premie
Rowan staat voor haar elektrische auto

Elektrische auto aanschaffen? 5 tips

  1. Onderzoek of er voldoende laadpalen in de buurt zijn. En als dat niet zo is, vraag dan bij je gemeente of er een regeling is voor een gratis openbare laadpaal.
  2. Check of de accu voldoende kilometers biedt zonder bij te laden (voor weekendjes weg, vakantie of lange ritten).
  3. Maak een kostenplaatje en vergelijk de kosten tussen diesel, benzine en elektrisch.
  4. Met de juiste rijstijl en de eco-stand kun je vaak een heel eind rijden.
  5. Op vakantie met je elektrische auto? Dat vraagt net wat meer voorbereiding. Kamperen met een caravan wordt lastig: de meeste elektrische auto’s kunnen geen caravan trekken.

Meer inspirerende klantverhalen

Meer relevante verhalen