Naar inhoud
Anouk loopt met oma in de gang

De eerste studenten­kamer van Anouk

Twintiger Anouk woont op kamers in een bejaardentehuis. Hoe is het om als jongere tussen de ouderen te wonen?

De vorige keer in de Eerste

De eerste keer is altijd spannend. In de blogserie de Eerste volgen we FBTO-klanten die over die bijzondere eerste keer willen vertellen. Of dat nu de eerste auto, de eerste reis, de eerste sportuitdaging of een andere eerste keer is. Je vindt de vorige en de volgende aflevering via de knoppen hieronder.
Anouk steekt een kaarsje aan in haar kamer in een zorgcentrum voor ouderen
Anouk zit op bed in haar kamer in een zorgcentrum voor ouderen

Op kamers in een bejaardenhuis

Bij het studentenhuis van de 20-jarige Anouk staan meer rollators dan fietsen gestald. En er gaan meer advocaatjes dan kratten bier doorheen. Hoe zit dat? Anouk woont op kamers in een zorgcentrum voor ouderen in Leeuwarden. En dat bevalt haar prima! Ze vertelt meer over deze bijzondere studentenwoning.

Woonvorm past bij de studie

Er was een echt sollicitatiegesprek, waarin je moet laten zien dat je geschikt bent. Ik denk dat ik de kamer gekregen heb, omdat mijn studie wel aansluit bij deze manier van wonen.
Anouk en haar oma maken samen een selfie

Gratis wonen in ruil voor werken

Anouk: “Toen ik ging studeren, wilde ik graag op kamers wonen. In een Facebookgroep kwam ik een bericht tegen waarin een kamer aangeboden werd in de Hofwijck. Een zorgcentrum voor ouderen, vlakbij het centrum van Leeuwarden. In de advertentie stond dat je er gratis kunt wonen, als je 2 weekenden per maand in het zorgcentrum zou werken. Dat sprak me aan, dus ik heb me aangemeld.”
Anouk zit op de rugleuning van een parkbankje
Anouk houdt een oranje jurk voor zich

Koffie rondbrengen en praatjes maken

In ruil voor mijn kamer werk ik om de week in de Hofwijck. Ik zit dan achter de receptie en maak de menu’s voor de week erna. ’s Middags en ’s avonds vind je me in de eetzaal.
Anouk zit aan de balie van het zorgcentrum voor ouderen

Oma als huisgenoot

Sinds kort heb ik een bijzondere ‘huisgenoot’: mijn oma is hier een paar maanden geleden komen wonen. Ze vertelt aan iedereen die het maar horen wil dat ik haar kleindochter ben. Maar ook andere ouderen zien me soms als een kleindochter. Ze vinden het leuk om me te zien en we hebben leuke gesprekken. Je bouwt echt een band op met de bewoners.”

“Mijn oma is hier ook komen wonen!”

Meer inspirerende klantverhalen

Er zijn veel FBTO-klanten met bijzondere verhalen. Ze vertellen je graag over hun ervaringen.