Naar inhoud
Elektrische auto wordt opgeladen

Elektrische auto occasion kopen?

Op straat zie je steeds vaker: elektrische auto’s. Wel zo duurzaam, zeker als je tweedehands koopt. Klinkt interessant?
24 oktober 2019
De buurman is om. Asha van de voetbalvereniging heeft er 1. En steeds meer collega’s kiezen er ook voor. Elektrisch rijden is in. En jij gaat ook overstag. Maar dan het liefst wel een elektrische auto als occasion. Slim? Lees waar je op letten voor je die mooie auto koopt. Enne, vergeet je niet een autoverzekering  af te sluiten voor je begint te rijden in je elektrische pareltje?

Tweedehands en elektrisch rijden

Beter voor het milieu. Goedkoper rijden. Dat zijn toch wel de 2 grootste voordelen waarom je overstag gaat. Maar een nieuwe elektrische auto rijden? Dan moet je wel heel veel rijden om die kosten eruit te halen... Daarom ga je op zoek naar een tweedehands elektrische auto. Occasions en nieuwe auto’s hebben voor- en nadelen. Wij zetten ze even voor je op een rij.

Elektrische auto occasion: de voordelen

Het is beter voor het milieu

Je hoort het tegenwoordig bijna dagelijks op het nieuws: de wereld staat in de brand. Het milieu is belangrijker dan ooit. Dan kun je het natuurlijk niet aan jezelf verkopen om in zo’n vervuilende diesel te rijden. Elektrisch is een stuk milieuvriendelijker.

Je betaalt geen motorrijtuigenbelasting

Gelukkig doet de Nederlandse overheid haar best om elektrisch rijden aantrekkelijk te maken. Zo hoef je bijvoorbeeld geen motorrijtuigenbelasting te betalen als je overstapt op een volledig elektrisch rijdende auto. Deze regeling blijft in ieder geval bestaan in 2020, maar het lijkt erop dat deze tot 2024 van kracht is. Dat scheelt weer!

Je hoeft niet meer te tanken

Nooit meer zoeken naar het goedkoopste tankstation. Of überhaupt een tankstation op een voor jou handige locatie. In plaats daarvan steek je thuis de stekker in de muur. Misschien heb je zelfs wel zonnepanelen? Dat scheelt je veel kosten per jaar.

Je hebt minder onderhoudskosten

Je hoeft geen olie meer te verversen om de paar duizend kilometer. En niet meer zo vaak naar de garage voor een grote beurt. Elektrische auto’s hebben minder onderhoud nodig dan een auto die rijdt op diesel of benzine. Dit kan een groot voordeel zijn.

Elektrische auto occasion: de nadelen

Het klinkt allemaal ontzettend positief. Ben je al om? Wacht even, want nadelen zijn er helaas ook. We zetten ze op een rij.

Opladen kost tijd

Tanken is zo klaar. Maar je auto elektrisch opladen? Dat kost even tijd. Daar moet je rekening mee houden. Want leeg is leeg en dan rijdt ‘ie dus niet meer. Houd de batterijstand dus goed in de gaten.

Er komen snel nieuwere modellen

Er komen in rap tempo nieuwe modellen uit. Dat maakt een tweedehands elektrische auto al snel 'oud'. Mensen zoeken eerder een nieuwer model. Dat maakt het lastiger om je tweedehands auto straks weer door te verkopen.

Je kunt niet erg ver rijden

Ook al is je elektrische auto helemaal opgeladen, je kunt nog steeds veel minder kilometers maken in vergelijking met een auto op gewone brandstof. Dit betekent dat je sneller en vaker naar een oplaadpunt moet. Dit kan lastig zijn. Vooral als je een langere trip wilt maken.

Pech onderweg

Ook met een hippe elektrische occasion kun je pech krijgen. Daar sta je dan, langs de kant van de weg in de stromende regen. Geen zorgen, bel met de FBTO Alarmcentrale en je wordt snel geholpen. Voordat je op pad gaat wel even de module Pechhulp binnen- of buitenland  aanzetten he!

Misschien vind je dit ook interessant...