Naar inhoud
geparkeerde auto's

Milieubewust rijden doe je zo

Zuinig rijden? Makkelijker dan je denkt! Met deze tips bespaar je op je brandstofkosten en zorg je beter voor het milieu.
3 oktober 2019
Zo groen mogelijk van A naar B reizen? Neem de fiets of de trein. Maar hoe rij je zo zuinig mogelijk als je tóch met de auto gaat? Door milieubewust te rijden. Zo help je de wereld én je portemonnee. Want je bespaart geld bij het tankstation. Je kunt met een rijstijlverzekering zelfs geld verdienen als je slim rijdt. Lees onze tips voor een milieuvriendelijke rijstijl.

Milieubewust rijden met zo min mogelijk brandstof

Hoe minder brandstof je nodig hebt, hoe minder CO2 je in de lucht brengt. Dat betekent minder vaak tanken en genieten van schonere lucht. Heb je een diesel- of benzineauto? Dan kun je verschillende dingen doen om brandstof te besparen. Bijvoorbeeld:

Maak je auto zo licht mogelijk

Een lichte auto heeft minder brandstof nodig om vooruit te komen. Laat spullen die je niet nodig hebt dus lekker thuis. Neem je bijvoorbeeld een dakkoffer mee op vakantie? Haal hem er dan gelijk af als je weer thuis bent en blijf er niet mee rondrijden.

Controleer je bandenspanning

Bij milieubewust rijden hoort een bandenspanning die precíes goed is. Met zowel een te hoge als een te lage bandenspanning gebruik je namelijk meer brandstof dan nodig. In het instructieboekje van je auto vind je hoeveel bar er in je banden hoort. Extra lucht bijpompen kan bij je garage of bij tankstations. Check je bandenspanning om de twee maanden.

Schakel snel door naar een hogere versnelling om zuiniger te rijden

Kijk goed op je toerenteller naast de kilometerteller. Hoe lager het aantal toeren, hoe zuiniger je rijdt. Het allerbeste kun je met een laag toerental in een hoge versnelling rijden. En met een constante snelheid.

Ga het eens oefenen. Zodra je wat vaart hebt, kun je vaak al doorschakelen naar de 2e versnelling. En ook op een N-weg kun je vaak prima in z’n 5 of zelfs 6 rijden. Probeer ook de auto zoveel mogelijk te laten uitrollen als je ziet dat je moet remmen. Door ver vooruit te kijken kan je inschatten wanneer je het gaspedaal kan loslaten.

Schakel de motor uit als je moet wachten

Stilstaan betekent een pauze voor je motor. Uit ermee dus! Niet voor elk rood verkeerslicht, maar wel als je wat langer moet wachten. Op een passerende trein bijvoorbeeld. Of wanneer de brug voor je neus omhoog gaat. Of als je op iemand wacht die maar héél even een boodschap doet. Je gebruikt veel minder brandstof door de motor opnieuw te starten dan door hem te laten draaien terwijl je wacht. Daarnaast is langer stationair draaien erg slecht voor je motor.

Parkeer in de juiste richting

Kijk eens of je je auto kunt parkeren in de rijrichting van je volgende rit. Zo voorkom je moeilijke manoeuvres bij het wegrijden. En dat gunstig voor je motor, die nog koud is als je wegrijdt. Een koude motor gebruikt namelijk meer brandstof dan een warme. Als je dan toch moet keren en een paar keer opnieuw moet insteken, kun je dat beter aan het einde van een rit doen dan aan het begin. Je motor is dan namelijk nog warm.

Geld verdienen met je rijstijl

Deze tips voor milieubewust rijden klinken mooi, maar hoe weet je nu of je goed bezig bent? Meten is weten, dus download de FBTO Rijstijlapp in de Apple App store. Daarmee krijg je niet alleen inzicht in hoe zuinig je rijdt, je kunt ook een deel van je premie voor je autoverzekering terugverdienen als je slim rijdt.

Een lager energieverbruik, ook thuis

Brandstof is niet het enige waar je anders mee om kunt gaan. Je hebt ook genoeg knoppen in de auto waarmee je kunt besparen op energieverbruik. Zet bijvoorbeeld de airco en ventilatoren niet te snel aan. Het extra brandstofverbruik door een airco ligt al snel tussen de 5 en 15%. En misschien kan de verwarming wel een graadje kouder. Heb je al eens een stilteritje gemaakt? Fluitende vogeltjes zijn misschien wel net zo inspirerend als je radio.

Wil je niet alleen in de auto energie besparen maar ook thuis? Lees dan hoe je in stapjes naar energieneutraal wonen kunt gaan.

Misschien vind je dit ook interessant...