Naar inhoud

Het coronavirus & je reisverzekering

Vakantie geboekt? Maar kun je niet op reis door het coronavirus? Omdat je zelf ziek bent bijvoorbeeld. Of ben je op vakantie en moet je daardoor langer blijven? Wie betaalt die extra kosten? Oftewel wat is er nu eigenlijk wel en niet verzekerd met je reisverzekering?

We hebben het voor je op een rij gezet. Onder de overzichten vind je de meest gestelde vragen. Goed om te weten: dit is een samenvatting. In de polisvoorwaarden lees je precies wat wel en niet verzekerd is.

Zo ben je verzekerd met de FBTO Reis­verzekering

Algemeen

Code groen, geel of oranje Reisadvies op dag van vertrek
Vakantie in Nederland
Wel verzekerd
Kosten PCR-test
Niet verzekerd

Schade niet veroorzaakt door corona

Code groen, geel of oranje Reisadvies op dag van vertrek
Persoonlijke hulp
Wel verzekerd
Wintersport schade (module Winter- en Onderwatersport)
Wel verzekerd
Bagage schade
Wel verzekerd
Pechhulp (module Vervoer)
Wel verzekerd
Medische kosten
Wel verzekerd

Schade doordat je zelf corona krijgt

Code groen, geel of oranje Reisadvies op dag van vertrek
Persoonlijke hulp zoals repatriëring
Wel verzekerd
Medische kosten
Wel verzekerd
Extra reiskosten door quarantaine
Wel verzekerd
Extra verblijfskosten door quarantaine
Wel verzekerd

Schade doordat je in quarantaine moet, maar je hebt zelf geen corona

Code groen, geel of oranje Reisadvies op dag van vertrek
Extra reiskosten
Wel verzekerd
Extra verblijfskosten
Wel verzekerd

Kleurcode verandert van groen/geel naar oranje

Ben je op vakantie in een groen/geel land en verandert deze tijdens je vakantie naar oranje? Je blijft verzekerd tot het einde van je geplande vakantie. We gaan er vanuit dat je zelf ter plekke het beste kunt inschatten of eerder naar huis gaan noodzakelijk is.

Ga je naar een land met de kleurcode rood?

Dan ben je niet verzekerd. Ook niet voor schade die niet gerelateerd is aan corona.

Zo ben je verzekerd met de FBTO Annulerings­verzekering

Mag je annuleren?
Je hebt een positieve PCR test of je krijgt corona vlak voor de reis
Wel verzekerd
Je reisgenoot heeft een positieve PCR test of krijgt corona vlak voor de reis. Hierdoor moet je alleen op vakantie (alleenreizend)
Wel verzekerd
Een familielid of goede vriend is ernstig ziek (door corona)
Wel verzekerd
Je wilt niet naar een land met code geel
Niet verzekerd
Land van bestemming is oranje of rood voor de reis
Niet verzekerd
Je bent niet gevaccineerd en dat is wel verplicht in land van bestemming
Niet verzekerd
Inreisverbod door corona.
Niet verzekerd
Je bent voor je reis met iemand in contact geweest die positief is getest. Hierdoor moet jij in quarantaine
Niet verzekerd
Faciliteiten, accommodatie zijn maar gedeeltelijk open
Niet verzekerd

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je de meest gestelde vragen over reizen in coronatijden.

Vakantie in Nederland

Ja, ook in Nederland ben je verzekerd met de FBTO Reisverzekering.

Kleurcode geel, oranje en rood

Nee, dit is geen geldige annuleringsreden. Neem contact op met je reisorganisatie, verhuurder of vervoersmaatschappij. Misschien kunnen zij iets voor je betekenen.

Ga je naar een land met kleurcode oranje? 
Dan ben je verzekerd als je kosten moet maken door corona of daardoor schade krijgt. Hierbij kun je denken aan extra reis- en verblijfkosten of medische kosten omdat je door corona wordt opgenomen in het ziekenhuis. 

De dekking Zorg op reis vergoedt de extra medische kosten die je maakt boven het Nederlandse tarief. De kosten tot het Nederlandse tarief worden vergoed door je zorgverzekering.

Ga je naar een land met de kleurcode rood?
Dan ben je niet verzekerd. Ook niet voor schade die niet gerelateerd is aan corona.

Nee, het ‘oranje’ of ‘rood’ worden van je bestemming vanwege Corona is geen geldige annuleringsreden. Corona is een pandemie en annuleren van je reis is daarom niet verzekerd. Wil je annuleren? Neem dan contact op met je reisorganisatie of accommodatie. Misschien kunnen zij iets voor je betekenen.

Je blijft verzekerd tot het einde van je geplande vakantie. We gaan er vanuit dat je zelf ter plekke het beste kunt inschatten of eerder naar huis gaan noodzakelijk is. Maar wordt het code rood? Dan moet je zo snel mogelijk vertrekken om verzekerd te blijven. De eventuele extra kosten die je moet maken als je eerder naar huis gaat, zijn niet verzekerd. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken zal geen toeristen repatriëren. 

Krijg je zelf het coronavirus tijdens je vakantie? Dan blijf je verzekerd. En moet je in quarantaine omdat jij of je reisgenoot corona krijgt? Wij vergoeden je extra reis- en verblijfskosten. 

Ga je op vakantie naar een land, terwijl er een kleurcode oranje was voor je vertrok? Dan ben je verzekerd als je kosten moet maken omdat jij of een reisgenoot corona krijgt. Hierbij kun je denken aan jouw extra reis- en verblijfkosten. Ook medische kosten omdat je door corona wordt opgenomen in het ziekenhuis zijn verzekerd als je de dekking 'Zorg op reis' hebt afgesloten. Je bent natuurlijk ook verzekerd voor schade die niet door corona komt.

Ga je op vakantie naar een land, terwijl er een kleurcode rood was, dan ben je niet verzekerd.

Heb je een FBTO Doorlopende annuleringsverzekering? Dan heb je geen dekking voor een negatief reisadvies als dit door een grootschalige epidemie zoals corona wordt veroorzaakt. 

Ga je binnenkort op vakantie naar een land waarvoor een inreisverbod geldt? Dan is het annuleren van je reis niet verzekerd op de FBTO Annuleringsverzekering.

Reis annuleren om corona

Je bent hiervoor niet verzekerd. Goed om te weten: heb je een annuleringsgarantie via je reisorganisatie of via de website waar je de vakantie hebt geboekt? Dan kun je soms via je reisorganisatie de reis zonder extra kosten annuleren. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact op met de partij waar je de annuleringsgarantie hebt afgesloten. Heb je zelf een losse reis of accommodatie geboekt? Neem dan contact op met de verhuurden en de vervoerder. Misschien kun je in overleg je reis omboeken of je (aan)betaling terugkrijgen.

Dan biedt de annuleringsverzekering geen dekking. Dit is geen verzekerde gebeurtenis.

Je bent niet verzekerd als een land, vervoersmaatschappij of accommodatie je niet toelaat omdat je:

  • niet gevaccineerd bent, of
  • als je te lang geleden gevaccineerd bent, of
  • je merk vaccin niet wordt geaccepteerd

Wij snappen dat als bijvoorbeeld het zwembad, de kinderanimatie en de restaurants gesloten zijn, je liever niet wilt gaan. Je kunt dan het beste even contact opnemen met je reisorganisatie of accommodatie. Misschien kunnen zij iets voor je betekenen. Je krijgt hiervoor geen vergoeding vanuit de annuleringsverzekering.

Besmet met corona

Annuleren van je reis is alleen verzekerd als je ziek bent en als je door je ziekte niet in staat bent om te reizen. Hiervoor heb je een doktersverklaring of een positieve PCR-test nodig.

En kan hij daardoor niet op vakantie of moet hij zijn reis afbreken? Wij leggen je graag uit wanneer je een vergoeding krijgt als je de reis moet afbreken of annuleren.

Zou je met zijn tweeën op reis gaan?
Dan ben je verzekerd in de volgende situaties:

  • Je reisgenoot staat bij jou op de polis: je bent verzekerd als je 'Annuleren' aan hebt staan.
  • Je reisgenoot staat niet bij jou op de polis: je krijgt een vergoeding als je reisgenoot een eigen annuleringsverzekering heeft.

Op de annuleringsverzekering van je reisgenoot moet annuleren of afbreken van de reis vanwege ziekte verzekerd zijn. Heeft je reisgenoot dit niet? Dan ben je niet verzekerd.

Reis je met een groep?
Dan ben je niet verzekerd als 1 van de reisgenoten corona krijgt.
Goed om te weten: wij vragen altijd een positieve PCR-test of doktersverklaring.

Ben je op vakantie in een land met kleurcode oranje, geel of groen? Dan zijn de extra reis- en verblijfskosten die je moet maken omdat jij of je reisgenoot corona krijgen, verzekerd op de doorlopende reisverzekering.

De medische kosten zijn verzekerd op jouw zorgverzekering. Heb je medische kosten die de zorgverzekering niet vergoedt? Misschien zijn deze kosten dan verzekerd op je reisverzekering als je de dekking Zorg op reis hebt.

Let op: moet je medische kosten maken op reis? Neem dan altijd tijdens de reis contact op met de FBTO Zorgverzekering of de FBTO Alarmcentrale. Zo ontstaan er achteraf nooit onzekerheden over de vergoeding van de kosten.

Ga je binnenkort op vakantie of ben je al weg? Met de annuleringsverzekering ben je verzekerd. Je mag je reis annuleren of afbreken als een familielid in de 1e of 2e graad ernstig ziek is door corona. Deze familieleden zijn bijvoorbeeld je echtgenoot, partner of kinderen. Maar ook je oma, schoonzoon of stiefkind. Je krijgt de reissom of een deel daarvan terug.

Vanaf 11 april 2022 is het testbeleid van de overheid gewijzigd. Je bent dan niet meer verplicht om een PCR test te doen bij de GGD na een positieve zelftest. Een positieve PCR test uitslag blijft bij ons een voorwaarde voor dekking op onze annuleringsverzekering. Het is nog steeds mogelijk om bij de GGD een afspraak te maken voor een kosteloze PCR test.

Reisvoucher

Je kunt het beste contact opnemen met je reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij. Je krijgt hiervoor geen vergoeding vanuit je annuleringsverzekering. Ook niet als je achteraf moet bijbetalen voor je nieuwe reis.

Testen op coronavirus

De verplichting om te testen op het coronavirus is een maatregel van de overheid. Dit is geen verzekerde gebeurtenis. Deze kosten vergoeden we niet. Ook niet aanvullend op de module zorg op reis.

Nee, dat is geen verzekerde gebeurtenis. 

Nee, dat is geen verzekerde gebeurtenis. Kom je uit een gebied met oranje reisadvies? Dan heb je een negatieve testuitslag nodig. Ook al ben je gevaccineerd. Deze test betaal je zelf. Kom je vanuit een land met code groen of geel? Dan hoef je geen negatieve testuitslag te laten zien.

In quarantaine

Ja, je bent verzekerd. Krijgen jij of je reisgenoot corona en moeten jullie daardoor langer op jullie bestemming blijven omdat jullie in quarantaine moeten? Denk aan de extra kosten van het hotel omdat jullie je hotelkamer niet mogen verlaten. En het kan zijn dat jullie daardoor je terugvlucht missen. Dan zijn jouw extra reis- en verblijfskosten verzekerd. En is je reisgenoot meeverzekerd op jouw reisverzekering? Dan vergoeden we ook zijn extra kosten.

Heb je medische zorg nodig? De dekking Zorg op reis vergoedt de extra medische kosten die je maakt boven het Nederlandse tarief. De kosten tot het Nederlandse tarief worden vergoed door je zorgverzekering.

Altijd op de hoogte van het reisadvies

Tip! Een overzicht met de reisadviezen per land vind je op de website van Nederland Wereldwijd. Of check de Reisapp. Superhandig! En vertrek je naar het buitenland? Meld je dan aan bij de 24/7 Informatieservice van Buitenlandse Zaken. Dan ben je altijd op de hoogte van het reisadvies van dat land.

Zo meld je schade tijdens je reis

Schade op reis? Meld je schade dan binnen 3 dagen op je reisverzekering. Dat kan 24/7 via MijnFBTO. Of stuur foto’s van je schade naar ons via WhatsApp. Goed om te weten: je hoeft geen medische gegevens op te sturen. Bijvoorbeeld de uitslag van een coronatest. Meer weten? Lees alles over schade melden op je reisverzekering.

Liever meteen bellen? Bel ons dan op (058) 234 56 78 en kies optie 3. We zijn er van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur. En op zaterdag van 09.00 tot 21.00 uur voor spoedgevallen.

Misschien vind je dit ook interessant...