Naar inhoud
vakantiestress

Geen vakantiestress met deze inpaktips!

Het lastigste deel van op vakantie gaan? De koffers inpakken! Met deze 10 handige inpaktips is dat klusje zo geklaard.
6 juli 2020
Vakantie is leuk! Veel mensen kijken er naar uit. Ga je voor een verre reis of blijf je dicht bij huis? Naast een reisverzekering  wil je er ook van verzekerd zijn dat je alle belangrijke spullen bij je hebt. Kom jij altijd plek te kort, hoeveel ruimte je ook hebt? We helpen je graag een handje met wat inpaktips.

1. Maak een lijst tegen vakantiestress

Misschien vallen we met de deur in huis, maar een lijstje maken is écht handig. Het geeft je de rust dat je overal aan hebt gedacht. Schrijf eerst op wat je per se mee wilt. En daarna wat niet per se nodig is. Dan word je direct realistisch over wat er allemaal mee kan. Weet je nu al dat het niet gaat passen? Bedenk dan wat je ook op de plaats van bestemming kunt kopen.

2. Vergeet je EHBO-kit niet

Deze hoort wat ons betreft op je per-se-nodig-lijstje. Op vakantie wil je geen hoofdpijn krijgen of last van je allergie. Ook pleisters wil je direct bij de hand hebben. Neem daarnaast zonnebrand mee en spul tegen insectenbeten. Als je per ongeluk toch verbrandt, zorg dat je iets verkoelends hebt om je mee in te smeren.

3. Alle benodigde papieren en geld in je handbagage

Je zal niet de 1e zijn die het overkomt. Je hebt alles bij je. Je hebt zelfs lastminute nog een spulletje gehaald tegen de muggen. Maar de paspoorten... die was je even vergeten! Maak een pakketje met alle belangrijke papieren en geld, voor in je handbagage. Denk ook aan alle papieren rondom je auto.

  • Paspoort of identiteitsbewijs
  • Je visum als je dat nodig is
  • Geld op zak! Zowel cash als je pinpas en/of creditcard
  • Je reispapieren zoals je (vlieg)ticket en de bevestiging van je reservering
  • Informatie over je verzekeringen (zie punt 10)
  • Je mobiele telefoon met kopieën van belangrijke papieren
  • Papieren die te maken hebben met je auto. Zoals je kentekenbewijs, groene kaart, schadeformulier, tolbadge voor Frankrijk, Portugal, Zwitserland en Italië en Autobahn vignet.

4. Maak van je vakantie geen modeshow

Ben jij iemand die 20 outfits op vakantie mee wil nemen? Wees dan streng naar jezelf! Een vakantie is om te relaxen. Natuurlijk wil je er met een mooi bruin kleurtje op je best uitzien. Maar als je eenmaal daar bent, draag je meestal het liefst iets makkelijks of zwemkleding. Kies een paar mooie outfits uit en laat de rest lekker thuis.

Neem ook zo min mogelijk cosmetica mee. Hoe minder je mee hebt, hoe kleiner de kans dat je koffer bij aankomst onder zit met plakkerig, sterk ruikend spul uit een of ander lekkend flesje of tube.

5. Schaf een e-reader aan

Niks is zo lekker als een boek lezen op vakantie. Of meerdere boeken. Als je een e-reader koopt bespaar je jezelf een hoop ruimte en gewicht. Je kunt dan zoveel boeken meenemen als je wilt. Op den duur verdient een e-reader zich terug als je voortaan digitale boeken koopt.

6. Hou ruimte over voor souvenirs

Probeer je, al zittend op je koffer, de rits dicht te krijgen? Dan ben je nog niet bekend met lichtgewicht reizen. Hoe relaxed zou het zijn als je gewoon ruimte over hebt? Dan hoef je minder te tillen en als je op vakantie tegen leuke souvenirs of kleding aanloopt, heb je plek om die mee te nemen.

7. Rollen, rollen en nog eens rollen

Het oprollen van kleding bespaart je veel ruimte. Bovendien voorkomt het (de meeste) kreuken in je kleding. Wil je veel meenemen? Dan zijn vacuümzakken handig! Dat levert je soms wel 75% extra ruimte op.

Een andere slimme inpakoplossing zijn de zogenaamde ‘Packing Cubes’. Dat zijn vierkante zakjes met rits waarmee je je spullen van elkaar scheidt en alles sneller vindt. Bijvoorbeeld één zakje voor alle elektronica en opladers. Ze zijn te koop bij diverse outdoor- en kampeerwinkels.

8. Laat die schoenen maar staan

Een frustratie voor veel mensen. Je doet 3 paar schoenen in de koffer en hij lijkt al zowat vol te zitten! En dan moeten er ook nog slippers mee! Als je echt ruimte en gewicht wilt besparen, kijk dan eerst kritisch naar hoeveel schoenen je echt nodig hebt. En draag je zwaarste schoenen onderweg, dan heb je die alvast mee.

9. Koop een lichte koffer

Deze tip geldt vooral als je met het vliegtuig reist. Niets is vervelender dan dat je extra moet betalen voor het gewicht van je bagage. Dit komt vaak doordat de koffer zélf veel weegt. Als je dan toch geld uitgeeft, dan spendeer je het liever aan een goede, lichte koffer, dan aan een luchtvaartmaatschappij voor de extra kilo’s.

10. Last, but not least. Check je verzekeringen!

Ga je op vakantie of een weekendje weg? Een reisverzekering vergoedt schade als je op reis bent. Je kunt kiezen voor een doorlopende of kortlopende reisverzekering. Ga je langer dan 2 weken weg per jaar en af en toe een weekendje? Dan is een doorlopende reisverzekering vaak voordeliger. Bereken je premie en je weet binnen 2 minuten wat je kwijt bent

Heb je al een FBTO Reisverzekering? Dan kun je de aanvullende modules aanzetten die je nodig hebt. Zo ben je met de module Vervoer verzekerd bij een ongeluk of pech onderweg. En met de module Zorg op reis als je bijvoorbeeld op vakantie in het buitenland een arts moet bezoeken. Bekijk hier alle aanvullende reisverzekeringen.

Misschien vind je dit ook interessant...