Naar inhoud
er wordt een reis gepland; op de tafel ligt een vliegtuigje, een autootje, iemand noteert in een schrijfblok en anderen wijzen op een wereldkaart.

Negatief reisadvies & je verzekering 

Geel, oranje, rood; hoe zit het met kleurcodes? En wat doet je reisverzekering dan? We beantwoorden veelgestelde vragen.
28 april 2022
Vakantie, heerlijk! Eindelijk even tijd voor jezelf, tijd om te genieten. Daar was je aan toe. Maar dan ineens gebeurt er iets in het land waar je naartoe gaat. Het reisadvies verandert. En nu? Wat kan je reisverzekering doen bij een negatief reisadvies? En wat is het verschil tussen een geel, oranje of rood reisadvies? In deze blog beantwoorden we de meest gestelde vragen.

Wat betekent een negatief reisadvies?

In Nederland spreken we eigenlijk niet van een negatief reisadvies, maar van kleurcodes. Ieder land of gebied heeft zo’n kleurcode, gekregen van de Rijksoverheid. Hiermee geven ze aan hoe veilig een land of gebied is. Zo kan het bijvoorbeeld ook zijn dat een land wel 3 kleurcodes heeft. Omdat het op de ene plek gevaarlijker is dan op de ander. Dit kan een groene, gele, oranje of rode kleurcode zijn.

Wat betekenen de kleurcodes?

Het kan behoorlijk verwarrend zijn, al die verschillende kleuren. Want wanneer gaat een land of gebied van oranje naar rood? Of terug naar geel? Op de website van de Rijksoverheid wordt het zo uitgelegd:

 • Kleurcode groen
  In een gebied met de kleurcode groen is het net zo veilig als in Nederland.
 • Kleurcode geel
  Geldt er een gele kleurcode in het gebied dat je wilt bezoeken? Dan kunnen er bepaalde risico’s zijn. Denk bijvoorbeeld aan criminaliteit of kans op natuurgeweld. Maar ook een slechte infrastructuur of politieke situatie kunnen een gele kleurcode veroorzaken.
 • Kleurcode oranje
  Dit betekent dat een gebied niet heel veilig is om naartoe te gaan. Bijvoorbeeld door de politieke situatie, terrorisme, criminaliteit of natuurgeweld. Je kunt hier het beste alleen naartoe gaan als het echt nodig is.
 • Kleurcode rood
  Een gebied krijgt kleurcode rood als het er behoorlijk gevaarlijk is. Het is hier dus gevaarlijk en je kunt er beter niet naartoe gaan.

Welke kleurcode heeft Nederland?

Nederland geeft een kleurcode aan andere landen. En wij krijgen op onze beurt een kleurcode van andere landen. Dit kan per land verschillen. Het is daarom altijd slim om dat even te controleren voor vertrek. Het kan namelijk zo zijn dat je aan bepaalde eisen moet voldoen voor je dat land in mag. Dat je bepaalde vaccinaties nodig hebt bijvoorbeeld.

Welke gebieden of landen hebben een negatief reisadvies?

Dat verschilt, soms per dag. Een gebied kan de ene dag nog een groen reisadvies hebben en de andere dag oranje of zelfs rood. Dat maakt het ook zo lastig om hier van tevoren rekening mee te houden. Op de website Nederland Wereldwijd staat altijd het meest actuele reisadvies. Het is verstandig om hierop te kijken voordat je een vakantie boekt. En voordat je vertrekt naar je vakantieland. Zo weet je waar je aan toe bent. Je kunt trouwens ook de Reisapp van Buitenlandse Zaken en de douane downloaden. Je krijgt dan een bericht als een reisadvies verandert.

Hoe zit het met een negatief reisadvies en mijn verzekering?

Wordt er nadat je geboekt hebt een negatief reisadvies gegeven? Dan ben je verzekerd. Bijvoorbeeld als het gebied waar je naartoe gaat bij het boeken nog kleurcode geel of groen had. En dit na het boeken verandert in oranje of rood. Je bent niet verzekerd als het kleurcode rood wordt vanwege een grootschalige epidemie. Hoewel kleurcode oranje officieel ook een negatief reisadvies is, maken wij hiervoor een uitzondering.

Goed om te weten: kiest de reisorganisatie waar je geboekt hebt ervoor om de reis niet door te laten gaan vanwege een negatief reisadvies? Dan heb je recht op een vergoeding vanuit die organisatie.

Kan ik niet naar een land met kleurcode rood?

Het wordt door het Ministerie van Buitenlandse Zaken sterk afgeraden om daar naartoe te gaan. Maar een reisadvies is niet bindend. Dat betekent dat je er alsnog wel naartoe kunt. Heeft het land waar je naartoe wilt Nederland kleurcode rood gegeven? Dan kan het wel zijn dat je het land niet in komt.

Wat als ik toch ga reizen met een negatief reisadvies?

Is de kleurcode rood in het gebied waar je naartoe gaat? Dan ben je niet verzekerd.

En als de kleurcode tijdens mijn reis verandert?

Verandert de kleurcode naar rood? Dan blijf je ook verzekerd, maar moet je zo snel mogelijk het land verlaten. Je krijgt geen vergoeding voor de extra kosten die je maakt om eerder naar huis te gaan. In de polisvoorwaarden van je reisverzekering zie je precies hoe dit zit.

Wat als ik helemaal geen verzekering heb?

In Nederland ben je verplicht om een zorgverzekering te hebben. Je krijgt daarmee een vergoeding voor spoedeisende medische zorg tot het bedrag dat de behandeling in Nederland kost. Is een behandeling in het buitenland duurder? Dan krijg je geen vergoeding voor die extra kosten.

Met een annuleringsverzekering krijg je een vergoeding als je plotseling niet op reis kunt. Bijvoorbeeld doordat een dierbare komt te overlijden of je ziek wordt. Ook een scheiding of plotseling ontslag is een reden om een vergoeding te krijgen.

Ga je op reis zonder reisverzekering? Dan ben je niet verzekerd bij schade, verlies of diefstal van je bagage. Je krijgt ook geen vergoeding als je eerder terug wilt omdat een dierbare overlijdt of omdat je zelf ziek bent. En kunt geen contact opnemen met de FBTO Alarmcentrale voor hulp.

Toch een reisverzekering afsluiten? Bereken je premie en je weet binnen 2 minuten al hoeveel je daarvoor betaalt. Afsluiten kan daarna gelijk online, zo ben je direct verzekerd.

Misschien vind je dit ook interessant...