Naar inhoud
landschap met een klein huisje in de natuur

Vast in het buitenland? Hoe kom je thuis? 

Rudy was in Zweden toen hij hoorde dat zijn oom was overleden. Op dat moment brak er ook corona uit. Hoe kwam hij thuis?
10 juli 2020
Rudy (55): “Ik had een paar maanden vrij en werd half maart door mijn zus gevraagd om een tijdje mee naar Zweden te gaan. We houden allebei erg van wandelen en vanuit de blokhut van een nicht konden we mooie wandelingen maken door de natuur. Dus we hebben onze spullen gepakt, de reisverzekering gecheckt en zijn gegaan. Er was toen al wel sprake van corona, maar later bleek dat we een van de laatste vluchten uit Nederland hadden gehaald. Daarna vloog er niets meer. Nederland zat op slot.”

Hutje in de middle of nowhere

Omdat de blokhut van zijn nicht ver van de bewoonde wereld ligt, voelden Rudy en zijn zus zich daar veilig. Rudy: “We hadden genoeg voorraad en we wisten dat we het daar wel een tijdje konden blijven. In ieder geval een paar maanden, lang genoeg om de corona-crisis op veilige afstand van andere mensen door te brengen.” Ze waren van plan om tot eind april in de blokhut te blijven.

Terug naar Nederland

Maar nog voordat alle spullen uitgepakt waren, kregen Rudy en zijn zus een bericht: hun oom in Nederland was overleden en ze moesten terug naar Nederland voor de begrafenis. Rudy: “Ondertussen was het openbaar vervoer in Zweden stilgelegd, vanwege corona. Gelukkig kwamen we daar achter voordat we de 20 kilometer naar het dichtstbijzijnde dorp hadden afgelegd, vanwaar de bus zou gaan.”

Helikopter op de bergweide

Rudy’s zus woont en werkt in Dubai en kent daardoor veel mensen met helikopters en privévliegtuigen. Rudy: “Ze is de hele nacht aan het bellen en appen geweest en de volgende ochtend om 6 uur was het geregeld. We werden binnen een paar uur opgepikt door de helikopter van een kennis, vanaf de bergweide bij de blokhut.”

De helikopter vliegt Rudy, zijn zus en nicht naar het vliegveld van Stockholm. Rudy: “Daar had mijn zus een privévliegtuig geregeld, ook via een kennis. We hoefden alleen maar over te stappen!” Met het vliegtuig gaan ze naar Airport Weeze in Düsseldorf. Daar worden ze met de auto opgehaald en naar Nederland gebracht. Keurig op tijd voor de uitvaart van hun oom.

Niet onder de indruk

Het is een avontuur waar veel Nederlanders nog jaren over zouden napraten, maar Rudy blijft er nuchter onder. Rudy: “Ik heb over de hele wereld gewoond en gewerkt, van Colombia tot Curaçao. Ik heb aardbevingen en orkanen meegemaakt en ben lopend door de jungle getrokken. Daardoor raak ik niet zo snel meer in paniek. Ik vond dit vooral een comfortabele manier van reizen. Binnen Europa neem ik vanwege het milieu normaal gesproken de fiets of de trein. Een helikopter en een privévliegtuig gingen een stuk sneller.”

Gelukkig kon Rudy thuis komen en is hij zelf niet ziek geworden. Maar stel je wordt dat wel, in het buitenland. Dan wil je zorgen dat je goed verzekerd ben. Bereken je premie en sluit direct online je verzekering af. Zo ben je direct verzekerd op reis, ook als er onverwachte dingen gebeuren op reis.

Misschien vind je dit ook interessant...