Naar inhoud

Nederlandse binnenwateren

Blijf je op de Nederlandse binnenwateren? Hier ben je verzekerd op de Nederlandse rivieren, kanalen, vaarten, meren en zeehavens.

Verzekerd varen in Nederland

Kies voor het vaargebied Nederlandse binnenwateren bij je FBTO Bootverzekering. Dan ben je in Nederland verzekerd. Dat geldt op het water, maar ook voor het vervoer van je boot op de trailer. 
In de polisvoorwaarden (pdf) lees je precies wat wel en niet verzekerd is.

Liever een ander vaargebied?

Blijf je binnen Nederland of wil je juist de zee op? Kies een ander vaargebied.

Europese binnenwateren

Wil je varen in Nederland en in Europa tot 10 mijl uit de kust? Kies dan dit vaargebied. Meer over Europese binnenwateren

Europese zeeën

Zijn jij en je boot zeewaardig? Voor de Europese zeeën kies je dit vaargebied. Meer over Europese zeeën

Europese zeeën en rondje Cariben

Wil je vanuit Europa via de Kaapverdische Eilanden naar het Caribisch gebied varen? Kies dan dit vaargebied. Meer over Europese zeeën en Cariben

Werelddekking

Wil je met je boot de wereld rond? Kies dan dit vaargebied. Meer over Werelddekking

Vaargebied gekozen, verzekering geregeld?

Dan ben je klaar om het water op te gaan! We hebben nog een laatste tip voor je. Fotografeer je boot en de motor. Zo weet je precies hoe alles er voor vertrek uit ziet en heb je bewijs bij eventuele schade.

De leukste jachthavens om aan te meren

Aanmeren in een gezellige haven is bijna net zo belangrijk als varen op het water. Ontdek de leukste jachthavens. 
Lees het hele bericht
leukste jachthaven

Veelgestelde vragen

In Nederland moet je een vaarbewijs hebben, als:

  1. je boot is langer dan 15 meter
  2. je boot sneller kan dan 20 kilometer per uur

Als niemand aan boord een vaarbewijs heeft, terwijl dit volgens de wet wel moet, dan is schade niet verzekerd.

Nee, je kunt de boottrailer niet meeverzekeren op de FBTO Bootverzekering. Sluit hiervoor onze aanhangwagenverzekering af. Dan is je trailer verzekerd tegen schade en diefstal. Onderweg en in de stalling.

Wil je je trailer WA verzekeren? Daarvoor hoef je geen verzekering af te sluiten. Je bent WA verzekerd via de wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering (WA) van het voertuig dat de aanhanger trekt. Hiermee is de schade verzekerd die je met de aanhanger aan anderen veroorzaakt.

Volgens de Nederlandse wet hoef je je boot niet verplicht te verzekeren. Het is wel verstandig om je boot minimaal voor Aansprakelijkheid & Hulpverlening te verzekeren. Dit is namelijk vaak niet verzekerd als je alleen een gewone aansprakelijkheidsverzekering (AVP) hebt. Daarnaast stellen jachthavens en winterstallingen het vaak verplicht om je boot voor minimaal aansprakelijkheid te verzekeren. En ook in het buitenland is dit vaak verplicht.

Met Aansprakelijkheid & Hulpverlening ben je verzekerd voor schade die je met je boot veroorzaakt aan (spullen van) anderen tot € 10.000.000,-. En voor hulp na een ongeluk.

Veiligheid op de boot is belangrijk. Dat begint met een goede bootuitrusting. We hebben een lijst met tips voor je gemaakt. Check het voordat je het water op gaat. 

Je kunt je vaargebied het hele jaar door aanpassen. Bijvoorbeeld als je in Nederland wilt blijven of juist verder weg wilt. Stuur ons even een Whatsappje op 06 82 75 67 58. Wij regelen het voor je.

Documenten

Voor een samenvatting bekijk je het informatiedocument. Elke verzekeraar gebruikt hetzelfde document. Zo kun je heel gemakkelijk de verzekeringen vergelijken.