Naar inhoud

Ergens tegenaan gereden met de auto

Je zag een paaltje over het hoofd, reed per ongeluk tegen een muur of bent tegen iets anders aangereden met de auto. Hoe dan ook: je auto heeft schade en dat is behoorlijk balen. Op deze pagina vertellen we je precies wat je kunt doen.

Zo meld je schade

Meld de schade binnen 3 dagen. Dat kan op verschillende manieren:

  • Online: meld je schade snel en makkelijk in MijnFBTO. Je kunt hier dan ook direct het schadeformulier en foto's uploaden.
  • Toch liever een medewerker spreken? Dan kun je hier contact opnemen met ons.

Verzekerd bij een eenzijdige aanrijding

Ben je zelf ergens tegenaan gereden? Dan noemen we dat een eenzijdige aanrijding. Je bent hiervoor alleen verzekerd als je een WA-Casco verzekering hebt. Dit gaat dan wel ten koste van je schadevrije jaren. Een aanrijding met een dier is ook verzekerd als je een WA-Plus verzekering hebt, dat kost je geen schadevrije jaren.

Schade melden of niet?

Het is niet altijd verstandig om een kleine schade te melden als het je eigen schuld is. Dit komt omdat een schade invloed heeft op je premie. Ook als het om een kleine deuk of kras gaat. Je gaat dan namelijk terug in schadevrije jaren en verliest misschien je no-claimkorting.

Schades van € 500,- en minder kun je daarom vaak beter niet melden. Doordat je teruggaat in schadevrije jaren, betaal je namelijk een hogere premie. Vaak 5 jaar lang, pas dan ben je weer terug bij je oude schadevrije jaren. Het melden van een schade rond de € 500,- kost je daarom vaak meer geld dan het zelf betalen van de reparatie.

Schade snel gerepareerd

Hoe groot of klein de schade ook is, je wilt dat het snel gerepareerd wordt. Snappen we. Daarom hebben we afspraken met garages in heel Nederland. Laat je je auto bij 1 van deze bedrijven maken? Dan heb je extra voordelen. Laat bijvoorbeeld je auto ophalen en terugbrengen zonder extra kosten. Of krijg een leenauto mee, terwijl de reparatie wordt gedaan.

Veelgestelde vragen

Meld je schade zo snel mogelijk, het liefst binnen 3 dagen. Dat kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld via MijnFBTO. Maar je kan ook schade melden via Whatsapp. We vertellen je graag hoe je online schade kunt melden.

Ja, je premie wordt hoger als we de schade vergoeden. Hoeveel je premie stijgt, hangt af van je aantal schadevrije jaren. En het aantal schades dat wij betalen. En is de schade niet je eigen schuld? Dan heeft dit in de meeste gevallen geen invloed op je premie.

Je schadevrije jaren worden lager als we je schade vergoeden. Hoeveel jaren er af gaan, hangt af van hoeveel schadevrije jaren je hebt. En het aantal schades dat wij betalen. Op de polis staat hoeveel schadevrije jaren je hebt. In de polisvoorwaarden (pdf) lees je wat je schadevrije jaren worden als we 1, 2, 3 of 4 schades betalen. Als de schade niet je eigen schuld is, heeft dit in de meeste gevallen geen invloed op je schadevrije jaren.

Je bent alleen verzekerd voor ruitschade met een WA-Plus of WA-Casco autoverzekering. Bijvoorbeeld als je een sterretje in de voorruit hebt. Maar ook als de ruit helemaal moet worden vervangen. Wij werken samen met professionele autoruitspecialisten in heel Nederland. Let op: laat de schade repareren bij een garage die aangesloten is bij de BOVAG of FOCWA. Soms betaal je een eigen risico. Lees meer in de polisvoorwaarden. Bij een WA autoverzekering is ruitschade niet verzekerd.